Sadzīviskas situācijas 2


Vēlos izskaidrot dažādas situācijas, kurās var nonākt mednieki.
Piemēram, pēc medībām mednieki mednieku mājā ieročus ievieto seifā un atzīmē veiksmīgas medības. Ir noteikta par seifu atbildīgā persona.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
Kokteilis
12 biežāk sastopamie ģimenes locekļu tipi. Noskaidro, pie kura piederi tu!
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Lasīt citas ziņas

Jautājums ir komplicēts, jo, skatoties tikai un vienīgi juridiskos aspektus, jāsaprot, ka medniekam pamatā tiek izsniegta ieroča glabāšanas atļauja, kas dod tiesības ieroča īpašniekam noteiktajā kārtībā glabāt atļaujā norādīto šaujamieroci, tā maināmo stobru vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci atļaujā norādītajā adresē – fiziskajai personai savā deklarētajā dzīvesvietā, deklarācijā norādītajā papildu adresē un nekustamajā īpašumā, arī kopīpašumā – dzīvoklī, dzīvojamā mājā (Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma 13. p.).

MK noteikumu Nr. 1001 42. punkts pasaka, ka fiziska persona var pārvadāt šaujamieroci, tā maināmo stobru un patronas vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci tikai uz Valsts policijas struktūrvienību, šautuvi (šaušanas stendu), sporta sacensību norises vietu, medību vai dienesta (darba) pienākumu pildīšanas vietu, kā arī ieroču tirdzniecības uzņēmumu (realizācijai), ieroču remontdarbnīcu, atļaujā norādīto dzīvesvietu vai nekustamā īpašuma atrašanās vietu, kurā atļauta ieroča glabāšana.

CITI ŠOBRĪD LASA

No tā izriet, ka līdz brīdim, kamēr ierocis neatrodas paredzētajā glabāšanas vietā, nav noteiktajā kārtībā nodots remontam vai netiek atbilstoši glabāts citās iepriekš norādītajās glabāšanas vietās ārpus atļaujā norādītās adreses vai vairākām adresēm, proti, atrodas īpašnieka rīcībā, uz ieroča īpašnieku attiecas visas prasības un ierobežojumi, kas noteikti ieroča pārvadāšanas laikā, tostarp Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma 22. panta 13. daļā norādītais – aizliegts iegādāties, nēsāt, pārvadāt, izmantot un pielietot šaujamieročus, lielas enerģijas pneimatiskos ieročus, kā arī gāzes pistoles (revolverus) alkohola ietekmē, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, kā arī narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Piemērojot šīs normas praktiskajā darbā, primāri uzsvars tiek likts uz tiesiskā regulējuma leģitīmo mērķi, proti, apdraudējuma risku nepieļaušanu. Visos gadījumos, kad medību ierocis atrodas brīvi pieejams svinētājam vai atklātā (visbiežāk, neiesaiņotā) veidā novietots automašīnas salonā, bet īpašnieks pārvērtējis savas spējas kontrolēt pieļaujamo apreibinošo vielu klātbūtni organismā, konstatētais tiek atbilstoši kvalificēts kā normatīvo aktu pārkāpums, kas alkohola reibuma gadījumā virs atļautajām 0,5 promilēm draud ar sodu – ieroča glabāšanas tiesību aizliegums uz noteiktu laiku.

Kopumā ir jāsaprot, ka aprakstītās tiesības glabāt ieroci transportlīdzeklī (Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma 22. panta 91. daļa) attiecas uz medību laiku! Visbiežāk gadījumos, kad mednieks dodas mastā kā dzinējs un ieroci var likumīgi atstāt transportlīdzeklī vai arī transportlīdzeklī medību laikā tiek glabāts otrs ierocis. Jāatceras, ka arī Medību noteikumu 91.12 punkts aizliedz medīt ar ieroci alkoholisko dzērienu ietekmē (izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 0,5 promiles), kā arī narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.