Foto: Shutterstock

Mārrutks stimulējot potenci. Ko vēl? Latvijā pēta mārrutka izmantošanu 0

Mārrutku dēvē par pozitīvo spītnieku, jo tas aug griezdamies arī tad, ja no dārza tiek cītīgi nīdēts. Šo vietējo aromātisko augu vairākums uzskata vien par asu papildvielu maltītei, mazāk aizdomājas par tā veselīgumu. Tieši tādā skatījumā mārrutkam pievēršas pētnieki, meklējot veidus, kā to izmantot iespējami plašāk.

 

Daina Šulca
Stāsti
“Es gribu dzīvot laimīgu dzīvi Latvijā.” Jānis aizbrauca no Latvijas pēc PSRS sabrukuma un tagad atgriezies dzimtenē
12 stundas
DB
Dace Bumbiere
Stāsti
Dzimst aizvien vairāk dvīņu. Izskan versija, ar ko tas saistīts 6
17 stundas
LE
LETA
Ziņas
No ārvalstīm saņemta “karsta informācija” par kādas Latvijas politiski nozīmīgas personas iespējamiem pārkāpumiem 80
1 diena
Lasīt citas ziņas

Jau vairākus gadus mārrutku pēta Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošā pētniece Lolita Tomsone. Vispirms Lolita to darīja promocijas darba ietvaros, tagad veic pēcdoktorantūras pētījumu, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Pētniece cenšas izzināt, kā dažādu tehnoloģisko procesu iedarbībā mainās mārrutka bioloģiski aktīvie savienojumi. Viņa padziļināti pievēršas arī mārrutka lapu un sakņu biopieejamībai – kā šie bioloģiski aktīvie savienojumi izmainās cilvēka gremošanas traktā, uzņemot šos produktus. Pētniecība kļūst iespējama ar Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnisko iekārtu nodrošinājumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Eksperimentus īstenos, ņemot talkā bioreaktoru jeb cilvēka gremošanas trakta in vitro modeli, kurš maksimāli pietuvināts dabīgajiem procesiem gremošanas traktā. Tas ir vienīgais šāda veida aprīkojums Latvijā.

 

Unikāls augs ar nākotni

Mārrutks gan uzlabo ēdiena garšu, gan veicina maltītes sagremošanu. To kā ēdiena piedevu un ārstniecības augu izmantojuši jau mūsu senči. Tomēr pētniece uzsver: mārrutka unikalitāte joprojām netiek pietiekami novērtēta.

Produktu ražotāji liek lietā tikai sakni, turklāt ne vienmēr rūpējas, lai saglabātos mārrutka uzturvērtība.

Augšanas apstākļu ziņā mārrutks nav kaprīzs, un daudzi mūsdienu dārzkopji to mēdz raksturot pat kā nezāli, no kuras nevar tikt vaļā. Novākšanas brīdī visu ražu pārstrādāt nav iespējams, tādēļ jādomā par tās apstrādi pirms uzglabāšanas. Pētījumi apliecina – ja augs netiek tehnoloģiski apstrādāts, uzglabāšanas laikā lielākā daļa tajā esošo bioloģiski aktīvo savienojumu iet bojā.

Pazeminātā temperatūrā augā notiekošie bioloģiskie procesi norit palēnināti. Tādēļ Lolita Tomsone pēta saldēšanas ietekmi uz mārrutka bioloģiski aktīvajiem savienojumiem, to antioksidatīvo aktivitāti, kā arī šo savienojumu izmaiņām uzglabāšanas laikā.

 

Sulas spēks

“Viens no projekta uzdevumiem ir iegūt mārrutka sakņu un lapu sulu. Bieži vien aktīvās vielas ir ieslēgtas auga šūnās, un tās izdalīt iespējams tikai pēc kāda noteikta veida mehāniskas vai tehnoloģiskas apstrādes. Viens no šādiem veidiem ir auga sasmalcināšana un sulas izspiešana. Šūnapvalki saplīst, un daļa vērtīgo bioloģiski aktīvo savienojumu nokļūst izspiestajā sulā, līdz ar to ir labāk izmantojami,” skaidro pētniece.

Projekta gaitā jau veikti pētījumi par mārrutka sakņu un lapu efektīvāko pirmapstrādes un sulas iegūšanas veidu, variējot sakņu blanšēšanu, vienkāršu atlaidināšanu, smalcināšanu un mehānisku sulas iegūšanu, kā arī sulas iegūšanu ar sulu spiedi.

Lielākā daļa šo savienojumu ilgstoši nav stabili, tāpēc sākti pētījumi par iegūtās sulas tālāku tehnoloģisko apstrādi, lai stabilizētu šos savienojumus un tie saglabātos iespējami ilgāk.

