Foto – Uldis Muzikants

Apskatot saimes, kam spietošanas noskaņojums, reizēm var ieraudzīt māšu kanniņu ķekarus rāmju malās. Tie steigšus jāizlauž. Sevišķi veikli jārīkojas ar tumšajām kanniņām, jo nobriedušas mātes no ielauztas kanniņas veikli var iejukt bišu barā un tad bez spieta neiztikt. 0


Ērti, ja dravā sezonas laikā vienmēr ir kāds atdalenis vai spiets, ko var izmantot, ja kādai saimei problēmas ar māti.

Reklāma
Reklāma

Skaistuma izpratne atšķiras

Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 83
Lasīt citas ziņas

Pirms bišu iegādes Rainolda iesaka kādā dravā praktizēties. Biteniece pārliecinājusies, ka dažiem cilvēkiem ar bitēm nav saderības. Piemēram, viens var mierīgi darboties ar bitēm, un tās viņu pieņem, taču cits bitēm ir kā dadzis acīs. Kāpēc – ej nu izdibini. Varbūt nepatīk cilvēka kustības vai darbošanās, bet, visticamāk, vainojama smarža, spriež biteniece. Sevišķi slikti dravā klājas tiem, kas lietojuši smaržīgu šampūnu, skūšanās losjonu, smaržas. Ejot uz dravu, par tām jāaizmirst tāpat kā par asi smaržojošām ziedēm. To, ka bitēm netīk alkohola smarža, biteniece nav novērojusi. Varbūt paģirains bitenieks nebūs pa prātam, taču neliela deva laba konjaka pirms apskatēm (lai mazāk pampst, ja kāda iekodīs) bitēm naidu neradot. Arī spēja izturēt dzēlienus un sāpes katram cilvēkam atšķiras. Ja paniku izraisa jau matos iepinusies bite vai tās izlūklidojums, medu labāk pirkt no citiem.

Par spīti zinātnieku apgalvojumiem, Rainoldai šķiet, ka bites savu dravnieku pazīst, varbūt tieši pēc katram raksturīgās smaržas, kas cilvēka degunam nav sajūtama.

Laikus veido atdaleņus

CITI ŠOBRĪD LASA

Vasaras pirmajā pusē no spēcīgām saimēm Rainolda veido atdaleņus. Vienkāršākais variants – no vienas saimes atdala trīs vai četrus rāmjus ar jaunajām, nelidojošajām bitēm un gar malām pieliek barības kāres. No pāris rāmjiem vēl piepurina klāt nelidojošās bites. Galvenais – nepaņemt spēcīgās saimes māti. Kad atdalenis izveidots, tam pievieno jaunu māti vai arī peru kāri ar skaistu, lielu, jau tumšu māšu kanniņu. Vecajā saimē ieliek tukšus peru rāmjus, lai bitēm atkal darbiņš un nenesas prāts uz spietošanu.

Atdalenī vajag daudz barības, jo jaunās bitītes pirmajās dienās vēl nespēs sev neko sagādāt. Kad tās būs gatavas izlidot, pamazām pašas varēs parūpēties par sevi.

Ja atdaleni nevēlas veidot, bitēm brīvu telpu dzīvei ligzdā iegūst, izņemot peru kāri bez bitēm un ieliekot mazākā vai jaunā saimē. Nedrīkst arī pārspīlēt, jo katra peru kāre bitēm prasa papildu aprūpi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.