Antras Zeiliņas gatavotajai ķiploku produktu bagātībai šogad pievienojies vīra Aigara brūvētais alutiņš.
Antras Zeiliņas gatavotajai ķiploku produktu bagātībai šogad pievienojies vīra Aigara brūvētais alutiņš.
Foto: Ilze Pētersone

Paši sev gan kungi, gan kalpi. Ciemos Zeiliņu ģimenes saimniecībā, kur no ķiplokiem gatavo arī alu! 0

Ilze Pētersone, “Mājas Viesis”, AS “Latvijas Mediji”

“Ukraiņu ģenerālštābs par to klusē, bet tas ir apzināti!” Slaidiņš komentē pēdējās 24 stundās notikušo 18
FOTO. Ap māju iestādīti košumkrūmi, arī augļu kociņi! Kā Iveta piecos mēnešos uzcēla savu sapņu māju
VIDEO. Ukraina palaiž raķešu “viesuļvētru” pret Krievijas spēkiem
Lasīt citas ziņas

 

Ķiplokos ir liels spēks. Der gan veselībai, gan rakstura rūdījumam, ko SIA “Ķiploku pasaule” saimnieki Antra un Aigars Zeiliņi izjutuši arī tās reizes, kad kāda no dabas stihijām pamatīgi papostījusi stādījumus. Šogad liela daļa apslīka, bet viņi plinti krūmos nemet un uz Jāņiem pirmo reizi liek galdā pašbrūvētu ķiploku alu.

CITI ŠOBRĪD LASA

 

Zeiliņu saimniecība atrodas Olaines novadā, ciemā ar lepnu nosaukumu un interesantu vēsturi – Uzvaras Līdums. Pēc Latvijas prezidenta Kārļa Ulmaņa ierosmes 1936. gadā te tika nosusināts 200 hektāru liels purvs un piešķirti ap 14 hektāru lieli zemes gabali Latvijas armijas brīvības cīņu dalībniekiem saimniecību ierīkošanai.

Mūsdienās Uzvaras Līduma lauku sētām noteikts kultūrvēsturiskā mantojuma statuss, kas neļauj veikt pamatīgākas pārmaiņas un taisīt lielus žogus. Ļaudis brauc šurp ekskursijās – vieni pēc vēstures stāstiem, citi pie Zeiliņiem, lai šo to vairāk uzzinātu par ķiploku audzēšanu un pārstrādi un nogaršotu saimnieces gatavotos produktus, kas savā dažādībā skaitāmi jau divos desmitos.

Rit vienpadsmitais gads, kopš Antra, ekonomiskās krīzes dēļ palikusi bez darba, nomainīja mārketinga speciālistes amatu pret sešu hektāru zemi Uzvaras Līdumā, kur līdzīgi kā savulaik brīvības cīnītāji kopā ar vīru Aigaru visu sākuši no nulles.

 

Paši sev kungi un kalpi

Uz ķiploku stādīšanu rudenī un vākšanu vasarā Zeiliņi rīko talkas, kad palīgā sabrauc radi, draugi un paziņas.
Foto no Zeiliņu ģimenes krājuma

“Kad te ienācām, bija tikai aizaugusi zeme – nekas cits. Ne ceļa, ne ēkas, dzīvojām vagoniņā. Pa šiem gadiem uztaisījām ceļu, uzbūvējām ēkas, sastādījām kokus, iekopām dārzu un laukus, izrakām trīs dīķus,” stāsta Antra, kad apstaigājam viņas saimniecību.

Abas meitas sākotnēji pat nav sapratušas, kāpēc vecāki no ērta biroja darba pārceļas pie zemes! Pirms pieciem gadiem Aigars sekojis sievas piemēram un pametis ienesīgu amatu “Audi” un “BMW” markas autosalonā. Beidzot abi, kā paši smej, bija kļuvuši par kungiem un kalpiem – vienā personā.

Pašu celtajā guļbaļķu mājā Zeiliņi dzīvo otro gadu, bet ekskursantus uzņem ēkā, kas sākotnēji bija iecerēta tehnikas novietošanai, tomēr pārtapusi par ražotni, degustācijas zāli un kopš pavasara arī vīra alus brūzīti. Vienā reizē šeit satilpst līdz 50 cilvēku.

Par ciemiņu trūkumu nevarot sūdzēties, īpaši laikā, kad Jelgavā notiek kāds plašāks sarīkojums. Ledus vai smilšu skulptūru festivāla nedēļā ik dienu iebraucot 30 līdz 40 cilvēku lielas grupas, ļoti bieži no Lietuvas, tāpēc Antra savā ķiploku produktu plauktā cenu zīmes nomaina no latviešu uz lietuviešu valodu.