Vēl iegūtā sula tālāk tiek tehnoloģiski apstrādāta, iegūstot dabīgos antioksidantus, ko varētu izmantot pārtikas produktos.

Pēc sulas izspiešanas rodas spiedpaliekas, un arī tās satur ievērojamu daudzumu bioloģiski aktīvo savienojumu. Pētījuma gaitā tiek meklēts, kā šos vērtīgos savienojumus saglabāt un stabilizēt, izvērtēts piemērotākais spiedpalieku apstrādes veids, lai iegūtu funkcionālas izejvielas, kas papildus būtu arī šķiedrvielu avots pārtikas produktos.

Tehnoloģisko procesu rezultātā iegūto mārrutku sakņu un lapu produktus – sulu un spiedpaliekas – varētu izmantot kā funkcionālās piedevas, tie būtu pārtikas produkti ar augstu pievienoto vērtību.

 

Daudzpusīgā sakne

Savulaik pētnieci pārsteidzis, cik daudz C vitamīna ir necilajā mārrutka saknē, – divreiz vairāk nekā citronā! Ne velti citzemju pētnieki mārrutku dēvē par dārzā iegūtu dabisko penicilīnu. C vitamīna vērtīgums gan sāk zust, saskaroties ar gaisu vai metālu, tātad sakni rīvējot. Tomēr arī sarīvēts mārrutks satur pietiekami daudz šā vitamīna, kā arī kāliju un nātriju.

Ikviens zina mārrutka garšu – tā ir sīva, asa un kairinoša.

Asums rodas, ja mārrutku sāk mizot un rīvēt.

Sīvumu piešķir sēru saturoši gaistoši savienojumi. Saknē ir arī sveķvielas, cukuri, olbaltumvielas, B grupas vitamīni. Svaiga mārrutka saknes sula satur arī vielas, kam piemīt spēcīga antibakteriāla iedarbība.

Pētījums vēl turpinās, tā nobeigumā prognozēts daudz lielāks praktiskais lietojums, tomēr jau tagad pētniece var padalīties zināšanās par vērtīgo mārrutku.

Tautas medicīnā to uzskata par imunitātes paaugstināšanas līdzekli.

Mārrutks spējot stimulēt potenci.

Ņemot vienādās daļās sasmalcinātu mārrutka sakni un ābolu, var izmantot kā kompresi locītavu sāpju gadījumā.

Ja esi saaukstējies, ņem talkā sasmalcinātus mārrutkus – tos sautējošu komprešu veidā pieliec pie pēdām un ikriem.

Mārrutka uzlējumu izmanto skalošanai, ārstējot elpceļu un mutes dobuma slimības.

 

Mārrutks virtuvē

Foto: Shutterstock

Plašāk izmanto mārrutka saknes, bet pavasarī vērtīgas ir arī jaunās lapiņas. Lapas satur vielas, kam piemīt pretmikrobu un pretvēža īpašības lapās, turklāt tajās ir līdz pat 25 reizēm vairāk dabīgo antioksidantu un fenolu savienojumu nekā saknēs. Tās liek salātos kopā ar pirmajām skābenītēm, nātrēm un citām pavasara zālītēm. Lielās lapas izmanto skābēšanai, tradicionāli – pie gurķiem, tās piešķir pikantumu.

Lai visu gadu būtu pieejami savi mārrutki kā piedeva ēdienam, rudenī svaigas saknes sarīvē un izkaltē.

Kaltētas saknes uzglabā slēgtā stikla traukā sausā vietā. Gatavojot ēdienu, ņem nepieciešamo daudzumu un aplej ar verdošu ūdeni, tad pievieno vēlamās garšvielas.

Lai mājās pagatavotu mārrutkus kā piedevu gaļas vai citiem ēdieniem, saknes nomizo un sarīvē. Var tās iepriekš pamērcēt aukstā ūdenī. Jo smalkāk rīvē, jo aromāts izteiksmīgāks. Rīvējums nekļūst tumšs, ja to apslaka ar citrona sulu. Ātri sasmalcināt stingrās saknes iespējams sulu spiedē, pēc tam biezumus iemaisot atpakaļ sulā. Vēl var izmantot elektrisko gaļasmašīnu.

300 g rīvētu mārrutka sakņu pielej ap 100 ml galda etiķa, pieliek ēdamkaroti cukura un sāls. Etiķa vietā var lietot citrona sulu vai baltvīna etiķi. Samaisa, atstāj uz brīdi. Ja masa šķiet par biezu, pievieno pa karotei ūdeni un samaisa, kamēr veidojas vēlamā konsistence.

Mārrutka sakni izmanto mērcēm – gan no saldā, gan skābā krējuma gatavotām. Rīvēti mārrutki ar svaigi sarīvētu ābolu ir laba piedeva ceptai zivij.

