Latvijas Valsts un Ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa apbalvošana ar Ungārijas Nopelnu Lielkrustu ar Svētā Stefana kroni.Blakus Ulmanim  – Latvijas ārlietu ministrs Vilhelms Munters un Ungārijas sūtnis Latvijā Bela Tereks 1939. gada 18. novembrī.
Latvijas Valsts un Ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa apbalvošana ar Ungārijas Nopelnu Lielkrustu ar Svētā Stefana kroni.Blakus Ulmanim – Latvijas ārlietu ministrs Vilhelms Munters un Ungārijas sūtnis Latvijā Bela Tereks 1939. gada 18. novembrī.
Foto: Eduards Kraucs

No viņa izstaroja pamatīgums 15

1918. gada novembrī, kad K. Ulmanis, kļūstot par Pagaidu valdības galvu, uznāca uz Latvijas politiskās skatuves, viņš bija 41 gadu vecs un ar prāvu mūža pieredzi. Viņš bija mācīts agronoms, studējis Vācijā, Šveicē, pēc Piektā gada revolūcijas sakāves un Pleskavas cietuma emigrējis uz Ameriku, kur pamēģinājis piensaimnieka praktisko darbību Nebraskas štatā, beidzis turienes universitāti, pēc amnestijas atgriezies dzimtenē, kļuvis par lauksaimniecības biedrību iecienītu lektoru. Pēc 1917. gada Februāra revolūcijas viņš jau bija aktīvi darbojies politikā kā Latviešu zemnieku savienības dibinātājs.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
Norvēģijā ir pilsēta, kuras iedzīvotājiem jau vairāk nekā 70 gadus ir aizliegts nomirt. Nežēlīgs liktenis sagaida tos, kuri saslimuši 30
Lasīt citas ziņas

Kā atceras laikabiedri, politiskās karjeras sākumā K. Ulmanis nemēdza daudz runāt, viņam bija saburzīti svārki, bet no viņa izstaroja pamatīgums. Pamatīgums raksturoja arī Ulmaņa politisko darbību. Grūti iedomāties, ka kāds cits politiķis varētu tikt galā ar to, kas izdevās Ulmanim. Latvijas valsts uzbūve vācu okupācijas apstākļos bija jāsāk gandrīz no nulles. Pret jauno valsti uzreiz sacēlās visi slepenie un atklātie ienaidnieki. Iesākās visjuceklīgākais laiks Latvijas vēsturē.

K. Ulmanis godam veica savu vēsturisko misiju. Kā politiķim viņam arī mazliet paveicās. Viņa pozīcijas un ietekmi nostiprināja konkurenti. Ļoti izdevīgs Ulmanim izrādījās 1919. gada 16. aprīļa pučs, ko īstenoja vācbaltiešu landesvēra nodaļa. Tā rezultātā tika gāzta Ulmaņa Pagaidu valdība, kas toreiz atradās Liepājā. Pirms apvērsuma daudziem šķita, ka Ulmanis ir tikai vācu varas piedēklis. Pēc apvērsuma kļuva skaidrs, ka Ulmaņa valdība nav atkarīga no vāciešiem.

CITI ŠOBRĪD LASA
K. Ulmaņa kā politiķa aktīvā neapšaubāmi bija cīņas vadība pret Pāvelu Bermontu, kas 1919. gada rudenī sāka uzbrukumu Rīgai, lai gāztu Ulmaņa valdību un pārvērstu Latviju par Krievijas provinci. Ulmanis pat iestājās studentu bataljonā. Tas bija ļoti iedvesmojošs piemērs. Kā Ministru prezidents viņš darīja visu iespējamo, lai ienaidnieks tiktu sakauts. 14. oktobrī, kad viņš apmeklēja Daugavmalas ierakumus, viņu viegli ievainoja kājā. Par to Ulmanim 1927. gadā piešķīra trešās šķiras Lāčplēša Kara ordeni.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.