Foto: Shutterstock

Kad gripa, kad saaukstēšanās? 3

Gripa sākas strauji. Jau 24 stundas pēc inficēšanās strauji paaugstinās temperatūra (virs 38 grādiem), ir sajūta, ka lauž kaulus un sāp muskuļi, galva un acu āboli. Vēlāk var pievienoties citiem vīrusiem tik raksturīgās kakla sāpes, klepus un iesnas. Gripas vīruss ir agresīvs un lipīgs.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
“Vibrēja durvis un logi…” Iedzīvotāji ziņo, ka vietām Latvijā novērojuši kaut ko līdzīgu zemestrīcei
Lasīt citas ziņas

Būtiska atšķirība starp gripu un parastu saaukstēšanos ir iespējamās komplikācijas, no kurām biežākās ir bakteriāls sinusīts, vidusauss iekaisums, encefalīts, pneimonija, bronhīts. Ja laikus neārstējas, var rasties sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanas vai citu jau esošo hronisku slimību paasinājumi u.c. Par to liecina samaņas traucējumi vai krampji, sīki asinsizplūdumi uz ķermeņa, deguna asiņošana, dezorientācija un pēkšņas sāpes krūtīs.

Temperatūra lai paliek!

Jau pirmajā saslimšanas dienā jāzvana ģimenes ārstam, un viņš ieteiks, kā rīkoties – doties uz pieņemšanu vai gaidīt ārstu ierodamies mājās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gripas gadījumā ģimenes ārsts izraksta pretvīrusu recepšu medikamentus un citas zāles simptomu mazināšanai, piemēram, temperatūras pazemināšanai. Tomēr paaugstināta temperatūra liecina, ka organisms cīnās ar vīrusu, tāpēc, ja vien pašsajūta ļauj, to vajadzētu pārciest. Citos gadījumos var dzert pretsāpju un pretiekaisuma preparātus.

Pret galvassāpēm un temperatūru nevajadzētu lietot aspirīnu, it īpaši bērniem līdz 12 gadu vecumam, jo gripas vīruss bojā asinsvadus un, tāpat kā aspirīns, palielina to caurlaidību, tādējādi izraisot asinsizplūdumus vai asiņošanu. Pretvīrusu līdzekļi gan jādzer pēc iespējas ātrāk, jau pirmajā vai otrajā saslimšanas dienā.

Jālieto daudz šķidruma un jāievēro miers. Bērnus bieži vien ir grūti pierunāt dzert ūdeni, tāpēc talkā var nākt ar medu saldinātas zāļu tējas un atšķaidītas sulas.

Organismam vairāk enerģijas cīņai ar vīrusu dod imunitāti stiprinoši vitamīni, kuru daudz ir svaigos dārzeņos un augļos. Var izvēlēties arī aptiekā nopērkamu C vitamīnu.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.