Publicitātes foto

Rīgas centrā 0


Muzeju nakts atjaunotajā Rīgas pils Valsts prezidenta rezidences daļā priekšpilī (19.00 – 24.00). Pēc vairāku gadu vērienīgiem restaurācijas darbiem Rīgas pils priekšpils daļa atguvusi savu vēsturisko spozmi. Muzeju nakts apmeklētājiem tiks atvērta Rīgas pils priekšpils daļa, piedāvājot iespēju ielūkoties Rīgas pils reprezentācijas telpās – apskatīt grezno Svētku zāli, ielūkoties unikālajā Sūtņu akreditācijas zālē un 3. stāva anfilādē. Varēs izstaigāt priekšpils pagalmu un apskatīt gotikas laikmeta ciļņus “Madonna ar bērnu” un “Livonijas ordeņa mestrs Volters fon Pletenbergs”, kas ir valsts nozīmes mākslas pieminekļi un vecākie viduslaiku tēlniecības pieminekļi Latvijā.

Reklāma
Reklāma

Vērts pieredzēt

Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 3
Lasīt citas ziņas

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (19.00 – 24.00) aicina apmeklēt “Laika pieturas” muzejā, lai iepazītu senās ēkas vēsturi, kā arī uzzinātu par mākslas bagātībām, ko tā sevī glabā. Ejot cauri pastāvīgajām ekspozīcijām, apstājies Būvniecības pieturā, Zobenbrāļu pieturā, Tirgotāju pieturā, Hospitāļa pieturā, Mastu priežu pieturā, Mākslas pieturā, Dizaina pieturā, Latvijas kanona pieturā, Arhitektūras stilu pieturā, Noslēpumu pieturā un citās. Būs iespēja aplūkot arī pastāvīgo ekspozīciju “Latvijas dekoratīvā māksla un dizains no 19. gadsimta beigām līdz mūsdienām”.

Farmācijas muzejā (19.00 – 1.00) iespēja izstaigāt “Laika labirintus”. “Leģendu laiks” – mītisko augu valstība ar leģendām apvīto plūškoku sadarbībā ar Blankenfeldes muižu. “Vidus laiks” – alķīmiķa laboratorijas pašā sirdī baudi noslēpumaino dzīvības eliksīru, bet pie laika pavēlniecēm iegūsti paliekošu zīmi. “Danču laikā” (19.15 – 19.45, 20.15 – 20.45, 21.15 – 21.45) pilsētnieku danči sadarbībā ar Rīgas Danču klubu. Savukārt mītiskajā “Burvestību laikā” varēsi būt pats sava laika kalējs un sastapsi zintnieci, kas vārīs, dziedēs, pieburs, aizburs… Savukārt “Pārvērtību laikā” ikviens varēs pasūdzēties, baudīt rīkstīti un pēdiņu masāžu, baudot tēju, likt lietā visas maņas, sadarbībā ar LU Paula Stradiņa koledžu. “Pērienu laikā” pirtiņā dabūs pērienu guļus, stāvus, sēdus, sadarbībā ar biedrības “Trejdeviņas liepaslapas” pirtsslotu meistari Daigu Liepu. Un “Laiks beidzies” uz atvadām ietīs dzīparu laika kamolā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Raiņa un Aspazijas māja (19.00 – 1.00) aicina no jauna iepazīt Aspazijas dzeju. 19.00 izstādes “Sārts” atklāšana. Tajā LMA jaunās mākslinieces Monta Andžejevska, Liāna Mihailova, Ilze Ance Kazaka un Laura Kļava piedāvās Aspazijas dzejas krājuma “Sarkanās puķes” dzejoļu vizuālas interpretācijas, izmantojot dažādus medijus – instalāciju, animāciju, video, objektus. 20.00 sāksies “Satori” dzejas lasījumi “Aspazija reloaded”, kur mūsdienu dzejnieki prezentēs Aspazijas dzejas versijas. Dzejnieki lasīs gan Aspazijas dzeju, gan īpaši pasākumam radītos savus dzejoļus. 21.00 būs skatāma dzejas performance “ACHTUNG ACHTUNG”, kur uzstāsies jaunākās paaudzes dzejnieki Raimonds Ķirķis, Rihards Raudons, Guntis Kursišs, Marija Luīze Meļķe, Aleksandrs Barons.

Vērts pieredzēt

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (19.00 – 24.00) aicina ikvienam atbildēt uz jautājumu “Kas es būtu bez savas mākslas?” un ekspozīcijā “Latvijas māksla. 19. – 20. gadsimts”, iepazīstot mākslinieku personīgās domas, būs iespēja palūkoties uz mākslas darbiem no citas perspektīvas. Savukārt 19.00 – 21.00 mazie muzeja apmeklētāji aicināti vērīgi ielūkoties mākslas darbos un atrast ekspozīcijā dažādus dzīvniekus. 19.00 – 24.00 laukumā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja būs apskatāma “Latvijas Arhitektūras gada balvas 2017” nominantu izstāde. Izstādē būs atspoguļoti arhitektūras darbi, kurus nacionālā žūrija izvirzījusi tālākai cīņai par Latvijas Arhitektūras gada balvu, un tajā varēs aplūkot to vizualizācijas, aprakstus un žūrijas komentārus, kā arī videofilmas par katru no balvas pretendentiem.

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (19.00 – 23.00) aicinās ceļojumā uz “Dārdošajiem divdesmitajiem”. 19.00 – 21.00 radošā darbnīca bērniem “Esi kubists – uztaisi savu kolāžu!”, iedvesmojoties no Beļcovas un citu latviešu modernistu kubistiskajiem darbiem, būs iespēja izveidot savu versiju kubisma šedevriem. “Ēdam sukubistiski!” – varēs iepazīties ar bohēmas kafejnīcas “Sukubs” ēdienkarti un paņemt līdzi kādas iepatikušās receptes izdruku. Savukārt “Beļcovas laikabiedri” ar aksesuāru un foto palīdzību var iejusties Beļcovas laikabiedru tēlos, pašam nofotografējoties muzeja interjerā, un sajust laikmeta atmosfēru 20. – 30. gadu mūzikas fonā.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (19.00 – 1.00) aicinās apzināt savu vēsturi, apskatot izstādes “Versija – latvieši: 1896. gada Latviešu etnogrāfiskā izstāde”, “Latgales kongresam – 100” un “Latgales keramika – tradicionālais un mūsdienīgais” un izbaudīt folkloras draugu kopas “Savieši” priekšnesumus. Savukārt “Fotogrāfijās iemūžinātais laiks” būs redzams latviešu tradicionālā dzīvesveida atspoguļojums Pieminekļu valdes fotogrāfijās. “Laiks mācīties!” varēs iepazīties ar skolu pirms 100 un vairāk gadiem. Ģimenes ar bērniem aicinātas apgūt prasmi rakstīt un lasīt vecajā drukā, lasīt un ilustrēt pasakas, minēt mīklas.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.