Foto – Stock.XCHING

Fizikālās medicīnas ārste: palīdz lāzerterapija 1

Ar fizikālās medicīnas metodēm sāpes astes kaula apvidū ārstē līdzīgi kā citviet radušās. Bet viena no efektīvākajām ir lāzerterapija, uzskata fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Inese Kokare. “Tā nav kontaktmetode, kas prasītu aizskart šo diezgan intīmo ķermeņa zonu, toties ir iedarbīga un ātri izpildāma.”

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
Krievijas “lācis” Putins asina nagus, lai sagrābtu arvien vairāk Eiropas uzņēmumu
Lasīt citas ziņas

Lāzerterapiju var veikt kursa veidā, reizēm pietiek ar četrām piecām procedūrām, lai veiksmīgi mazinātu ilgstošas sāpes.

Šīs ārstēšanas metodes efektu rada gaismas stari – šūnas spēj absorbēt gaismas kvantus un izmantot tos savas enerģētikas vajadzībām. Lāzerterapija sniedz arī pretsāpju efektu, bet būtiskākā iedarbība – normalizējas traucētā audu barošanās, šūnu funkcijas uzlabojas, norimstas iekaisīgie procesi, mazinās kairinājums.

CITI ŠOBRĪD LASA

Noderīgas var būt ultraskaņas procedūras, kas arī iedarbojas uz saistaudiem, muskuļu saišu struktūrām. Ērta un iedarbīga ir magnētterapija – piemēram, guļot uz magnētiskās segas, lauka starojums izplatās aptuveni divdesmit centimetru attālumā, mazinot tūsku, remdējot nervu kairinājumu un akūtas sāpes, uzlabojot venozo atteci.

Bez ievērības sāpes astes kaula zonā nevajadzētu atstāt. Laikus neārstētas, ielaistas sāpes vienmēr novērst grūtāk, jo ilgstošākā periodā to pārvades mehānismi un ceļi, kā arī sāpju uztvere galvas smadzenēs nostiprinās. Pat ja vēlāk ķirurģiski to iemeslu novērš, traumēto, atlūzušo astes kaula gabaliņu, kas kairina un duras, izoperē, sāpes tomēr var saglabāties – jo ir iesēdušās galvas smadzenēs, nervu šūnas tajās kļuvušas ļoti jutīgas un jebkuru kairinājumu uztver kā sāpes, lai gan ķermeniska iemesla tām vairs nav.

Jāņem vērā, ka astes kauls kā mugurkaula turpinājums ietekmē arī citas muguras struktūras, ka muguras smadzeņu cietie apvalki pāriet galvas smadzeņu apvalkos. Tāpēc dažkārt, sasitot astes kaulu, ar laiku attīstās galvassāpes, jo kairinājums pārceļo tālāk.

Jo īpaši svarīgi sāpju cēloni astes kaula apvidū novērst sievietēm, lai grūtniecības un dzemdību laikā nerastos apgrūtinājumi. Ja astes kauliņš bijis traumēts un deformēts, bērniņam iziet caur dzemdību ceļiem ir sarežģītāk.

Gaidību laikā hormonālo izmaiņu dēļ, organismam gatavojoties dzemdībām, mainās daudzas organisma reakcijas – saistaudi kļūst elastīgāki, vaļīgāki, mīkstāki. Mainās arī iegurņa biomehānika un reizēm tas var provocēt sāpes astes kaula zonā. Dažkārt astes kauls tiek kairināts vai atliekts uz aizmuguri dzemdību laikā. Lāzerterapija nekaitēs ne grūtniecei, ne jaunajai māmiņai.

Iespējams, jākombinē dažādas metodes – jālieto pretiekaisuma un pretsāpju medikamenti iekšķīgi, jāveic blokāde, fizikālās medicīnas procedūras, jāvēršas pie osteopāta vai ķirurga.

Reklāma
Reklāma

Dažkārt sāpes astes kaula apvidū mēģina atvieglot, lietojot kādu pretsāpju ziedi. Taču cietušās saites, tāpat īstā sāpju vieta – kaula plēve atrodas diezgan dziļi un, tāpat vien uzziežot ziedi, medikaments necik labi neiedarbosies. Tā zaudē laiku, negūst efektu, lieki iztērē naudu. Ja tomēr cer efektu panākt ar ārīgi lietojamu līdzekli, labāk to darīt kombinācijā ar ultraskaņas procedūrām, lai zāļu vielas labāk uzsūcas un iedarbojas veiksmīgāk.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.