Foto: SHUTTERSTOCK

2. mīts. Epilepsiju nodod no paaudzes paaudzē 0


Patiesība: ir iegūtā un iedzimtā epilepsija. Iedzimtā nozīmē nevis to, ka tā noteikti bijusi kādam no vecākiem, bet gan to, ka izcelsme ir saistīta ar ģenētiskām pārmaiņām

Reklāma
Reklāma
“Tās ir šausmas – tas ir arī seksuālās vardarbības karš!” Okupēto teritoriju vīrieši stāsta par pārdzīvoto 39
VIDEO. Ko tādu piedzīvot var tikai vienreiz dzīvē! Motociklists izbrauc cauri “velna slotai” 13
Trakonama traģēdija 11
Lasīt citas ziņas

Aptuveni 15–30% slimnieku šī slimība ir ģenētiski determinēta. Kad ārsti paziņo pacientiem par ģenētiski noteikto slimību, viņi bieži iebilst, ka neviens radinieks taču nav slimojis ar epilepsiju. Bet pilnīgi simtprocentīgi visi cilvēki ir epilepsijas gēnu nēsātāji. Ja no abiem vecākiem iegūtie gēni kombinējas tā, ka ir pietiekams gēnu skaits epilepsijas izpausmei, bērnam attīstās šī slimība. Ģenētiski determinētās epilepsijas izpaužas jau bērnībā vai pusaudža gados, bet ne obligāti. Normunda Sūnas ārsta pieredzē ir bijuši gadījumi, kad cilvēkam pusmūžā sākas epilepsijas lēkmes. Elektroencefalogrāfijas izmeklējumā atklājas, ka slimība ir ģenētiski determinēta.

Iegūtās epilepsijas iemesls parasti ir galvas smadzeņu bojājums, kas radies galvas bojājuma, traumas, insulta, pārslimota encefalīta, aterosklerozes radīta smadzeņu bojājuma vai pārmērīgi lielos daudzumos lietota alkohola dēļ. “Galvas traumas un alkohola pārmērīga lietošana ir vislielākās problēmas,” precizē Normunds Sūna.

CITI ŠOBRĪD LASA
Gan iedzimtās, gan iegūtās epilepsijas gadījumā cilvēks lēkmes piedzīvo brīdī, kad galvas smadzenēs ir neparasti liela neironu aktivitāte. Taču, ja iedzimtās epilepsijas gadījumā nepareizā neironu izlāde notiek vienlaikus visās galvas smadzenēs, iegūtās epilepsijas slimniekiem tā sākas tieši galvas smadzeņu bojājumu vietā un lēkmes laikā izplatās pa visām smadzenēm.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.