“Nopirku “Rimi” dilles, atnesu mājās, un pēc divām stundām tās savītušas!” pircēja nepamierināta; veikals dod vērtīgu padomu 0
Krista Draveniece

Foto: Evija Trifanova/leta/ekrānuzņēmums no ieraksta soctīklos.

“Šodien “Rimi” nopirku dilles. Atnesu mājās un ieliku ūdenī (vienmēr tā daru). Un šeku reku pārsteigums pēc 2 stundām tās izskatās šādi, galīgi savītušas. Rimi, vai tad Jūsu moto nav arī svaigi dārzeņi (arī zaļumi) katru dienu?” pieredzē dalās kāda soctīklu lietotāja Sofija. Jautājums noteikti aktuāls, kamēr pašu dārzos dilles nav izaugušas, domāju, ka daudzi no mums tās iegādājas veikalā. Kas par vainu?

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
6 labi pamanāmas pazīmes, kā sargeņģelis cenšas mūs ikdienā brīdināt: pazūd elektrība, šermuļi skrien pār kauliem…
Lūk, kas notiks, kad tu nomirsi: ķermeņa “evolūcija”
Drošība par saprātīgu cenu: uzticamākās un drošākās lietotās automašīnas līdz 10 000 eiro
Lasīt citas ziņas

“Rimi” pārstāvji atbildi parādā nepaliek un pircējai atbild: ” Šīs ir kautrīgās dilles – sakautrējušās no jaunās saimnieces dailes.

Bet, ja nopietni – ja liec glāzē, iesakām apgriezt galiņus. Ideālā variantā dilles vislabāk uzglabāt, viegli samitrinot un ietīt papīra dvielī – tā tās saglabāsies svaigas ilgāk.
CITI ŠOBRĪD LASA

Bet vēl labāk – griezt uzreiz aukstajā zupā!”

Dillēm patiesībā ir daudz vērtīgu īpašību. Tās var izmantot visu gadu – svaigas, sālītas vai kaltētas. Tās labi pārcieš sasaldēšanu, tāpēc ziemā ar tām var papildināt dažādus ēdienus. Vasarā lieto nenobriedušas, apmēram 10 centimetru garas dilles, kas ir visaromātiskākās. Pāraugušas dilles daļēji zaudē savu vērtību.

Ja vien iespējams, katru dienu vajadzētu apēst saišķīti diļļu arī savas veselības labā – šie augi palīdz pret aptaukošanos, diabētu, pazemina asinsspiedienu, paplašina asinsvadus. Dillēm piemīt nomierinošs efekts stenokardijas gadījumos.

Smaržīgo augu iesaka aizdusas, elpošanas ceļu iekaisumu, neirožu un bezmiega ārstēšanai, pret vēdera uzpūšanos, gremošanas traucējumu novēršanai, turklāt ne tikai svaigas, bet arī kaltētas dilles labvēlīgi ietekmē gremošanas orgānu darbību.

• Diļļu lapas pievieno salātiem, zupām, mērcēm, biezpienam, liek uz sviestmaizēm. Zaļas vai kaltētas ar visiem ziediem un sēklām izmanto gurķu, tomātu un kāpostu skābēšanai. Dilles lieto arī dažādu garšvielu maisījumos, marinādēs. Gan lapas, gan sēklas uzlabo gaļas garšu, bet sieram piešķir pikantumu. Ar lapiņām var pārkaisīt novārītus kartupeļus, taču dilles nedrīkst karsēt, jo tās ātri zaudē raksturīgo patīkamo aromātu. Kaltētas lapas kopā ar sēklām izmanto diļļu pulvera un garšaugu maisījumu pagatavošanai.

• Vasarā svaigas dilles parasti pievieno jau gatavam ēdienam, lai nezustu to skaistā zaļā krāsa un izteiktā smarža, bet ziemai tās ir jāsagatavo.

Reklāma
Reklāma

• Laukā dilles novāc līdz septembrim. Ideālā variantā ne garākas par 20–25 cm. Kaltētām dillēm ņem tikai jaunās lapiņas, labi izžāvē, lai tās saglabātu zaļo krāsu un vērtīgās vielas.

• Sālītu diļļu pagatavošanai izmanto jaunās lapiņas. Tās smalki sagriež un kārto burciņās, pa vidu kaisot sāli, sablīvē, līdz parādās sula. 100 g diļļu nepieciešams 20 g sāls.

• Diļļu sēklas ievāc no nobriedušām ziedkopām, kad tās jau sāk iekalst, bet vēl nebirst. Sasien buntītē un žāvē 30 °C temperatūrā. Pēc tam sēklas izpurina un turpina žāvēt. Uzglabā audekla maisiņā.

• Ja kaltētas diļļu sēklas sasmalcina, sajauc ar vārāmo sāli attiecībās 1 : 3–5, iegūst diļļu sāli, ko uzglabā slēgtā traukā un liek pie zupām, mērcēm, sautējumiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.