Anesteziologs reanimatologs Vadims Bespalovs (vidū) uzskata, ka mediķu brigāde nav pilnvērtīga bez ārsta un feldšera, ar kuru ārsts pieradis strādāt un kuram uzticas. Tas, nevis jauns “Subaru”, ir pacienta interesēs. Kopā ar dakteri ārsta palīdze Irina Timofejeva un autovadītājs Igors Kļepatskis.
Anesteziologs reanimatologs Vadims Bespalovs (vidū) uzskata, ka mediķu brigāde nav pilnvērtīga bez ārsta un feldšera, ar kuru ārsts pieradis strādāt un kuram uzticas. Tas, nevis jauns “Subaru”, ir pacienta interesēs. Kopā ar dakteri ārsta palīdze Irina Timofejeva un autovadītājs Igors Kļepatskis.
Foto – Karīna Miezāja

Ar vieglo automašīnu pacientus nepārvadās 12

Kamēr dienestā, īpaši Rīgā, trūkst medicīnas personāla, tikmēr situācija ar “Subaru” lietderīgu izmantošanu neizskatās tik veiksmīga, kā gribētos NMPD vadībai. Šodien beidzas tā sauktā “Subaru” palaišanas fāze, kas ilga mēnesi, un tiek izvērtēts, vai ekonomiskāka brigāžu komplektēšana ir devusi cerēto rezultātu – reālu naudas ietaupījumu un labāku slimnieku apkalpošanu. Tomēr skaidrs – tagad, kad mašīnas jau nopirktas (par 337 tūkstošiem eiro ERAF naudas, no kuriem 10% ir valsts finansējums), neviens “Subaru” grāvī nemetīs, tie būs jāekspluatē, kaut arī ar grūtībām.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Paši NMPD mediķi tomēr nesaprot, kā ārstu noņemšana no parastajām brigādēm un iesēdināšana ar medicīnisko aparatūru aprīkotajā “Subaru” uzlabos medicīniskās palīdzības sniegšanu un kā vispār ekonomēšana uz mediķu rēķina var uzlabot medicīnisko aprūpi. Patlaban nevienam NMPD reģionālajam centram, kur jau aizvestas vai drīzumā tiks piegādātas vieglās ātrās palīdzības automašīnas, nav lieku ārstu, ko tajās iesēdināt. Viņi visi strādā kopā ar ārstu palīgiem parastajās brigādēs un brauc ar tradicionālajām ātrās palīdzības mašīnām. “Lai nodrošinātu “Subaru” ar ārstu, mēs esam spiesti viņu noņemt no parastās brigādes, un līdz ar to tiek traucēts ikdienas ierastais ritms – ātrās palīdzības busam jāstāv pie stūra, jo tajā vairs nav divu ārstniecības personu,” saka Rīgas reģionālā centra vadītāja vietniece medicīnas jautājumos Ieviņa Alka.

Daktere Gunita Iltnere, kura neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādē Rīgā strādā 19 gadus, pastāstīja, kā jaunās izmaiņas īstenojas reālajā dzīvē. Ja avārijā ir cietuši divi cilvēki un abi jānogādā Rīgas slimnīcā, tad izsaukumā vajadzētu braukt diviem ātrās palīdzības busiem, lai var pārvietot abus slimniekus. Tagad jāizsauc trešā ātrās palīdzības mašīna, jo ar vienu busu nepietiek, bet automašīnā “Subaru” pacientam nav vietas. Vai cita situācija. Piemēram, no Madonas uz Rīgu ved smagi slimu pacientu un pretim viņam brauc ārsts ar “Subaru”, jo slimniekam ir nepieciešama steidzīga ār­sta konsultācija un palīdzība, tad pēc tās saņemšanas pacientu nav iespējams ievietot vieglajā automašīnā, un Madonas ātrās palīdzības mašīna ir spiesta vest slimnieku līdz pat Rīgas stacionāram. Ja pacientu pārtvertu Rīgas ātrās palīdzības brigāde, kur ir gan ārsts, gan feldšeris, tad Madonas brigāde varētu braukt atpakaļ, lai apkalpotu izsaukumus savā pusē un nebūtu nepieciešama šāda dubulta braukāšana gan ar “Subaru”, gan “Mercedes”, lieki tērējot benzīnu.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.