Foto – Shutterstock

Troksnis pamodinās pat kaimiņus 8

Kādus dūmu detektorus izvēlēties? Vienkāršākie ir autonomie fotoelektroniskie detektori, kas nav savienoti ar apsardzes firmas sistēmu. Kad detektors sajūt dūmus, tas izdod ausij ārkārtīgi netīkamu skaņu, no kuras aizmidzis cilvēks varētu izkrist no gultas. Sliktākajā gadījumā – ja pats mājās neesat – skaņu varētu izdzirdēt arī kaimiņi. Fotoelektroniskos detektorus darbina baterijas, tāpēc nedrīkst aizmirst tās nomainīt. Par laimi, teju visiem, pat lētākajiem aparātiem, ir iebūvēta sistēma, kas brīdina par drīzu baterijas izbeigšanos – vai nu signāllampiņa, vai skaņas signāls.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Jāatceras gan, ka vislabāk detektorus izvietot katrā mājas telpā, vai vismaz guļamistabā un gaitenī. Svarīgi to likt istabas vidū, jo stūros dūmi nonāk vēlāk. Ja nu tomēr istabas vidū kādu iemeslu dēļ ierīci novietot nevar, tad var karināt arī pie sienas, bet pie pašiem griestiem un vietā, kur tuvumā nav skapju vai citu priekšmetu, kas var kavēt dūmu noteikšanu. Protams, nedrīkst novietot pie ventilācijas sistēmas atverēm. Tālāk visas ierīces jau var savienot vienotā tīklā. Savukārt virtuvē vai katlutelpā var izvietot īpašus detektorus, kas nostrādās vien tad, ja sajutīs temperatūras svārstības. Ir arī detektori gāzes pamanīšanai.

Labāk pieslēgt apsardzes sistēmai

Tomēr vislabākais risinājums beigu beigās jebkurā gadījumā būtu ierīkot detektoru, kas uguns nelaimes laikā signālu automātiski nosūtīs apsardzes firmai, kuras darbinieks tālāk brauks uz dzīvokli un novērtēs situāciju. Tāpat iespējama sistēma, kas par nelaimi uzreiz signalizēs ugunsdzēsējiem, turklāt šajā gadījumā ir svarīgi, kādu sistēmu ierīkosiet – konvencionālo vai adrešu sistēmu. Konvencionālajās sistēmās ugunsdrošības trauksmes signālu monitorings notiek pa zonām. Parasti vienā zonā var būt izvietoti līdz pat 20 detektoru. Adrešu sistēma ļauj izsekot trauksmes signālam līdz konkrētam detektoram, kas ugunsdzēsējiem ļauj uzreiz saprast, kurā ēkas vietā nostrādājis detektors. Protams, šādas sistēmas un detektori ir krietni dārgāki par fotoelektroniskajiem aparātiem, jo tiem ir gan sarežģītāka uzstādīšana, gan tie paši par sevi ir dārgāki, taču drošības sajūtu radīs krietni lielāku. Arī laikā, kad būsiet devies atvaļinājumā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.