Par ķiploku lauku saimniecei šogad kreņķīgs prāts, jo pēc sniegiem bagātās ziemas, atkušņiem un lietavām lielākā daļa rudenī stādīto ķiploku neizdzīvoja. “Vēl tikai mums sausuma trūka, citādi esam dabūjuši visas trīs dabas stihijas,” viņa nosaka. Vispirms atnākusi krusa ar olas lieluma gabaliem, kad atlicis vien no dzīvojamā vagoniņa žēli noskatīties, kā tiek iznīcināts aptuveni hektāru lielais ķiploku tīrums.

“Tad nu gan nolaidās rokas, domāju, vai nevajag visu pamest, tik liels bija sitiens,” atzīst saimniece. Citu gadu uznācis kailsals un Zeiliņi atkal pazaudējuši ražu. Šis būšot izšķirošs gads, kad izvētīšot, ko paši var un grib pacelt.

Kopš Aigars īstenojis savu sapni par alus darītavu, viņam vairāk laika vajadzēs veltīt brūža darbiem, bet ķiploku audzēšana prasa daudz roku un tehnikas darba, ko līdz šim uzņēmies vīrs. Antra vairāk noņemoties ar ravēšanu, siltumnīcu, pa ķēķi ar produktu gatavošanu un ciemiņiem. “Un, diendienā darot smagus fiziskus darbus, spēku jau vairāk nekļūst,” viņa nosaka.

 

Latvieša čili spēja

Antra saviem gatavotajiem produktiem iedevusi arī tik izteiksmīgus nosaukumus kā “Asais kliedziens”, “Rīkļurāvējs”, kas brīdina par burciņas satura stipruma pakāpi…
Foto: Ilze Pētersone

Ideja par ķiploku audzēšanu atnākusi no dzirdētā mārketinga semināros un kursos, kur tika runāts par Latvijā audzētu ķiploku trūkumu. Otrs dzinulis – ieprecējusies ģimenē, kas bija lieli ķiploku cienītāji. “Vīra vecākiem pagrabā bija lieli krājumi, nu ar tiem arī sākām,” skaidro saimniece. Arī pašas gatavotajās ikdienas maltītēs allaž pieliekot ķiploku – latvietis taču bez tā nevar!

No šķirnēm par piemērotākām atzītas divas – ukraiņu ‘Ļubaša’ un ienācēja no Igaunijas. Varot palepoties, jo ar ķiploku pārstrādi sākusi nodarboties pirmā. Vispirms gatavojusi ķiploku pulveri, marinētu ķiploku ziedus, kā arī pesto, un tad jau maisam gals bijis vaļā.

Bagāts ir Antras gatavoto produktu plaukts, bet nosaukumi uz burciņām – skanīgi. Nu kaut vai “Asais kliedziens”, “Rīkļurāvējs”, kas raksturo, kā varbūt varētu padomāt, nevis ēdājam sagādātās ciešanas, bet burciņas satura asuma pakāpi, jo ķiplokiem, dārzeņiem un citiem produktiem pievienoti arī halapenjo pipari.

Pārliecinājusies, ka arī latviešiem ir pa kaulam produkti ar čili asumu. Pašas vīrs ir to vidū un par iecienītāko nosauc “Aso kliedzienu”, kas no “Ķiploku pasaules” sortimenta ir pats spicākais. Skaidrs, ka degustācijas reizēs uz galda atrodas arī kāds “ugunsdzēsēju” produkts, lai glābtu neapdomīgo ciemiņu, kas nav novērtējis savu čili spēju.

Ķiplokiem piestāv arī avenes un smiltsērkšķi, ko atzinusi “Novada garšas 2021” pārtikas ražotāju konkursa profesionāļu žūrija, piešķirot sudraba un bronzas god­algu attiecīgi smiltsērkšķu-ķiploku un aveņu-ķiploku mērcei. Pašai autorei vislabāk garšojot mērce ar smiltsērkšķiem, ko kā piedevu pievienojot gaļas un zivju ēdieniem, arī sieram u. c. Savukārt aveņu mērci izmantojot, nu jau var teikt, slavenajā gaļas ruletē, ar kuru pirms diviem gadiem cienājusi televīzijas raidījuma “Gandrīz ideālas vakariņas” viesus un tagad recepti piedāvā arī “Mājas Viesa” lasītājiem.

Čili audzē pati, arī tomātus, avenes un vēl daudz ko. Šogad lai – siltumnīcā sastādīti precīzi 212 tomātu stādi, kad nāk ražas laiks, dienā novāc aptuveni 200 kilogramus tomātu.

