Foto – Valdis Semjonovs

No pļavas un dārza 1

Tirgus dienā zaļās maizes cepēja mīklu iejauc jau ap trijiem četriem no rīta. Tā pircējiem jāpiegādā mīksta un svaiga. – Cepot maizi, man šķiet svarīgi radīt īpašu, meditatīvu gaisotni. Ieslēdzu mūziku, domāju par kaut ko enerģisku, maizes cepšanu neuzskatu par rutīnas darbu. Man šķiet – darba process ir daudz baudāmāks, ja pret to attiecas kā pret notikumu, kā pret svētkiem.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 499
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Mīklu gatavo no augstākā labuma kviešu miltiem (viņa sāka un turpina izmantot “Rīgas dzirnavnieka” ražotos), sausā rauga, ūdens, cukura un sāls. Īpašo garšu piešķir piedevas. Santa saka – jāizvēlas tādas, par kurām iedomājoties vien mutē saskrien siekalas. Līdz šim viņa radījusi aptuveni 30 zaļās maizes veidus: ar bietēm, ķiplokiem, oregano un melnajiem maltajiem pipariem; ar tomātiem, kabačiem un adžiku; pikanto tomātu, kabaču maizi ar jalapeno un Kajennas pipariem; svaigu tomātu un bazilika maizi; svaigu tomātu maizi ar zaļajām olīvām; ķirbju maizi ar ingveru, ķiplokiem, Kajennas pipariem un sieru; Korejas burkānu maizi ar mārrutkiem; spinātu maizi ar mājas pesto un sieru; zaļo nātru un gārsas maizi un vēl citas. – Es nebaidos mīklai likt klāt čili, melnos maltos piparus, Kajennas piparus, kaut gan esmu lasījusi, ka rūgstošu mīklu nedrīkst jaukt kopā ar spēcīgām garšvielām.

Par cepējas radošumu liecina arī viņas izdomātā maizes recepte, kad vajadzējis pazīstamam arhitektam sarūpēt ciemakukuli. – Izcepu cementa krāsas kukulīti, ko rotāju ar zilajām rudzupuķu ziedlapiņām un melnajām ķimeņu sēkliņām. Lai tiktu pie pelēkās krāsas, miltiem pievienoju augu pelnu pulveri, kas ir visdabiskākā krāsviela.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šopavasar Ungurmuižā savākusi nātres, gārsas un gaiļbiksītes, lai kaltētu un pievienotu maizei. Zaļie kukulīši garšojot tiem, kas dod priekšroku maigākām garšām. Savukārt maizei ar dārzeņiem diezgan bagātīgi pievienojot garšvielas. – Es savus draugus jau esmu pieradinājusi noklāt ēdienus ar melnajiem maltajiem pipariem. Tā man šķiet vismaģiskākā garšviela. Sākumā ēdāji pret to izturas atturīgi, bet tad saprot, ka piparā ir baigais spēks.

Santa uzsver, ka nedrīkst skopoties arī ar citām piedevām – sieru, dārzeņiem un zaļumiem. Miltu un piedevu attiecībai jābūt līdzvērtīgai, tad kukulis ir piesātināts un smags. Apēdot pāris šķēles, rodas sāts. Saulē kaltēto tomātu un olīvu maize labi sader ar pikantu pastēti un tumīgu sarkanvīnu, savukārt tosterī grauzdēta biešu maize debešķīgi garšo kopā ar kazas sieru un zaļumu sviestu vai pesto. Neatņemama maltītes sastāvdaļa, baudot šo maizi, ir lapu salāti ar dārzeņiem. Var arī pagatavot svaigu nātru salātus ar redīsu lapām un pārējo, kas zaļš. Ir tikai jānoliecas un jānoplūc!

RECEPTE

Vairākkārt uzraudzē

Gatavojot rauga mīklu, var pamēģināt šo recepti. Vajag 1,5 kg kviešu miltu, 1 l ūdens, 1 tējkaroti sāls, 1 tējkaroti cukura, 50 g rauga, 100 g eļļas. Raugu samaisa ar tējkaroti cukura, noliek siltumā, lai uzrūgst. Ūdeni uzsilda līdz +40 °C un iemaisa pusi no paredzētajiem miltiem, pieliek sāli un atdzīvināto raugu. Mīklu labi samīca, pārkaisa ar miltiem, traukam uzklāj dvieli un novieto siltumā, lai aptuveni pusotru stundu rūgst. Kad mīklas kļuvis divreiz vairāk, pieber atlikušos miltus, taukvielas un mīca, līdz mīkla kļūst elastīga, atlec no rokām un trauka malām. Uzbārsta miltus, uzsedz dvieli un raudzē vēl aptuveni divas stundas. Divas trīs reizes rūgšanas procesā mīklu sabaksta, lai labāk rūgtu. Gatava ir tad, ja iebakstot paliek redzama bedrīte. Veido kukulīšus un cep līdz +200 °C sakarsētā cepeškrāsnī 30–40 minūtes. Lai maize neizžūtu, uz pannas uzliek tasītes ar ūdeni.

Ļoti garšīga ir maize ar pildījumu. Sagatavo mīklu, izrullē un vienu rullējuma pusi pārkaisa ar pikantām piedevām pēc savas izvēles – olīvām, cukīni, Parmas sieru, šķiņķi, papriku, svaigiem vai saulē kaltētiem tomātiem, mocarellu vai ko citu. Sarullē veltnītī un cep gatavu.

Reklāma
Reklāma

Var pagatavot saldu maizīti, mīklai pievienojot iebiezinātu pienu, medu, rozīnes, sukādes, riekstus, dažādas sēkliņas – visu, ko var iedomāties.

Raksts publicēts žurnālā “Praktiskais Latvietis” 2015.gada jūnijā!

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.