Neatkarīgi no izvēlēto augstskolu, studiju programmu un prioritāšu skaita elektroniskās reģistrācijas maksa ir vienreizēja – 30 eiro. Piesakoties studijām klātienē, katrā augstskolā jāmaksā 30 eiro.
Neatkarīgi no izvēlēto augstskolu, studiju programmu un prioritāšu skaita elektroniskās reģistrācijas maksa ir vienreizēja – 30 eiro. Piesakoties studijām klātienē, katrā augstskolā jāmaksā 30 eiro.
Foto – Toms Grīnbergs/LU

  0


Studiju maksas diezgan stabilas

Latvijas Universitāte (LU) sola līdz 2018. gadam studiju maksas nepaaugstināt. Šāda atbilde liek domāt, ka nākamgad gan varētu būt gaidāms studiju maksas pieaugums. Arī Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) šajā studiju gadā maksu necelšot.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektors Jānis Gardovskis atzīst, ka, kaut arī būtisks studiju maksas kāpums nav plānots, nelielas izmaiņas veiktas vairākās sociālo zinātņu programmās, kur studiju maksa koriģēta atbilstoši inflācijai. Toties tiek piedāvāta 50 procentu atlaide no studiju maksas pirmajiem 30 studējošajiem, kas stājas par maksu studiju programmā “Medicīna”, jo konkurss uz šo programmu ir ļoti augsts. Arī pirmie, kas paliek “aiz strīpas” jeb netiek budžeta vietās, ir ļoti zinīgi skolēni, kas studiju gaitā rotācijas rezultātā vēlāk jau var studēt arī par budžeta līdzekļiem, spriež rektors.

Kā zināms, valsts neapmaksā studiju vietas RSU sociālo zinātņu programmās. Taču pati universitāte jau vairākus gadus piešķir labākajiem un zinošākajiem studentiem bezmaksas vietas – vidēji divas katrā studiju programmā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Studiju maksas nedaudz pieaugušas arī Liepājas Universitātē un privātajā Biznesa augstskolā “Turība”.

Jaunas studiju programmas

Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultāte izveidojusi jaunu, aktuālu studiju procesu “Eiropas integrācija un globālā attīstība”. Tā ir starpdisciplināra bakalaura programma, un tiek solīts, ka studenti apgūs zināšanas, kas nepieciešamas attīstības sadarbības politikas, kas ir viena no Eiropas Savienības galvenajām ārējās politikas jomām, veidošanai. Studijas notiks angļu valodā. Programmas absolventi varēšot strādāt valsts un pašvaldību struktūrās, starptautiskajās organizācijās, nevalstiskajā un privātajā sektorā. Otrs būtisks programmas mērķis ir piesaistīt studijām angļu valodā ārvalstu studentus.

Jau nākamajā studiju gadā LU varētu sākt īstenot arī studiju programmu “Industriālās inženierijas vadība”.

Tās absolventi būšot kvalificēti darbinieki ar starpdisciplinārām zināšanām, jo studiju laikā tiks apgūti gan vadībzinātnes, gan inženierzinātnes kompetences. Tātad studijās tiks iegūta gan izpratne un praktiskas iemaņas ražošanas tehniskajos procesos, gan zināšanas par uzņēmējdarbības vadības principiem, kvalitātes ieviešanu un ekonomisko aprēķinu veikšanu.

Savukārt RSU nākamajā akadēmiskajā gadā piedāvās jaunas studiju programmas katrā no studiju līmeņiem. Būs jauna profesionālā bakalaura studiju programma, kas paredzēta tieši Valsts policijas darbiniekiem. Maģistrantūras posmā izveidota jauna programma “Starptautiskā pārvaldība un diplomātija”, kas tiks īstenota angļu valodā un paātrinātā kārtībā – trīs semestru laikā – ļaus iegūt padziļinātas zināšanas par starptautiskajām attiecībām. Doktorantūras līmenī būs jauna Psiholoģijas studiju programma.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studiju prorektors profesors Uldis Sukovskis stāsta, ka RTU 2017./2018. studiju gadā piedāvāt četras jaunas studiju programmas.