 

Tagad arī ķiploku alus

Aigara alus darītavā top trīs šķirņu alus, viens no tiem – ar ķiploku garšu.
Foto: Ilze Pētersone

Ķiploku alus Aigaram bijis sen padomā. Pateicoties jaunākās meitas Elīnas prasmei uzrakstīt konkurētspējīgu projektu, par Eiropas Savienības fondu atbalsta finansējumu iepirkuši iekārtas un izveidojuši brūzīti ar trīs alus tvertnēm.

Zeiliņu jaunākā atvase turpina darboties vecāku uzņēmumā par mārketinga speciālisti un meklē alum noietu. Vecākā Kristīne un viņas vīrs iesaistījušies zīmola un etiķešu dizaina izveidē. Zeiliņu alum izvēlēts zīmols “Migla”, kam esot trejādas nozīmes, pati romantiskākā nāk mantojumā no kādreizējās purva zemes, jo katru rītu Uzvaras Līduma ļaudis sagaida migla.

Nupat sarīkota darītavas atvēršana, kurā ciemiņus iepazīstinājuši ar jau pieminēto ķiploku garšas alu “Talka”. Nosaukums veltīts nozīmīgam saimniecības notikumam – talkām, kas notiek rudenī, kad ķiploki jāstāda, un vasarā uz ražas vākšanas laiku, kad palīgos sabrauc radi, draugi un paziņas.

Vārds “Asna”, kas dots “Pilsner” šķirnes alum, aizgūts no ciema vēstures, kad jaunie zemes saimnieki nosprieduši, ka pirmajam bērnam, kurš te piedzims, dos vārdu Asna vai Asns. Atskrējusi meitenīte, un viņu nosauca par Asnu. Par godu notikumam Kārlis Ulmanis ģimenei uzdāvinājis simt latus un Latvijas karogu.

Jāņiem alus darītāji veltījuši Jāņu nakts alu, kurš šogad tiks celts galdā Zeiliņos, kad kā allaž uz līgošanu sabrauks pašu un meitu radi un draugi. Visi, kam ir tautastērps, velk to mugurā, vainagus pin no pašu pļavas puķēm, lec pāri ugunskuram un veic pat īpašu attīrīšanās rituālu, kad visas ķibeles saraksta uz papīra un sadedzina Jāņu ugunskurā.

 

Uzziņa

Kas ir “Novada garša”?

“Novada garša” ir pasākumu kopums, kuru kopš 2019. gada rīko Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs.

“Novada garša” piedāvā:

• Mazajiem ražotājiem un mājražotājiem – bezmaksas dalību katalogā “www.novadagarsa.lv” (reģistrēts teju 1000 mazo ražotāju visā Latvijā).

• Mazajiem ražotājiem un mājražotājiem – dalību “Pārtikas produktu kvalitātes konkursā”, kurā starptautiska ekspertu (šefpavāri, pārtikas tehnologi) žūrija sniedz vērtējumu par produktu un rekomendācijas tā lietošanā/kvalitātes uzlabošanā.

• Izglītības iestāžu pavāriem un ēdinātājiem – lai celtu šīs profesijas prestižu sabiedrībā, iespēju pilnveidot un atsvaidzināt zināšanas pavārmākslā, piedaloties konkursā “Mana novada garša”, kurā mentoru – Latvijas pazīstamāko šefpavāru – vadībā var sacensties par labākā titulu, piedalīties praktiskās meistarklasēs, kā arī iepazīt jaunākās tendences un tehnikas pavārmākslā.

Patērētājiem un sabiedrībai kopumā:

• vienuviet apkopotu informāciju par pašmāju mazajiem ražotājiem un mājražotājiem,

• ik vasaru četros Latvijas reģionos iespēju piedalīties publiskos pasākumos (atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai valstī), kuros var iepazīt reģionu mazo ražotāju un vietējo krodziņu šefpavāru piedāvājumu.

 

3 zelta padomi uzņēmējdarbībā

• Nepamest iesākto un nepadoties grūtībām ceļā uz mērķi! Savā saimniecībā esam pazaudējuši trīs ķiploku ražas, kas ir gan morāls, gan materiāls zaudējums, tāpēc bija arī pārdomas izbeigt saimniekošanu, tomēr nepadevāmies un turpinām audzēt un pārstrādāt ķiplokus.

• Mācīties, mācīties un mācīties – no savām kļūdām, citu pieredzes un informācijas, ko atrodam internetā un kuru mums pastāsta arī klienti. Vācam dzīves gudrību pa graudiņam.

• Ar savu produktu kvalitāti un dažādību noturēt esošos un piesaistīt jaunus klientus. Sekot līdzi viņu interesēm, prast ieklausīties, vienlaikus paturot prātā, ka pircējam ne vienmēr ir taisnība.

