Janīna apprecējās ar Jāni Briģi un kļuva par Katskiļu vasaras nometnes galveno saimnieci.
Janīna apprecējās ar Jāni Briģi un kļuva par Katskiļu vasaras nometnes galveno saimnieci.
Foto – Vija Vāvere

Nekad nepārdos! 5

Sākumā daži iebilda, ka nometne atrodas pārāk tālu no Ņujorkas, vajadzējis meklēt kaut ko mazāku un tuvāk. Automašīnu visiem nebiju, uz Katskiļiem brauca ar vilcienu vai satiksmes autobusu. Tagad automašīnas ir visiem, ātrumi ir pieauguši un līdz ar to attālumi it kā samazinājušies. Daudzi latviešiem prasa: kā jums izdevās iegūt īpašumu tik tuvu pilsētai? Nometnes vērtība jau pārsniedz miljons dolāru, un būtu daudz interesentu, kas gribētu to atpirkt. Draudzes apņēmība ir stingra – tas būšot pats beidzamais no īpašumiem, no kura draudze būtu ar mieru šķirties.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Peru valdība oficiāli klasificējusi transpersonas un nebinārās personas kā “garīgi slimas”
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Lasīt citas ziņas

Kopš 1956. gada, protams, daudz kas mainījies – ir celtas jaunas ēkas, iekārtota brīvdabas jeb Meža baznīca, ugunskura amfiteātris, peldvieta, plaša autostāvvieta, koka vārti ar latvisko saulīti augšā un jumja zīmi pašā korē. Katru vasaru astoņas nedēļas te notiek bērnu atpūtas nometne (vienā maiņā 120 bērni un apmēram 20 cilvēku apkalpojušais personāls). Vienu nedēļu kopā ar vecākiem te dzīvo un rotaļājas īkšķīši – pirmsskolas vecuma bērni. Ir arī tā sauktais “valodas periods” – tiem bērniem, kuri nerunā latviski. Protams, valoda ir nometnes ikdienas problēma, jo bērni, savstarpēji sarunājoties, mēdz ātri pāriet uz ierasto angļu 
valodu. Tomēr pedagogi un darbinieki ir novērojuši, ka nometnes sākuma periodā angļu valoda bērnu sarunās ielaužas krietni biežāk nekā pirms mājās braukšanas. Arī tādēļ nometnes pastāvēšana ir pat ļoti svarīga.

ASV un Kanādas kori te katru gadu rīko savu koru nometni, kas vienmēr beidzas ar skaistu koncertu. Te viesojas mūziķi no Latvijas. Savas kaujas mācības te rīko skauti, gaidas (reiz te notika pat pasaules skautu salidojums!), atpūšas arī latviešu seniori, notiek 3×3 jeb latviskuma stiprināšanas nometnes utt. Te svin Vasarsvētkus, Jāņus un mirušo piemiņas dienas, laulā jaunos pārus un iesvēta jauniešus. Dažus kilometrus no nometnes uz Ņujorkas pusi ierīkoti latviešu Brāļu kapi “Tēvzemei un brīvībai”, kur, tāpat kā Latvijā, katru gadu notiek kapu svētki. Sākumā šajā kapu kalniņā guldīja tikai viņsaulē aizgājušos leģionārus, bet tagad šo skaisto vietu zem baltajiem bērziem par pēdējo dusas vietu var izvēlēties ikviens Amerikas latvietis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nometnē lielāko daļu darba veic brīvprātīgie, bērnu vecāki, studenti praktikanti. Katru gadu pirms nometnes atklāšanas notiek lielās talkas. Nometnes personāls lielākoties strādā bez maksas vai par visai nelielu samaksu. Ir tikai divi darbinieki, kas saņem pilnu algu un dzīvo nometnes teritorijā visu gadu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.