2

PIEREDZE

Cik bieži skolēni kavē stundas jūsu vadītajā skolā?

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Guntars Jirgensons, Rīgas 21. vidusskolas direktors: “Skolas iekšējās kārtības noteikumos ir stingri noteikts, cik drīkst kavēt ar vecāku zīmi, cik slimības dēļ utt. Visbiežākā kavēšana ir tieši slimības dēļ. Vai ārsti vienmēr pamatoti raksta attaisnojuma zīmes, neņemos spriest. Negrasos uzstādīt diagnozi diagnozei. Protams, gadās arī neattaisnotie kavējumi, tomēr nav tā, ka šādu kavējumu būtu satriecoši daudz. Iemesli tam visbiežāk meklējami sociālajās problēmās. Mazākajās klasēs bērni neatnāk uz skolu, ja vecāki lieto alkoholu un neseko tam, ko bērni dara. Vecākajās klasēs – daļa jau sākuši strādāt un kavē skolu darba dēļ. Skolēni stundas mēdz kavēt arī dažādu sacensību un konkursu dēļ, kas tiek rīkoti stundu laikā. Tad stundas tiek norautas arī citiem, jo līdzi jābrauc kādam skolotājam, kura vadītās stundas tiek atceltas. Skolu direktori cīnās ar šādu pasākumu organizatoriem, pārliecinot, lai tos neplāno stundu laikā, taču pagaidām šī cīņa nav pārāk sekmīga. Domāju: ja būtu aptaujāti arī skolēni Āfrikas valstīs, Latvijas skolēni noteikti nebūtu pirmajā vietā.”

Ērika Saršune, Bebrenes Vispārizglītojošās un profesionālās vidusskolas direktore: “Mums stundu kavēšana nav ļoti aktuāla problēma. Ja kāds to regulāri dara, tas ir rets izņēmums. Biežāk neattaisnoti kavējumi ir tiem skolēniem, kuri mācās profesionālās izglītības programmās pēc 9. klases. Tad viņi tikko izsprukuši no vecāku uzraudzības un sajutuši brīvības garšu. Savukārt tie, kuri apgūst profesiju pēc 12. klases, ir ļoti motivēti un stundas nekavē. Tiem, kuri mācās vispārējās izglītības programmās, ir grūtāk kavēt, jo visi bērni ir vietējie un, tiklīdz viņi nav skolā, ziņojam vecākiem.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Vladimirs Samohins, Ķeguma Komercnovirziena vidusskolas direktors: “Paskatījos datos, ka kopš 1. septembra katrs skolēns kavējis vidēji astoņas stundas. Taču tikai 0,15 procenti šo kavējumu ir neattaisnoti. Pērn ieviesām skolēnu uzskaites sistēmu. Skolēns iekļūst skolā un izkļūst no tās, pieliekot pirkstu pie biometriskās ierīces. Vecāki uzreiz saņem īsziņu telefonā, gan bērnam ienākot skolā, gan izejot. Pēc šīs sistēmas ieviešanas kavējumi samazinājušies par 14 līdz 16 procentiem, jo sevišķi pirmās stundas kavēšana.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.