 

Uzziņa

Antra Zeiliņa, SIA “Ķiploku pasaule”

Antra pie nupat izravētā ķiploku lauka, kas šogad esot pamatīgi cietis no sniega, atkušņiem un lietavām. Klēpī uzticamais pavadonis.
Foto: Ilze Pētersone

• Izmācījusies 16. profesionāli tehniskajā skolā par šuvēju, Latvijas Lauksaimniecības universitātē izstudējusi socioloģiju, strādājusi mārketinga jomā, bijusi pasniedzēja.

• Ar ķiploku audzēšanu un pārstrādi, piepalīdzot vīram Aigaram, nodarbojas kopš 2012. gada.

• Gadu apmeklējusi dažādu tematu seminārus Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC).

SAISTĪTIE RAKSTI

• Piedalījusies LLKC organizētajos pieredzes apmaiņas braucienos.

• Virtuves iekārtošanai saņemts LEADER finansējums.

Lauksaimniecība klimata pārmaiņu ēnā un līdz šim nenovērtētās bioogles
“Balticovo” iegulda miljonus graudu pirmapstrādes kompleksā, lai zemniekiem atvieglotu graudu nodošanu 3
Valsts mežiem – jauna ēra. Kā pārmaiņas valdē varētu ietekmēt uzņēmuma darbu?
Katrs trešais nezina, ka atkritumi dabā rada apdraudējumu ūdens iemītniekiem un tie paliek ūdenstilpnēs vairākus gadu desmitus
“Ukraiņu ģenerālštābs par to klusē, bet tas ir apzināti!” Slaidiņš komentē pēdējās 24 stundās notikušo 18
FOTO. Ap māju iestādīti košumkrūmi, arī augļu kociņi! Kā Iveta piecos mēnešos uzcēla savu sapņu māju
VIDEO. Ukraina palaiž raķešu “viesuļvētru” pret Krievijas spēkiem
Tie Latvijas valstspiederīgie, kas izšķirsies pieņemt Krievijas pilsonību pēc Kremļa aicinājuma, tiks izraidīti
Iedzīvotājiem atlīdzinās pusi apkures sadārdzinājuma, bet rodas diskusijas par malkas iegādes pierādīšanu
Lasīt citas ziņas
Tālredzīgākiem saimniekotājiem malka jau šķūņos, gateros var dabūt koku atgriezumus 11
Latvijā neaudzē ģenētiski modificētus augus, bet kāpēc tos atļauts ievest, dažreiz pircējiem iemānot, norādes iemudžinot neskaidros produktu marķējumos 44
91% Latvijas iedzīvotāju vismaz reizi dzīvē ir sēņojuši. Kas labs sēnēs? 22
Bērza saplākšņa ražotājs “Verems” saņem 67 miljonu investīcijas
Aizsargājama platība sikspārnim kā potenciāla “Natura 2000” teritorija pie Kokneses 7
No augusta – kompensācijas zivsaimniecībā ārkārtas gadījumiem 1
Latvijas Saeima Krieviju atzīst par terorismu atbalstošu valsti, aicina citas valstis rīkoties tāpat
Tie Latvijas valstspiederīgie, kas izšķirsies pieņemt Krievijas pilsonību pēc Kremļa aicinājuma, tiks izraidīti
Opozīcijas ierosinājums par vienreizēju 200 eiro pabalstu senioriem negūst vairākuma akceptu 17
Var mainīties gāzes publiskais tirgotājs, bet iedzīvotājiem nevajadzētu satraukties
FOTO. Ar stāvovācijām un varenu līdzdziedāšanu Dzintaros izskanējis Igo jubilejas koncerts
“Nedaudz mazāk ir svārstīgāki – aizies, ja nebūs jābrauc sēnēs vai jārokas kartupelājā,” – E. Līcīša feļetons 5
Ap 550 saules paneļu iekārtu ik mēnesi pieslēdzas “Sadales tīklam”, līdz gada beigām varētu būt jau vairāk nekā 10 000 mikroģeneratoru
Revidentu aplēses: ja diennakti nav pieejams portāls “Latvija.lv”, iedzīvotājiem jāpatērē 15,40 EUR un 1,5 stunda pakalpojuma saņemšanai klātienē
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
FOTO. Ar stāvovācijām un varenu līdzdziedāšanu Dzintaros izskanējis Igo jubilejas koncerts
11:27
Ap 550 saules paneļu iekārtu ik mēnesi pieslēdzas “Sadales tīklam”, līdz gada beigām varētu būt jau vairāk nekā 10 000 mikroģeneratoru
11:16
Latvijas Saeima Krieviju atzīst par terorismu atbalstošu valsti, aicina citas valstis rīkoties tāpat
10:59