Reklāma
Reklāma

Profesionālā bakalaura studiju programmas “Industriālais dizains” absolventi spēs piedāvāt inovatīvus risinājumus ar videi draudzīgu pieeju. Viņi pratīs izstrādāt dažādus mašīnbūvniecības un citu inženierzinātņu jomu produktus – transportlīdzekļus un to papildaprīkojumu, dažāda veida aparātus, sadzīves tehniku, trenažierus, kā arī pilsētvides objektus – sabiedriskā transporta pieturvietas, parku soliņus, gaismas ķermeņus.

Akadēmiskā bakalaura programma “Radošās industrijas” tiek veidota kopā ar Latvijas Kultūras akadēmiju. Absolventi varēs strādāt radošo industriju, kultūras, mākslas, dizaina, uzņēmējdarbības jomās un tām radniecīgās nozarēs. Viņi paši spēšot veidot jaunus produktus un pakalpojumus, dibināt uzņēmumus un piedalīties uzņēmējdarbībā, organizēt projektus un pasākumus, atbalstīt radošo personu karjeru veidošanu, sekmējot kultūras un radošo industriju attīstību dažādos sektoros. Programmas absolventi spēs arī veikt pētījumus nozarē, lai veidotu sabiedrībā izpratni par radošo industriju nozīmi.

Maģistra studiju programmā “Finanšu inženiermatemātika” studenti padziļināti apgūs jaunus matemātikas un finanšu instrumentus un metodes, lai novērtētu finanšu tirgu, noteiktu finanšu ieguldījumu stratēģijas un novērtēšanas metodes. Studentiem būs iespēja iemācīties, kā radīt, izstrādāt un vadīt jaunus finanšu produktus. Tiks piedāvātas plašas inovāciju iespējas darbam ar jauniem vērtspapīru un finanšu instrumentiem. Savukārt maģistra studiju programma “Digitālās humanitārās zinātnes” veidota jaunā un strauji augošā starpdisciplinārā pētniecības nozare. Galvenie aplūkojamie temati studijās būs ar humanitārajām zinātnēm un kultūras studijām saistīta datu digitalizācija, reprezentācija un arhivēšana, apstrāde, vizualizācija un analīze.

U. Sukovskis arī norādīja, ka jau no maija beigām RTU Uzņemšanas komisija uz studētgribētāju jautājumiem atbildēs arī sociālās saziņas tīklā WhatsApp, rakstot uz numuru 28005535. Šis numurs darbosies ne tikai uzņemšanas laikā, bet visu gadu gan kā WhatsApp, gan kā mobilais telefons saziņai ar RTU Uzņemšanas komisiju par studiju iespējām RTU un ar to saistītiem jautājumiem.

Klātienes reģistrācija studijām notiks RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā.

Tur reflektantiem būs iespēja iepazīt RTU studentu pilsētiņu – fakultātes, laboratorijas, Dizaina fabriku, dienesta viesnīcu, kā arī izbraukt kādu loku ar RTU elektromobili, kārdina U. Sukovskis.

Liepājas Universitāte (LiepU) šogad pirmo reizi uzņems studentus jaunā studiju programma “Aktiermāksla”, kas izstrādāta sadarbībā ar Liepājas teātri un sagatavos aktierus šim teātrim. Programmas specializācijas kursus vadīs Liepājas teātra profesionāļi aktiermākslas jomā – Herberts Laukšteins, Leons Leščinskis, Inese Kučinska. Bez profesionālo prasmju apguves programmā tiks pievērsta uzmanība arī literatūras, teātra, dramaturģijas un mākslas studijām, kas notiks kvalificētu Liepājas Universitātes docētāju vadībā. Jaunums LiepU ir arī 1. līmeņa profesionāla augstākās izglītības studiju programma “Pirmsskolas skolotājs”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.