Vilnis (no kreisās), Mārīte, Elvita un Ilgvars Nastaji uzskata: apmierinātība ar dzīvi lielā mērā atkarīga no katra paša.
Vilnis (no kreisās), Mārīte, Elvita un Ilgvars Nastaji uzskata: apmierinātība ar dzīvi lielā mērā atkarīga no katra paša.
Foto – Timurs Subhankulovs

Viesītes novadā spēcīgas tradīcijas 4

Viesītes novada kultūras pils direktore Raisa Vasiļjeva teic: padomju varas pēdējos gados uzceltā kultūras pils, kas tobrīd šķita pārmērīgi liela un sarežģīti apsaimniekojama un laiku pa laikam pat radās šaubas, vai to maz izdosies pabeigt, tagad izrādījusies ieguvums. Tā patiesi kalpo ne tikai kā kultūras, bet visa novada dzīves centrs. Kultūras pilī darbojas bibliotēka, Bērnu un jauniešu iniciatīvu centrs, notiek visu Viesītes kolektīvu mēģinājumi, novada svinīgie sarīkojumi, arī skolas un bērnudārza izlaidumi. Tikai tā iespējams panākt, lai kultūras pils, kuras zālē kopā ar balkonu ir vairāk nekā 500 vietas, nenestu zaudējumus.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu 142
Lasīt citas ziņas

Runājot par kultūras pašdarbību, Viesītes novadam arvien bijušas divas stiprās puses: labi deju kolektīvi un pūtēji. Pēdējā tradīcija gan pārtrūkusi, un tikai pirms diviem gadiem deviņi pūtēji atkal apvienojušies un aktīvi koncertē. Savukārt dejotāju Viesītes novadā nav trūcis nekad: vidusskolas deju kolektīvs “Augšzemīte” arvien ar panākumiem piedalījies Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, vidējās paaudzes deju kolektīvs “Augšzeme” pērn nosvinējis 30 pastāvēšanas gadus. Tradīcijai būs arī turpinātāji, jo deju kolektīvi darbojas gan skolā, gan pirmsskolā. Tiesa, skolēnu skaits mazinās, tādēļ arī dejotāju kļūstot mazāk, tomēr ne kritiski, un patlaban veidojoties pat jauns­ jauniešu deju kolektīvs, kurā iesaistīties vēlas skolu pabeigušie novada jaunieši. Arī Viesītes vidusskolas ­koris ļoti labi nostartējis pēdējos Skolu jaunatnes dziesmu svētkos, iegūstot I pakāpi. Pašdarbības kolektīvos darbojas visa novada iedzīvotāji, tomēr kā Elkšņiem, tā Ritei ir arī savas vietējās tradīcijas. Tā Elkšņos vietējie iecienījuši un gaida ikgadējo pasākumu “Dziesma Elkšņiem”, kurā priekšnesumu var pieteikt un sagatavot ikviena ģimene. Tāpat Elkšņu pagastā darbojas amatierteātris, rokdarbu pulciņš “Savam priekam”.

Kultūras nama vadītāja Indra Saturiņa gan teic: kopumā elksnieši nav ļoti aktīvi, labprātāk apmeklē vietējo pašdarbnieku koncertus un izrādes, kaut arī uz visiem lielākajiem sarīkojumiem Viesītes novada dome pagastu iedzīvotājiem gādā bezmaksas transportu. Tie, kas vēlas baudīt profesionālo mākslu, organizējas un brauc uz Rīgu vai Daugavpili, jo atvest augsta līmeņa māksliniekus uz pagastu maksā pārāk dārgi, to varot atļauties vien pāris reizes gadā.

CITI ŠOBRĪD LASA
Savukārt Rites pagasta dzīvi ietekmē tas, ka saglabājusies laba pamatskola un izveidojusies veiksmīga sadarbība starp vietējo biedrību, skolu un kultūras namu, teic R. Vasiļjeva. Spēcīgākais Rites pašdarbības kolektīvs ir sieviešu vokālais ansamblis “Rites balsis”, kurš šogad svinēs jau sešpadsmito pastāvēšanas jubileju un koncertē ne tikai novadā, bet arī ārpus tā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.