Krustnagliņas – garša asa; izmanto: marinādēs, zupās (skābu kāpostu, biešu), indiešu karijos, rīsu ēdienos, augļu desertos; sader ar kumīnu, kanēli, smaržīgajiem pipariem, vaniļu, baziliku, anīsu, pipariem un citrusaugļu mizu. Foto-Shutterstock

Lutinām smadzenes, izmantojot… garšvielas! 0

Ja ir liela slodze nerviem un smadzenēm, tām nepieciešams palīdzēt. Te vietā saprātīga, ar garšvielām un citām vērtīgām piedevām bagātināta ēdienkarte. Goda vietā – krustnagliņas.

Reklāma
Reklāma
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
10 apetīti nomācoši produkti, kas jāēd katru dienu 23
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Lasīt citas ziņas

Lai arī izklausās neparasti, bet smadzeņu darbība visciešāk saistīta ar gremošanu. Labi ēdīsi – labi strādās arī smadzenes, nervi būs mierīgi. Gan garšvielas, gan produkti, ko uzskatām par našķiem vai īpaši veselīgiem, ir lieliski palīgi – uzlabo gremošanu un smadzeņu darbību.

Vajadzības reizē noderēs

* Zinot, ka gaidāms satraucošs pārdzīvojums (eksāmens), jau no rīta der pagatavot nosvērtības dzērienu. Termosā ieber pa šķipsniņai koriandra, kardamona, krustnagliņu, fenheļa sēklu, nedaudz ingvera, uzlej verdošu ūdeni. Eksāmena laikā vai pirms tam pa malciņam iedzer. Ūdens mazina satraukumu un veicina koncentrēšanos, garšvielas rosina iekšējo skaidrību un uzlabo atmiņu.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Smadzeņu priekam un gremošanas uzlabošanai – piens, uzvārīts kopā ar šķipsnu kardamona, koriandra, kurkumas, fenheļa, muskatrieksta un safrāna.

Var pievienot arī kanēli, krustnagliņas un ingveru. Ķiploku pie piena – nekādā gadījumā!

* Balva smadzenēm – pētersīļu čatnijs. Saišķīti pētersīļu zaļumu sagriež, pievieno laima sulu, tējkaroti brūnā cukura, ēdamkaroti valriekstu vai mandeļu eļļas, sablendē. Uzkarsē karoti gī sviesta, tajā apcep fenheli, svaigi maltu koriandru, čili, kardamonu, ķiploku – no visa pa šķipsniņai. Masu mazliet atdzesē, sablendē, samaisa ar zaļumiem, biezenī iecilā sagrieztus svaigus tomātus vai bumbierus.

Senām ēdamlietām – citādi pienākumi

Apmēram 50 procentus no smadzeņu masas veido taukšūnas. Tālab ēst sabalansēti nozīmē iekļaut uzturā pietiekami daudz tā saukto labo tauku.

Lielisks smadzeņu tonizētājs ir gī sviests – veicinot gremošanas uguni, tas baro audus, uzlabo atmiņu un intelektu, dara gaišāku prātu. Kopā ar garšvielām – eliksīrs smadzenēm.

* Melnais pipars ne vien palīdz atvērt transporta kanālus tauku iekļuvei smadzeņu šūnās, bet arī stimulē to darbību.

* Valrieksts gan atgādina smadzenes pēc izskata, gan tās pabaro, veicinot atmiņas uzlabošanos, mazinot miega traucējumus un nervozitāti. Ja, gatavojoties zināšanu pārbaudei, sāk likties, ka viss apgūtais no galvas izkritis, salātus vai brokastu putru vērts aizdarīt ar divām tējkarotēm valriekstu eļļas.

Reklāma
Reklāma

* Iedarbīga ir mandeļu eļļa, jo uzlabo atmiņu un sargā no psihošanas.

* Arī sezama un naktssveces eļļa satur daudz labo tauku, kuru klātbūtne svarīga veselībai.

* Salvijas tēja mazina nervozitāti un kliedē traucējošas emocijas.

* Ķiploks ir smadzeņu darbības stimulētājs, gan ēdot pa daiviņai dienā, gan kapsulās – asina ožu, stiprina nervus, vairo apņēmību sasniegt mērķi, piešķiļ uguni visam, kas grasās dzist. Bet pārdozējot – pretējs efekts.

* Čili, uzlabojot asins cirkulāciju smadzenēs, novērš pārpūles izraisītas galvassāpes, taču jāuzmanās no pārdozēšanas.

* Kanēlis noder kā nervu tonizētājs un smadzeņu darbības veicinātājs; tā lielais pluss – ātra iedarbība.

* Koriandrs palīdz darīt domas gaišākas, koncentrēties, kliedēt nemieru un saspringumu.

* Kardamons vairo iekšēju skaidrību, ticību augstākiem ideāliem un garīgām vērtībām.

Izmēģiniet!

Skaidrības tēja

Ja kaut ko grūti uztvert, vērts iemalkot kardamona, koriandra un fenheļa sēklu (pa tējkarotei uz litru ūdens) tēju – tā disciplinē domas.

* Safrāns ir iedarbīgākais pretlīdzeklis, ja sāk pārņemt bezcerība un depresija, šaubas par saviem spēkiem. Palīdz atjaunot optimismu, ticību sev un koncentrēšanās spējas.

Kurkuma, regulāri lietojot, palīdz izvadīt no organisma toksīnus. Der ne tikai eksāmenu laika satraukumos, bet arī Alcheimera slimības un demences profilaksei.
* Fenheļa sēklas noder, lai asinātu prātu, koncentrēšanās spējas, kliedētu pārmācīšanās un pārslodzes sekas.

* Šķipsniņa muskatrieksta kopā ar karstu pienu nomierina satrauktu prātu un palīdz iemigt vakarā pirms eksāmena. Izgulēties ir ļoti svarīgi!

* Ingvers ir īpaši labs, ja trauksmes un nemiera cēlonis ir stress.

SVARĪGI ZINĀT

* Ātri iedarbojas tikai dažas garšvielas – lai gūtu vēlamo efektu, vairums no tām jālieto ilgstoši un pastāvīgi.

* Lai nezaudētu ēteriskās eļļas, garšvielas vēlams malt vai sagrūst piestiņā tikai īsi pirms pievienošanas ēdienam.

* Nelielas bumbiņas no rupji samaltām krustnagliņām, sacietējuša medus un fenheļa sēkliņām ir dabiska alternatīva ne pārāk veselīgajai košļājamajai gumijai.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.