Septiņpadsmit gadus vecā Tuāna Bildircina par iedzīvošanās problēmām Latvijā nesūdzas.
Septiņpadsmit gadus vecā Tuāna Bildircina par iedzīvošanās problēmām Latvijā nesūdzas.
Foto – Karīna Miezāja

Vecākiem, kuri gatavi bērnus “apmainīt”, tomēr jārēķinās ar diezgan prāvām izmaksām. Atkarībā no izvēlētās valsts bērna dalības apmaiņas programmā izmaksā no 5000 līdz 
11 000 eiro. Minētajā summā ietilpst pilnas cenas aviobiļetes, kas izmantojamas pēc vajadzības jebkurā datumā, pilna veselības apdrošināšana, mācību maksa, ja tāda uzņemošajā valstī ir. 2


Brauc arī uz Latviju

Jāsaka gan, ka “AFS” Latvija krietni vairāk skolēnu uzņēmusi mūsu valstī nekā aizsūtījusi uz ārzemēm. Latvijas skolas viesus no ārzemēm lielākoties uzņemot labprāt. Iespēja ikdienā kontaktēties ar ārvalstnieku ir ieguvums arī citiem skolēniem. Visi viesskolēni apgūst latviešu valodu, tomēr dažkārt skolotāji vai skolasbiedri vielu viņiem izskaidro arī angliski. Esot gan arī konservatīvāki skolotāji, kuri viesskolēnus uztver kā apgrūtinājumu. Dažkārt tomēr ārvalstniekiem grūti iedzīvoties Latvijas skolā. Piemēram, kāds turks ticis atstumts “antimusulmaniskā noskaņojuma dēļ”, kaut bijis jauks, izpalīdzīgs puisis, kas nekādas radikālas islāma idejas nav paudis.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
TV24
Slaidiņš: Pieejamā informācija liecina, ka krievu uzbrukums sācis buksēt, jo ukraiņi sākuši aktīvāk reaģēt
Lasīt citas ziņas

17 gadus vecā Tuāna Bildircina, kura arī ir no Turcijas un patlaban mācās Latvijā, toties par iedzīvošanās problēmām nesūdzas. Kaut meitene Latvijā pavadījusi tikai pusgadu, viņa jau gana labi runā latviski. Izteikšanās par sarežģītākām tēmām gan nav raita. Latviešu valodu viņa apgūst stundās, viesģimenē un arī kursos, ko apmeklē divreiz nedēļā. Tuāna stāsta, ka Latviju kā valsti, kur pavadīt savu apmaiņas gadu, izvēlējusies tāpēc, ka gribējusi dzīvot kādā no ziemeļvalstīm. Tuāna gan bažījusies, ka latvieši būšot ļoti “auksti”, taču pārliecinājusies, ka tā nebūt nav, kaut emociju izpausmēs no turkiem atpaliekam. No latviešu ēdieniem Tuānai ļoti garšo rupjmaize un saldumi, bet no latviešu mūzikas iecienījusi “Prāta vētru”.

Viņa vēlējusies piedalīties apmaiņas programmā, lai izaugtu, kļūtu patstāvīgāka un paplašinātu redzesloku. Latvijā Tuāna mācās Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā. Meitene atzīst, ka Turcijas un Latvijas skolās ir vairākas atšķirības. Piemēram, Tuānas skolā Turcijā gandrīz visas stundas notiek vienā un tajā pašā telpā, nav mācību kabinetu sistēmas. Attiecības ar skolotājiem Turcijā esot draudzīgākas nekā Latvijā. Turcijā Tuānas skolā stundu sarakstā nav mājturības un arī ekonomikas, tomēr ne visās Turcijas skolās ir vienāda izglītības programma. Latvijas viesģimenē viņai ir māsa un brālis, kurus meitene jau paguvusi iemīļot. “Vienlaikus vēlos neiespējamo: atgriezties Turcijā un tomēr neatstāt Latviju,” atzīstas Tuāna.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.