Foto-Dainis Bušmanis

“Rīgas ūdens” neizslēdz savu darbinieku vainu 16


“Rīgas ūdens” valdes priekšsēdētāja Dagnija Kalniņa sarunā ar mani nepiekrita, ka bez rūpīgākas pārbaudes var vainot “RŪ” darbiniekus, tomēr neizslēdza, ka tik lielā uzņēmumā var atrasties darbinieki, kuri dienesta stāvokli izmantojuši nelietīgi. “Mums ir izstrādāti iekšējās kontroles mehānismi un procedūras, t.sk. ļoti precīza transportlīdzekļu kustības kontrole, izmantojot GPS sistēmu. Šos jautājumus detalizēti analizējam, un gribētos teikt, ka šobrīd iespēja nelikumīgi piepelnīties ir samazināta līdz minimumam. Nestrādāju “RŪ” 10 gadus, bet, protams, pastāv iespēja, ka pirms 10 un vairāk gadiem daži darbinieki šādi rīkojušies,” sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Lasīt citas ziņas

Viņa gan uzsvēra, ka šī nelegālā pieslēgšanās lielākoties notikusi laika posmā no 2006. līdz 2009. gadam, kad ūdens komunikāciju tīkli ievilkti ar ES Kohēzijas fondu atbalstu. “”RŪ” šos darbus neveica, tie bija ārpakalpojumi. Nav ļoti sarežģīti kādam ārpakalpojumu veicējam paprasīt, lai pie reizes izbūvē arī pievadu. Domāju, ka daudzi varētu noticēt šo apakšuzņēmēju teiktajam, ka viņi strādā “RŪ”,” sacīja D. Kalniņa. Tas gan nesaskan ar Z. Birzes teikto par to, ka nelegālos pieslēgumus speciāli nav pamanījuši paši “RŪ” darbinieki, kuri atbraukuši pēc viņas vēstules uzņēmumam.

Soda naudas divu miljonu apmērā

D. Kalniņa norādīja, ka cilvēku nezināšanu neuzskata par gana spēcīgu argumentu. “Drīzāk tā ir emocionāla atbilde, jo katru mēnesi taču saņemat rēķinus un redzat, ka iztrūkst rēķins par kanalizāciju. Piekrītu gan, ka tā var gadīties, ja īpašumam mainījušies īpašnieki un jaunais īpašnieks domājis, ka viss ir sakārtots. Šādos gadījumos, ja īpašnieks to var pierādīt, noteikti nākam un nāksim klientam pretī. Taču soda nauda joprojām būs, jo nelegāla pieslēgšanās ir notikusi.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņa uzsvēra, ka par visiem nelegālajiem pieslēgumiem teorētiskā soda nauda sasniedz pat divus miljonus eiro, taču šī summa aprēķināta pēc maksimālās caurplūdes principa, kad ūdens plūst 24 stundas diennaktī. “Faktiski tā nav, un divus miljonus nekad nepiedzīsim, tāpēc piedāvājam izlīguma iespējas.” Mārupē šādu iespēju izmantojuši 56 īpašumi no 88.

Nākamie – Vecāķi

Mežaparks un Mārupe 
pārbaudīti saistībā ar Kohēzijas fondu realizētajiem projektiem. Tuvākajā laikā tiks apzinātas arī citas teritorijas. Nākamie rindā būšot Vecāķi. “Šobrīd mums ir ģeogrāfiskā informācijas sistēma un ir nedaudz lielākas tehniskās iespējas identificēt potenciālos nelegālos pieslēgumus. Uzskatām, ka 
Vecāķi ir teritorija, kurā var būt liels nelegālo pieslēgumu skaits. Mūsu mērķis ir panākt, lai cilvēki ar mums noslēdz līgumus un pakalpojumus sāktu lietot legāli. Daudzos gadījumos tas nozīmē arī sakārtot jau izbūvētos pieslēgumus, jo daudzviet caurules izbūvētas neatbilstoši tehniskajām prasībām, kas liedz tās nodot ekspluatācijā.”

“RŪ” pārbaudes veic divos gadījumos. Ik pēc četriem gadiem jāpārbauda ūdens skaitītāji, kā arī ir regulārās pārbaudes, kad brigādes brauc un pārbauda dažādas ielas. Interesanti, kāpēc nevienā no abiem variantiem Mārupes un Mežaparka nelegālos pieslēgumus neizdevās atklāt agrāk. Arī tas liek domāt, ka nelegālie pieslēdzēji meklējami “Rīgas ūdens” darbinieku vidū.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.