Vai nodibināt demokrātiju ir vieglāk nekā izveidot tiesisku valsti? 22

Katrā ziņā. Lai no diktatūras pārietu uz demokrātiju, ir nepieciešama politiskā griba un drosme to paust arī riskējot. Lai izveidotu tiesisku valsti, ir nepieciešamas zinības, prasmes un pieredze.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
Kokteilis
12 biežāk sastopamie ģimenes locekļu tipi. Noskaidro, pie kura piederi tu!
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 314
Lasīt citas ziņas

Mūsdienu demokrātiska valsts iekārta ir konstitucionāla demokrātija. Tā vienotā sistēmā apvieno un sabalansē divus potenciāli pretrunīgus principus, kas savas fundamentālās nozīmes dēļ būtu dēvējami par virsprincipiem, proti, demokrātijas virsprincipu un tiesiskas valsts virsprincipu.

Demokrātijas virsprincips paredz, ka lemj vairākums. Taču vairākuma lēmums dažkārt var nebūt prātīgs un taisnīgs. Tādēļ ikviens demokrātiski pieņemts lēmums ir jāizvērtē un jāsalīdzina ar augstākiem konstitucionāliem principiem. Tāpēc mums ir Satversmes tiesa. Saeima, balstoties demokrātijas virsprincipā, ar balsu vairākumu pieņem likumu, bet Satversmes tiesas septiņi tiesneši, balstoties tiesiskas valsts virsprincipā, to samēro ar augstākiem tiesību principiem. Ja viņi secina, ka pārbaudāmais likums ir pretrunā ar šiem principiem, tas nav spēkā. Šādi darbojas konstitucionāla demokrātija, kas ir demokrātijas augstākā forma.

CITI ŠOBRĪD LASA

Populistiski noskaņoti politiski spēki gan visādi mēģina izjaukt šo balansu, uzsverot demokrātijas un mazinot tiesiskas valsts virsprincipa nozīmi. Visur, kur pie varas nāk populisti, pirmais cieš tiesiskums.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.