Foto – Karīna Miezāja

Verhovska kungs, vai jūsu vadītās skolas skolotājus uztrauc iespējamā atlaišana par nelojalitāti? 15

S. Verhovskis: Skolotājus šobrīd nekas neuztrauc. Viņi gan apzinās, ka likuma izmaiņas var viņu dzīvi ietekmēt, bet pieļauj, ka var arī neietekmēt. Izmaiņas likumā šobrīd ir diezgan abstraktas. Tagad ir tikai politisks lēmums, es sagaidu vēl kādu rīcību. Attiecībā uz mazākumtautību skolām, kādu pārstāvu es, iespējams, kā nelojalitātes pazīmi saskatīs arī to, ka šajās skolās strādā skolotāji, kuri nav Latvijas Republikas pilsoņi.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Vai esi pārliecināts, ka tavā noīrētajā miteklītī nav slēptās kameras? Lūk, kā pārbaudīt!
Lasīt citas ziņas

Neoficiāli no varas pārstāvju puses ir saņemti mājieni, ka šie lojalitātes grozījumi vairāk tiešām nepieciešami mazākumtautību jeb krievu skolu dēļ.

S. Verhovskis: Kā jau teicu, šobrīd vēl nevaram spriest, kā grozījumi reāli strādās. To sekas var just gan mazākumtautību, gan latviešu skolas.

CITI ŠOBRĪD LASA

I. Juhņēviča: Lojalitātei nav tautības. Grozījumi nav pieņemti, vēršoties pret kādām konkrētām skolām. No trijām sūdzībām, kas pērn saņemtas saistībā ar lojalitāti, sūdzības bija gan par mazākumtautību skolām, gan skolām ar latviešu mācību valodu. Atgādināšu, ka, izvērtējot šos gadījumus, nevienā neradām apstiprinājumu pedagoga nelojalitātei.

L. Geikina: Es saskatu problēmu šajos grozījumos tāpēc, ka tagad jebkura veida kritiku varēs sasaistīt ar lojalitāti. Pedagogos vairosies pašcenzūra. Jau līdz šim skolotāji labi apdomāja, kā izteikt konstruktīvu kritiku tā, lai neiegūtu tautas ienaidnieka statusu. Ja skolotājs ir ieslēdzis pašcenzūru, kā lai viņš piepilda šo citu izglītošanās mērķi – audzināt skolēnus par radošām personībām, ar iniciatīvu, konkurētspējīgus?

Eduard, vai jūtat, ka skolotāji savos izteikumus kļuvuši uzmanīgāki, izskatās nervozāki?

E. Baumanis: Nē, taču ir izskanējuši asi komentāri, ka mūs mēģina cenzēt. Tas gan ir vairāk kā joks. Skolotāji, manuprāt, arī apzinās, ka likumā teiktais ir viens, bet reāli neviens no malas taču cītīgi neklausās, ko viņi saka, un klases ar mikrofoniem nav aprīkotas.

S. Geikina: Pret ko tad lojalitāte tiek prasīta: pret varu vai valsti? Par to arī īsti nav bijušas diskusijas. Katrā ziņā varas kritika nenozīmē nelojalitāti pret valsti.

S. Verhovskis: Mēs nezinām, kā to traktēs. Katrā ziņā pēc teorijas vara ir viena no valsts pazīmēm, tātad saistība ir cieša.

I. Juhņēviča: Vārda brīvība pedagogiem nav liegta. Pedagogam nav jāpierāda sava lojalitāte, taču jāpilda pienākums, kas jau ilgstoši ir likumā, proti, ka ir jāaudzina patrioti.

Atkārtoju, ka tagad stājušies spēkā tikai panti, kas paredz sekas, ja lojalitātes nav. Grozījumi, kas prasa lojalitāti, stājās spēkā jau 2015. gada vasarā. Tātad visu šo laiku šīs normas jau bija jāievēro, kaut likumā nebija iekļautas sekas par to neievērošanu. Iepriekš gan arī mēs varējām sodīt iestādes vadītāju, ja kāds no pedagogiem pārkāpa lojalitātes prasību, jo direktors atbild par visu, kas notiek skolā. Ja mēs konstatētu, ka kāds pedagogs vai direktors pats ir nelojāls, mēs varētu viņu administratīvi sodīt, uzliekot naudas sodu no 70 līdz 400 eiro. Taču nelojālais pedagogs turpinātu strādāt un viņu IKVD nekā nevarēja sodīt.

Reklāma
Reklāma

Saskaņā ar normām, kas spēkā stājās janvārī, IKVD arī var sodīt tikai direktoru, taču nu jau soda apmērs ir mainījies un ir noteikts, ka direktoram jāatlaiž pedagogs, kurš ir nelojāls.

Bet kopš 2015. gada vasaras naudas sods par nelojalitāti nevienam nav piemērots! Kāpēc tad jāpastiprina sankcijas? Un turklāt tādā steigā?

A. Geižāns: Ir jābūt skaidram mehānismam, kā iepriekš deklaratīvās normas tiek piemērotas.

I. Juhņēviča: Nevar teikt, ka konkrētu gadījumu nav bijis. Visi atceras gadījumu ar Rīgas 40. vidusskolas skolotāju Vladislavu Rafaļski, kurš publiski pateica, ka viņš ir nelojāls. Toreiz izvērtējām situāciju un aicinājām direktori, atsaucoties uz pantu, kas liek pedagogam audzināt Latvijas patriotus, izvērtēt darba tiesisko attiecību pārtraukšanu ar pedagogu. Taču Rafaļskis joprojām šajā skolā strādā.

Nevienam nav šaubu par to, ka pedagogiem un izglītības iestāžu vadītājiem jābūt lojāliem. Mūsu interesēs nav strādāt ar normām, kuras neviens cits, izņemot IKVD un IZM, nesaprot. Mēs gribam, lai par tām būtu vienota izpratne.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.