Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Timurs Subhankulovs

Ģimenes ārsts par valsts naudu vairs nedrīkst pacientu norīkot insulīna analīzei, tas atļauts tikai endokrinologam. Izmaiņas ir arī vairogdziedzera hormonu laboratorisko izmeklējumu kārtībā. Tireotropā hormona analīze aizvadītajā gadā bija bez apmaksas papildnosacījumiem – uz šo analīzi varēja nosūtīt jebkurš speciālists, tostarp ģimenes ārsts. Savukārt no 1. janvāra to apmaksā ne biežāk kā reizi gadā, izņemot pacientiem ar vairogdziedzera slimībām. Arī brīvā tiroksīna analīzi 2015. gadā varēja veikt bez apmaksas papildnosacījumiem, bet no jaunā gada to apmaksā no valsts naudas maka ar endokrinologa vai ģimenes ārsta nosūtījumu tikai tad, ja ir izmainīts tireotropais hormons. 31


Vairogdziedzera saslimšanu gadījumos nereti ir nepieciešams veikt arī brīvā trijodtironīna analīzi. Aizvadītajā gadā to apmaksāja ar endokrinologa vai ģimenes ārsta nosūtījumu, ja saņemts šo ārstu rakstveida konsultatīvais atzinums. Savukārt no šī gada janvāra analīzi apmaksā tikai ar endokrinologa nosūtījumu.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

“Diemžēl smalkie Rīgas speciālisti nereti norīkojumus uz laboratorijām paši neizraksta, bet nosūta pacientu pie ģimenes ārsta, lai viņš to izdara speciālista vietā. Neņemot vērā, ka Ministru kabineta noteikumi neļauj tā rīkoties – speciālistam pašam ir jāizsniedz slimniekam norīkojums izmeklējumiem vai konsultācijām,” sacīja ģimenes ārste Ginta Kociņa. Savukārt Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska norādīja, ka tā ir nekorekta ārstu rīcība – ja esi sācis slimnieku izmeklēt, tad izdari to līdz galam, nevis liec rakstīt izmeklējumus ģimenes ārstam.

Iegriežoties E. Gulbja laboratorijā, noskaidroju, ka, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri, šogad noteikto finansiālo ierobežojumu dēļ valsts apmaksāto laboratorisko analīžu kopsumma šajā laboratorijā ir samazinājusies par 38 procentiem, bet pacientu līdzmaksājumi analīžu veikšanai ir pieauguši par 28 procentiem. Šī iemesla dēļ ne viens vien pacients no analīzēm atsakās. Laboratorijas speciālisti man pastāstīja, ka pacientiem daudz jāskaidro par izmaiņām, ka tās ir sarežģītas un grūti saprotamas gan laboratorijas klientiem, gan arī pašiem speciālistiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

NVD vēl nav piedāvājis laboratorijai šī gada līgumu, tāpēc neesot zināms, cik liela naudas summa tiks piešķirta no veselības aprūpes budžeta laboratoriskajiem izmeklējumiem, ko veiks E. Gulbja laboratorija. Ja Veselības ministrija izpildīs solīto, ka naudas nebūs mazāk kā 2015. gadā, tad kvotā varēšot iekļauties.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.