Saskaņā ar programmu “Mantojums 2018” Vāgnera zāles apsekošanai bija jāsākas 2006. gadā un līdz 2018. gadam jātiek rekonstruētai. Taču nomainījušies jau četri ministri, bet nekādas skaidrības par ēkas likteni joprojām nav.
Saskaņā ar programmu “Mantojums 2018” Vāgnera zāles apsekošanai bija jāsākas 2006. gadā un līdz 2018. gadam jātiek rekonstruētai. Taču nomainījušies jau četri ministri, bet nekādas skaidrības par ēkas likteni joprojām nav.
Foto – Evija Trifanova/LETA

Valsts nauda – prioritātēm 2


Vāgnera zāle atrodas valsts bilancē un, kā 6. jūnijā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē norādīja KM valsts sekretārs Sandis Voldiņš, dažos tuvākajos gados valstij tik un tā nāksies izlemt par tālāko rīcību. Uz rīcību piespiedīs vispirms jau ēkas tehniskais stāvoklis, kuru 2011. gadā celtniecības un ģeotehniskās inženierizpētes firma “Hanza projekts” novērtēja kā nedrošu, atzinumā rakstot, ka “ilgajā pastāvēšanas laikā (..) ēkai ir veidojušās pamatu noturības pro­blēmas, kas izpaužas kā samērā plašs sienu un pārsegumu plaisājums”, savukārt gadu vēlāk apsekošanas aktā ieteica veikt ēkas pamatu stiprināšanu, kā arī nomainīt un renovēt neapmierinošā un sliktā stāvoklī esošās ēkas konstrukcijas. “Ja tuvākajā laikā ar šo namu neko nedarīsim, pēc desmit, piecpa­dsmit gadiem Rīgas centrā būs grausts,” Sandis Voldiņš bija lakonisks.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Tiek lēsts, ka atjaunošana varētu prasīt aptuveni 18,8 miljonus eiro. Skaidrs, ka ar daudzajiem restaurējamajiem objektiem, kā arī plānoto Rīgas akustiskās koncertzāles un Laikmetīgās mākslas muzeja celtniecību, kas šobrīd ir KM prioritāšu augšgalā, šādus līdzekļus atrast valsts budžetā tuvākajos gados ir pilnīgi nereāli, taču visai liels risks arī, ka ar katru novilcinātu gadu Vāgnera zāles restaurācija un rekonstrukcija varētu jau prasīt ievērojami lielākus līdzekļus.

Īsu brīdi Vāgnera zālei bija cerība tikt atjaunotai par valsts un, iespējams, ES līdzekļiem – pirms dažiem gadiem, spriežot par telpām, kurās izmitināt Jauno Rīgas teātri (JRT) laikā, kamēr tiek rekonstruēta ēka Lāčplēša ielā 25, kā viena no versijām izskatīta arī Vāgnera zāles atjaunošana, atzina KM sabiedrisko attiecību speciāliste Lita Kokale. Tiesa, šī ideja apskatīta pavisam īslaicīgi, nav veikti pat nekādi aprēķini par tās iespējamo izdevīgumu.

CITI ŠOBRĪD LASA
Garām palaista arī Vāgnera 200 gadu jubileja, kad, iespējams, būtu varēts atrast kādu turīgu komponista cienītāju vācbaltu vidū. Tikai gadu pēc jubilejas, 2014. gadā, nodibinājās Rīgas Riharda Vāgnera operteātra renovācijas fonds, kurā darbojas māk­slas zinātnieks Ojārs Spārītis, komponiste Ilona Breģe, Rīgas Latviešu biedrības priekšnieks Guntis Gailītis un arhitekte Zaiga Gaile, bet pašā 2015. gada sākumā – Rīgas Riharda Vāgnera biedrība, kura iekļāvusies starptautiskajā Vāgnera biedrību tīklā.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.