
Kādas 6 labas lietas notiek ar tavu ķermeni, ja regulāri ēd zemenes? 0
Zemenes, kā mēs zinām, ir sulīgas, spilgti sarkanas ogas, kas iekarojušas sirdis visā pasaulē ar savu jauko garšu. To izcelsme meklējama 18. gadsimta Eiropā, kad franču botāniķi krustoja Ziemeļamerikas savvaļas zemenes (Fragaria virginiana) ar Dienvidamerikas sugām (Fragaria chiloensis), radot mūsdienās pazīstamo dārza zemeņu.
Zemenes ēd svaigas, pievieno desertiem, kokteiļiem, salātiem vai pārstrādā ievārījumos, sulās un saldumos, padarot tās par universālu sastāvdaļu gan mājas virtuvēs, gan augstās klases restorānos.
Visvairāk zemeņu patērē Eiropā un Ziemeļamerikā, kur tās ir vasaras simbols. Pasaules lielākās zemeņu ražotājas ir Ķīna, ASV un Meksika, kas kopā saražo gandrīz pusi no globālās ražas, pateicoties plašām plantācijām un modernām audzēšanas tehnoloģijām.
Zemenes audzē siltumnīcās, atklātā laukā vai pat hidroponiski, nodrošinot to pieejamību gandrīz visu gadu. Šī oga ne tikai priecē garšas kārpiņas, bet arī bagātina uzturu ar vitamīniem un antioksidantiem, padarot to par veselīgu un iecienītu izvēli.