Guntis Beļavskis
Guntis Beļavskis
Foto – Valdis Semjonovs

Ar kādu uzstādījumu bankā ienāca tās jaunie akcionāri? 3

Tik augsta kalibra investoru lēmumā ieguldīt naudu Baltijā liela nozīme bija tam, kas bija “Citadele” un kāda ir tās līdzšinējā loma finanšu tirgū. No pirmās dienas, kad, pārņemot finanšu grūtībās nokļuvušo “Parex banku”, izveidojām “Citadeli”, mūsu uzstādījums bijis nemainīgs. Proti, gribam būt vietējais partneris mūsu iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Par spīti dažnedažādiem pareģojumiem sīvā konkurencē esam izcīnījuši savu vietu “zem saules”. Toreiz daudzi uzskatīja, ka pēc “Parex” kraha pārdēvētajai bankai nav nekādu izredžu. Pēc pieciem gadiem lija gaužas asaras, ka banka ir lēti pārdota. Mēs kopā ar starptautiska līmeņa konsultantiem pārliecinājāmies, kā uzlabot bankas stratēģiju, ka mūsu plāni un ambīcijas atbilst realitātei un tās tirgus nišas, kurās strādājam, ir perspektīvas, lai sekmīgi strādātu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Lasīt citas ziņas

Mūsu bankas akcionāriem ir vairāk nekā divdesmit gadu pieredze banku aktīvu pārvaldīšanā. Viņu pieredzi apliecina tas, ka iegulda naudu bankā ar stipriem pamatiem un komandu, kas grib un spēj strādāt. Viņu pienesums ir unikālās starptautiskās zināšanas, tādējādi pārvēršot “Citadeli” par starptautiskas klases uzņēmumu. Mēs regulāri saņemam ieteikumus un idejas, kā Latvijas zīmolu, kura nosaukums ir “Citadele”, var padarīt pazīstamu Baltijā un varbūt pat tālāk.

Vienlaikus uzsvēršu, ka “Citadele” bija, ir un paliks Latvijas uzņēmums. Pat neskatoties uz to, no kurienes nāk tās kapitāls.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ko bankai nozīmē kļūt par starptautiskas klases uzņēmumu?

Jau 2015. gada beigās mēģinājām veikt bankas akciju kotēšanu biržā. Bet to atcēlām, jo nesanāca tik izdevīgi, kā sākumā likās. Mūsu kopīgā vienošanās bija – uzņēmumam jāstrādā katru dienu kā publiski kotētam, tātad jāievēro starptautiski pieņemtie pārvaldības, atskaišu principi, publicitāte, datu regulāra pieejamība. Mēs jau pašlaik arī tā strādājam. Tā ir papildu garantija mūsu klientiem, papildu drošība visām pusēm. Un tā ir pati lielākā pārmaiņa bankas iekšienē kopš tā brīža, kad banku nopirka tās tagadējie akcionāri. Ja atgriezīsimies pie idejas par kapitāla nostiprināšanu ar publiskās emisijas palīdzību, tad tās īstenošanai esam pilnīgi sagatavoti.

Viens no galvenajiem banku attīstības elementiem ir tehnoloģijas. Šai ziņā mums ir unikāli padomes locekļi, kas banku darbiniekiem ir pieejami arī ikdienā. Piemēram, “Citadeles” padomes loceklis ir Džims Balsili, kas ir viens no leģendārākajiem uzņēmējiem Kanādā un “Blackberry” dibinātājs, vai padomes loceklis Džejs Dvivedi, kas ir bijis “Citybank” Japānas IT vadītājs un ir pasaules mēroga IT banku zināšanu avots. Šie cilvēki spēj pateikt, kas jauns tehnoloģiju attīstībā būs pēc trim gadiem.

Vai tagad jūs varat pateikt, kas būs pēc trim gadiem? Vai nepienāks tāds brīdis, kad bankas maksājumu kartes zaudēs savu nozīmi un kad par pakalpojumiem maksāsim, izmantojot tikai mobilos tālruņus?

Domāju, nepienāks. Bet lietotne viedtālruņos gan aizvietos internetbanku galda datora ekrānos. Par elektrību vai sadzīves atkritumu izvešanu varēsim samaksāt, braucot sabiedriskajā transportā, kad mums ir ērts laiks.

Būs gan banku filiāles, gan maksājumu kartes?

Būs pilnīgi noteikti. Jo cilvēkam būs lielākas iespējas sazināties ar banku, jo biežāk būs vajadzība sazvanīties ar banku vai varbūt pat apmeklēt bankas filiāli. Jo klientiem ir ciešāka sadarbība ar banku, jo viņi saprot, ka var arī izdarīt daudz vairāk, nekā līdz šim. Nepazudīs arī maksājumu kartes, tāpēc ka iepērkoties vienmēr būs nepieciešamība arī pēc skaidrās naudas.

Reklāma
Reklāma

Liela nozīme būs arī tam, vai maksājumiem izmantot viedtālruni vienmēr būs vienkāršāk, aizraujošāk un ērtāk nekā ar bankas maksājumu karti, sevišķi, ja tā ir bezkontakta.

Vai pērn, dzenot pēdas nerezidentiem – iespējamiem nelegāli iegūtas naudas atmazgātājiem un terorisma finansētājiem Latvijas bankās, no ASV atbraukušie eksperti bija arī “Citadelē”?

Jā, bija. Mēs jau bijām sākuši neatkarīgu auditu par šiem jautājumiem par atbilstību ASV standartiem. Jau pirmajā dienā no ASV atbraukušajiem ekspertiem pateicām, lai pārbauda visu, ko vien var, kā saka, neatstājot nevienu akmeni neapgrieztu otrādi. Tas bija arī mūsu akcionāru uzstādījums. Arī viņi savu naudiņu nopelna ar nevainojamu reputāciju.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.