Jūrmalas municipālie policisti 1990. gadā.
Jūrmalas municipālie policisti 1990. gadā.
Foto no laikraksta “Jūrmala”

1990. gada 23. maijā. Pirmā municipālā policija Latvijā 1

Pirms 30 gadiem ar Jūrmalas pilsētas izpildkomitejas ziņu tika dibināta Latvijā pirmā municipālās policijas nodaļa.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 55
ASV izsludina ārkārtas stāvokli pirms Saules aptumsuma – paredz cilvēku masu bojāeju 12
Lasīt citas ziņas

Padomju apstākļos, kad visas spēka struktūras varēja atrasties tikai valsts pakļautībā, vietvarai, ne Iekšlietu ministrijai piesaistītie Jūrmalas municipālie policisti, kam turklāt bija savas no padomju milicijas atšķirīgas formas, šķita pilnīga eksotika.

Zināmā mērā tas bija sākums arī atjaunotās Latvijas spēka struktūrām (jāpiebilst, ka 1990. gada 23. maijā Latvijas Ministru padome (MP) vēl izveidoja Latvijas Brīvprātīgo kārtības sargu štābu MP priekšsēdētāja pirmā vietnieka Ilmāra Bišera vadībā), kaut gan puišiem nebija nekāda bruņojuma, nekādas militāras ievirzes un viņu praktiskās spējas bija stipri minimālas, ko vēlāk sāpīgi izjuta, kad savus nekaunīgos un brutālos reidus sāka omonieši.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ideju par municipālās policijas veidošanu Jūrmalā īstenoja Rīgas 47. vidusskolas skolotājs un Vides aizsardzības kluba (VAK) aktīvists Guntis Bedre.

Viņš bija arī pirmais municipālās policijas priekšnieks. Stāties tās rindās tika aicināti “jauni, spēcīgi valsts valodā brīvi runājoši puiši”.

Policistos uzņēma ap desmit.

Gan iecerē, gan arī dzīvē 1990. gada Jūrmalas municipālie policisti faktiski bija “zaļās patruļas”, kas lielākoties raudzīja iegrožot “mūsu internacionālā kultūrmaisījuma izpausmes” – mēslošanu un pudeļu dauzīšanu kāpu zonā, pludmalē, arī uz ielas, apstādījumu postīšanu, atrašanos reibumā sabiedriskās vietās, neatļautu tirgošanos.

Apstākļos, kad Jūrmala skaitījās vissavienības kūrorts, kurā saplūda dažādu kultūras līmeņu atpūtnieki no visas PSRS, tas bija kļuvis ļoti aktuāli.

Jāpiebilst, ka pēc reālās neatkarības atgūšanas 1991. un 1992. gadā pie savu municipālās policijas nodaļu veidošanas ķērās teju katra Latvijas pilsēta.