Vājprātības ķirurģiska ārstēšana 1

Ārsts Henrijs Kotons uzskatīja, ka vājprātības galvenais iemesls ir lokalizētas infekcijas. Kad 1907. gadā viņš kļuva par psihiatriskās klīnikas jeb tā dēvētā trako nama vadītāju Trentonā, viņš sāka izmantot procedūru, ko pats dēvēja par ķirurģisko bakterioloģiju, veicot vairākus tūkstošus ķirurģisku operāciju, visbiežāk, nesaskaņojot tās ar pacientiem. Galvenokārt izoperēja zobus un mandeles, bet, ja ar to izrādījās nepietiekami, “ārsti” ķērās pie nākamā soļa – sāka izoperēt… iekšējos orgānus. Kotons tik ļoti ticēja savām metodēm, ka tās izmantojis arī saviem ģimenes locekļiem un pat pats sev. Piemēram, viņš lika izoperēt vairākus zobus pats sev, sievai un diviem dēliem, turklāt vienam no pēdējiem viņš izoperēja arī daļu no resnās zarnas.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

Kotons apgalvoja, ka viņa ārstēšanas rezultātā esot novērojams ļoti augsts pacientu izārstēšanas procents, kā arī to, ka viņš kļuvis par zibensnovedēju tiem moralizētājiem, kuru viņa metodes uzskatīja vienkārši par šaušalīgām. Savukārt pēc veiktās kolektomijas 49 viņa pacientu nāvi viņš skaidroja ar to, ka viņi jau pirms operācijas esot cietuši ar “psihozes terminālo stadiju”. Vēlāk veiktās neatkarīgās izmeklēšanas apliecināja, ka Kotons ļoti spēcīgi pārspīlējis.

Pēc viņa nāves 1933. gadā tāda veida operācijas vairs nav veiktas, savukārt Kotona viedoklis pazudis nebūtībā. Tiesa, visi kritiķi allaž uzsvēruši, ka viņš tomēr bijis maksimāli godīgs, jo no sirds ticējis, ka cenšas palīdzēt saviem pacientiem, lai arī darījis to ar viltu un krietni vien neprātīgā veidā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.