Foto – Shutterstock

Statistiku bojā dāmas gados 0

Profesors Ģ. Briģis stāsta, ka “Eurostat” dati iegūti 2014. gadā veiktajā Eiropas Veselības apsekojumā pēc vienotas Eiropas metodoloģijas: “Lai arī ķermeņa svara skaitlis ir pašu cilvēku nosauktais un nevis izmērītais, kopumā tam var ticēt. Sievietes gan parasti saka, ka sver mazāk nekā patiesībā, bet vīrieši – pretēji.”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās
Veselam
Izrādās, ka kanēlis patiesībā nemaz netop no kanēļkoka. 4 ēdienu viltojumi jeb produkti, kas nemaz nav tie, par ko tos uzskatām
Lasīt citas ziņas

Gandrīz visās dalībvalstīs vērojama tendence, ka ar gadiem liekais svars uzkrājas. ES jauniešu vidū tikai 5,7% svars vairāk vai mazāk pārsniedz normu, bet 65 – 74 gadus veco cilvēku grupā – 22,1%. Vislielākā atšķirība starp jauniešiem un vecāka gadagājuma cilvēkiem ir Slovākijā – 2,7% un 33%, Latvijā 3,9% un 33,2%.

“Diemžēl situācija pasliktinās visās ES valstīs, ne tikai Latvijā. Mūsdienu cilvēkiem ir tendence ēst vairāk, nekā patērē viņu organisms. Arī Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījumu dati, kuros aptaujājam cilvēkus vecumā no 15 līdz 64 gadiem, ir visai līdzīgi “Eurostat” rezultātiem. Turklāt pēdējo divu pētījumu laikā dalībniekus ne tikai iztaujājam, bet arī nosveram un izmērām. Esam noskaidrojuši, ka tikai nedaudz vairāk par 40% pieaugušo Latvijā ir normāls svars, pārējiem – liekais svars vai aptaukošanās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nepietiekams svars mēdz būt reti, pārsvarā jaunietēm vecumā no 15 līdz 24 gadiem. Pēc tam tas pakāpeniski pieaug. Vecuma grupā virs 55 gadiem tikai 18% sieviešu ir normāls svars, 30% – liekais svars, bet vairāk nekā 40% – aptaukošanās. Vīriešiem šī aina ir līdzīga. Var teikt, ka nācija aptaukojas ar ātrumu puskilograms gadā,” atklāj Slimību kontroles un profilakses centra vecākā sabiedrības veselības analītiķe Iveta Pudule.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Gerontoloģijas klīnikas vadītājs profesors Jānis Zaļkalns stāsta, ka sievietēm labākajos gados aptaukošanos veicina vairāki faktori. Viens no tiem – hormonu līdzsvara izmaiņas organismā menopauzes laikā. Sievišķā hormona estrogēna trūkums sekmē ne tikai svara pieaugumu, bet arī maina tauku izvietojumu – tie vairāk uzkrājas uz vēdera. Arī hormonaizvietojošā terapija, ko lieto, lai mazinātu diskomfortu menopauzes laikā, var ietekmēt svara palielināšanos. Jāņem vērā, ka ar katru nodzīvotu gadu desmitu vielmaiņas intensitāte mazinās, tādēļ jaunībā lieko svaru zaudēt ir daudz vieglāk nekā 50 gadu vecumā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.