Krimas tatāru līderi Refats Čubarovs (no labās) un Mustafa Džemiļevs uzskata, ka pussalā atgriezies vēl ciniskāks režīms nekā PSRS.
Krimas tatāru līderi Refats Čubarovs (no labās) un Mustafa Džemiļevs uzskata, ka pussalā atgriezies vēl ciniskāks režīms nekā PSRS.
Foto – Dainis Bušmanis

– Vai var uzskatīt, ka Krimā ir atgriezusies PSRS vara Krievijas veidolā?
 11


M. Džemiļevs: – Pēc nesenās okupācijas aktivizējās radikālas grupas, piemēram, kazaki, kas solīja izmest tatārus no Krimas. Apstiprinājās, ka šī okupācija būs līdzīga Krievijas impērijas īstenotajai pirmajai Krimas okupācijai 1783. gadā Katrīnas II valdīšanas laikā. Toreiz notika tatāru inteliģences un līderu iznīcināšana, kā arī tika radīti apstākļi, lai cilvēki pamestu dzimteni. Tagad notiek apmēram tas pats – tatāriem draud ar kriminālatbildību, obligāti jābūt Krievijas pasei. Saglabāt Ukrainas pilsonību nav iespējams, jo iesniegumā par tās saglabāšanu ir minēti divi punkti – pirmkārt, parakstītājs atzīst, ka Krima ir Krievijas sastāvdaļa, un, otrkārt, saglabājot Ukrainas pilsonību, cilvēks atzīst, ka ir ārzemnieks. Taču mēs esam pamatnācija Krimā, kā mēs varam būt ārzemnieki?

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

R. Čubarovs: – Kad 1991. gadā sabruka PSRS, cilvēki sāka veidot savas valstis un tajās radās cita tiesiskā telpa. Pēc 23 gadiem mūs no šīs tiesiskās telpas izrauj un rodas “deja vu” sajūta. PSRS ir atgriezusies daudz ciniskākā formā, vairs nepaliek vietas, kur cilvēks var būt brīvs. PSRS bija iespējams princips: “Es tevi neaiztieku.” Valsts varēja sekot kādiem intelektuāļiem un neiejaukties. Šobrīd šī valsts – Krievija – ik brīdi prasa lojalitātes apstiprināšanu. Valsts drošības jautājums ir uzcelts “Olimpā”. Ja jūs dzīvosiet Krimā un lasīsiet kādu grāmatu, nebrīnieties, ja pie jums atnāks ciemos drošības iestādes un pārbaudīs, vai tā nav aizliegto sarakstā. Ja esat blogeris, tiks pētīts jūsu interneta blogs un lūgts, lai jūs to reģistrētu. Interneta pakalpojumus piegādā kompānijas, pār kurām ir totāla kontrole no valsts puses. Jūtama arī totāla pazemošanas stratēģija līdzās totālai kontrolei. Tie, kas ierodas Krimā no Krievijas, intuitīvi jūt Krimu kā jaunu koloniālo teritoriju un pret vietējiem izturas kā pret otrās vai trešās šķiras cilvēkiem.

– Kā, jūsuprāt, klājas Krimā dzīvojošajiem krieviem un kāda ir attieksme pret valodas jautājumiem?


CITI ŠOBRĪD LASA
– Krievu valoda ir prioritāra, un to uzsver vara. Oficiāli Krimā ir trīs valodas – krievu, Krimas tatāru un ukraiņu, tomēr realitātē ir maksimāla krievu valodas dominante, lai pārējās divas pazustu. Krimā ir 14 skolas, kurās apmācība notiek Krimas tatāru valodā, un septiņas ukraiņu skolas, pārējās ir krievu skolas. Rosinājām, lai krievu skolās māca arī tatāru un ukraiņu valodu, bet varas iestādes atbildēja, ka tas iespējams vienīgi tad, ja vecāki izteiks šādu vēlēšanos. To, ka retorika atšķiras no rīcības, apliecina arī tas, ka Krimā Krievijas drošības iestādes pārbauda mošejas. 18. maijā atzīmējām deportāciju gadadienu, taču vietā, kur notika piemiņas brīdis, ieradās Krievijas helikopteri un traucēja pasākumu. Iepriekš, kad Krima bija Ukrainas sastāvdaļa, nekas tāds nenotika. 23. augustā bijām iecerējuši atzīmēt Eiropas mēroga totalitāro režīmu upuru atceres dienu, taču šogad mums atteica un pamatojums bija, ka ir pārāk karsts laiks un iestādēm esot satraukums par dalībnieku veselību.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.