Janīna apprecējās ar Jāni Briģi un kļuva par Katskiļu vasaras nometnes galveno saimnieci.
Janīna apprecējās ar Jāni Briģi un kļuva par Katskiļu vasaras nometnes galveno saimnieci.
Foto – Vija Vāvere

Elka parks 5

Katskiļu kalni pieder Apalaču kalnu grēdai, kas stiepjas 2600 kilometru garumā gar ASV austrumu piekrasti. Liela Katskiļu kalnu daļa ietilpst dabas aizsardzības reģionā. Elka parks ir neliels ciems netālu no Tanersviles pilsētiņas. Savu nosaukumu tas ieguvis no vācu ieceļotāju dziedāšanas biedrības “Liederkranz”, kas kādreiz bija te apmetusies. Saīsināti to rakstīja LK, bet angļu mēlē izrunāja – el ka. Apkārt vasarā viss zaļš, tātad – parks. Kopā sanāk Elka parks. Latvieši izmērījuši, ka no Taimskvēra, ko varētu uzskatīt par Ņujorkas centru, līdz Elka parkam ir 132 jūdzes jeb 212 kilometri.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Latvieši šo vietu atrada nejauši. Kara beigās Ņujorkā bija daudz ieceļotāju no Latvijas, ko galvenokārt apvienoja Ņujorkas Latviešu evaņģēliski luteriskā baznīca. Dzīve emigrantiem lēni ievirzījās normālā gultnē, dzima bērni, vasarās vecāki gribēja tos sūtīt atpūsties, bet amerikāņu nometnes bija dārgas, ne visiem tas bija pa kabatai.

Sākumā draudze nomāja atpūtas nometnes no amerikāņiem – vienreiz vienā vietā, citreiz citā. Radās doma: savācam ziedojumus, ņemam kredītu no bankas, pērkam zemi un ierīkojam paši savu nometni! Otrai draudzes daļai bija cits priekšlikums – labāk ceļam (vai pērkam) latviešu namu Ņujorkā. Diemžēl centra rajonā zeme latviešu makiem bija par dārgu, bet braukt uz kādu no nomalēm daudziem būtu tālu un neizdevīgi. Tāpēc vienojās par labu bērnu atpūtas nometnei, un visi devās piemērota zemes pleķīša meklējumos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tika atrasts 21 variants, ko komisija apbraukāja un iepazina. Viens par dārgu, otrs par tālu, trešais par mazu vai par lielu… Ar balsu vairākumu izvēlējās Katskiļu kalnu ieplaku – apmēram 74 akrus jeb 30 hektārus zemes. Pa nometnes teritoriju tek strauts, bet pēc upītes Cook’s Brook aizdambēšanas te izveidots 1,2 hektārus liels ezers Grill Lake – nosaukts iepriekšējā īpašnieka vārdā. Pēc vīra nāves par zemes īpašnieci bija kļuvusi vāciete Emīlija Grila. Īpašums sadalīts trīs daļās, no kurām vienu nopirka Ņujorkas draudze, otra, mazāka (17 akri), tika latviešu kara invalīdu apvienībai “Rota”, bet trešo, vislielāko, savai atpūtai iegādājās vācieši.

Lēmumu par Katskiļu atpūtas nometnes iegādi draudze pieņēma 1956. gadā. Tūdaļ sākās intensīva ziedojumu vākšana. Vislielāko artavu nometnei ir sniedzis draudzes mācītājs Kārlis Podiņš (pusotra tūkstoša dolāru) un Henriete Milsone (1000 $). Nometnes iesvētīšanā 1956. gada 19. augustā piedalījās apmēram 300 cilvēku un trīs draudzes mācītāji. Tātad šogad nometne nosvinēja jau savu 58. pastāvēšanas gadadienu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.