Foto-Timurs Subhankulovs

Šobrīd ar nepacietību gaidām jūsu otro radošo sastapšanos ar komponistu Jāni Lūsēnu – pie klausītājiem koncertā Dzintaru koncertzālē atgriezīsies viņa radītā un 80. gados visā Padomju Savienībā populārā grupas “Zodiac” mūzika – šoreiz kopā ar jūsu vijoles skaņām. Jūs pirmā tikšanās bija koncertprogrammā “Kā man tevi sasildīt” pagājušajā gadā. 0


– Patiesībā šī mums ir jau trešā sadarbība. Pirms pieciem gadiem Jānis bija sarakstījis skaņdarbu ērģelēm un kameransamblim, un to izpildīt Garīgās mūzikas festivālā Liepājas Trīsvienības baznīcā Jānis uzaicināja arī mani. “Kā man tevi sasildīt” jau bija lielāks mūziķu sastāvs – šī programma ir aktuāla joprojām, tā izskan vienā vai otrā vietā. Pēc tās kādu dienu Jānis pajautāja – vai tu nevēlētos spēlēt Zodiakā?

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Skaidrībai – runa ir par instrumentāli elektronisko “Zodiac”, kura plate uzstādīja tā laika latviešu mūzikas pārdošanas rekordus Padomju Savienībā, nevis vēlāk izveidoto ansambli “Zodiaks”, kurā dziedāja Maija Lūsēna un Zigfrīds Muktupāvels?
– Jā, šī būs “Zodiac” instrumentālā versija ar “c” galotnē. Par to savulaik pats biju dedzīgi “fanojis” – leģendārā vinila plate (“Disco Alliance”), ko pārdeva vairākos miljonos eksemplāru, bija viena no tām, kas 80. gadu vidū uz mana plašu atskaņotāja tika burtiski “drillēta”, līdz sāka skrapstēt. Tāpēc bija ārkārtīgs gods saņemt šo uzaicinājumu iesaistīties “Zodiac” projektā. Piekritu, ne mirkli neminstinājies. Muzikāli tas ir kaut kas jauns – man un arī grupai, ne velti arī nosaukumā likts “Nākamais solis”. Vispirms ir mainījies mūziķu sastāvs, izņemot pašu senioru Jāni Lūsēnu, kas šobrīd ir lieliski mūziķi (Raimonds Macats, Jānis Lūsēns juniors, Mārcis Auziņš un Mārtiņš Linde). Koncerta pirmajā daļā būs klasiskās mūzikas apdares, Jāņa Lūsēna un Raimonda Macata instrumentāli oriģināldarbi, bet otrā daļa – tīrs “Zodiac”. Man ir tuva Jāņa Lūsēna mūzika, un ir redzams, ka tā uzrunā klausītāju.

Ko jums nozīmē Zodiaks?
-Tas ir kaut kas no zvaigznāju kosmiskās mūzikas. Labs jautājums – būs jāpajautā Jānim, ko viņš toreiz domāja, liekot šādu nosaukumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sapratu, ka skanēs ne tikai jau zināmais “Zodiac” materiāls, bet tapis arī kāds jauns, īpaši jums rakstīts skaņdarbs?
Protams, materiāls ir mazliet pārveidots, tomēr atpazīsim gan “Pacific”, gan “Mystery Galaxy”, “Zilo kalnu” un “Balto dziesmu” – tikai jaunās skaņās. Pavisam jaunu skaņdarbu – “Jaunais Zodiaks” Jānis sarakstījis man. Neesmu vēl viņam paguvis pajautāt, kas īsti ir šis jaunais Zodiaks. Man jau patiktu domāt, ka varbūt es. Joks. Jāatzīst, ka tehniski materiāls nav vienkāršs, dažos skaņdarbos ir mazliet pirksti jāpalauza. Protams, kāds varbūt teiks – vecmodīga mūzika, tomēr manas paaudzes un vecāki klausītāji noteikti atceras “Zodiac” un tā mūziku. Esmu pārliecināts, ka šī mūzika noteikti ir klausāma jebkurai paaudzei – skaņdarbi ir ļoti melodiski, aranžējumi ir interesanti, un tas ir pats svarīgākais. Laba mūzika nenoveco.

Jādomā, ka elektroniskas mūzikas programmā jūsu darba rīks būs elektriskā vijole.
– Par spīti tam, ka mūzika it kā ir elektroniskā žanrā, tomēr pārsvarā tā būs akustiskā vijole. Pamatā ir instrumenta dabīgā skaņa, mazliet izmantosim kādus efektus, tomēr vienmēr esmu bijis uzticīgs savai akustiskajai vijolei. Mans instruments patiesībā pieder manai sievai – viņa tikmēr spēlē manējo. Sieva šo vijoli mantojusi no tēva, simfoniskā orķestra kādreizējā vijoļu grupas koncertmeistara Haralda Birznieka. Lai arī instruments ir bez oficiālajiem ciltsrakstiem, tomēr vijoļmeistari to atzinuši par tiroliešu vai holandiešu vecmeistara darbu, vismaz 200 gadu vecu. Skanīga, tembrāli ļoti patīkama.

Interesanti, vai šobrīd top jauni latviešu komponistu darbi vijolei – izaugusi taču jauna, spēcīga komponistu paaudze.
– Laiku pa laikam kaut kas tiek uzrakstīts, tomēr maz. Pēdējais mans zināmais opuss ir Zigmara Liepiņa vijoļkoncerts, kura pamatā ir muzikālās drāmas “Vadonis” otrās daļas skaņdarbs. Tomēr pamatā jauna mūzika nāk no pasaules, meklēju internetā, stāv atlikta vesela kaudze interesanta nošu materiāla. Tomēr šobrīd pāris piedāvājumi no pašmāju komponistiem ir un gaida savu kārtu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.