Gatavojot salātus, sasmalcinātas mārrutka saknes sajauc ar dažādiem dārzeņiem, piemēram, tomātiem, bietēm, burkāniem, saldajiem pipariem vai kāpostiem, pievieno skābo krējumu vai augu eļļu. Vēl vajag nedaudz skābuma, piemēram, galda etiķi vai citrona sulu, kā arī sāli un cukuru. Izsmalcinātākai garšai var pielikt jāņogas, brūklenes, dzērvenes vai ābolus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
EK
Elīna Kondrāte
Veselam
Ģimenes ārste pastāsta, kā ārstēties no Covid-19 mājas apstākļos
10 stundas
ML
Māra Libeka
Veselam
Gandrīz 30 tūkstošiem senioru nav sava ģimenes ārsta. Kā šie pakalpojumi viņiem tiek nodrošināti? 19
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
Populārākais vēlējums Ziemassvētkos un Jaunajā gadā būs – “Lai laba veselība!” 2
2 dienas
LA
LA.LV
Veselam
Covid-19 seku mazināšana jauniešu vidū ir aktuāla – 17 000 saņems atbalstu 1
2 dienas
Daina Šulca
Stāsti
“Es gribu dzīvot laimīgu dzīvi Latvijā.” Jānis aizbrauca no Latvijas pēc PSRS sabrukuma un tagad atgriezies dzimtenē
12 stundas
DB
Dace Bumbiere
Stāsti
Dzimst aizvien vairāk dvīņu. Izskan versija, ar ko tas saistīts 6
17 stundas
LE
LETA
Ziņas
No ārvalstīm saņemta “karsta informācija” par kādas Latvijas politiski nozīmīgas personas iespējamiem pārkāpumiem 80
1 diena
IK
Ilze Kalve
Ziņas
“Kovids jau nesākas ar iesnām, bet joka pēc uztaisīju testu – pozitīvs!” Ilze dalās pieredzē par iegūto “suvenīru” pēc “Prāta vētras” koncerta 119
1 diena
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Obligāts bērna kopšanas atvaļinājums tētiem? Vismaz divus mēnešus bērnu būs jāpieskata tēvam 96
17 stundas
Lasīt citas ziņas

Sadarbības projekts
LA
LA.LV
Veselam
VCA mobilais vakcinācijas punkts pirmajā mēnesī Rīgā un reģionos pret Covid-19 vakcinējis vairāk nekā 1300 iedzīvotājus 1
2 dienas
LA
LA.LV
Veselam
Veselības centru apvienība: Covid-19 pacienti novērtē ārsta izbraukumu uz mājām 3
4 dienas
LA
LA.LV
Veselam
Imunitāte iet roku rokā ar psihoemocionālo stāvokli 8
4 dienas
LA
LA.LV
Veselam
Kāpēc sargāt galvu un kaklu no aukstuma 9
25. novembris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
VCA investē Latvijas jaunās ārstu paaudzes izglītībā 1
17. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Rūpēs par vīriešu veselību 7
15. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Ko darīt, ja oža pēc Covid-19 pārslimošanas ir patoloģiski mainīta 17
15. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Trīs risinājumi, kā pirms ziemas stiprināt spēju pretoties vīrusiem
9. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Aptieka ir drošības spilvens diabēta pacientam Covid-19 laikā 2
9. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Elpceļu vīrusu sezonas laikā Covid-19 raksturīgo simptomu noteikšana vēl svarīgāka 8
9. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
zināt pareizās devas vitamīniem? 7
5. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Mājsēdē būtiski cieš pusaudžu miegs un emocionālā veselība 9
5. novembris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
„Repharm” uzņēmumus novērtē ar valsts apbalvojumu vadītājai Stellai Lapiņai 2
2. novembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Ko iedzīvotāji domā par savu imunitāti? 10
28. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
„Mēness aptiekas” atvērtas jau no septiņiem rītā 1
27. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Kur vīrusa daļiņu ir vairāk un pastāv lielāks risks inficēties? 7
25. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
VCA mobilā vakcinācijas punkta izbraukumiem liels pieprasījums jau pirmajā nedēļā 5
23. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Ceļazīmes sadzīvošanai ar gada tumšo laiku 1
22. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Mūsu jaunajā realitātē konsultācijas tiešsaistē ir farmaceitiskās aprūpes daļa 3
19. oktobris, 2021
LA
LA
Veselam
Farmaceita konsultācija „Mēness aptiekā” visā Latvijā pieejama arī brīvdienās 2
15. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Nākamnedēļ pie iedzīvotājiem dosies Baltijā pirmais mobilais vakcinācijas punkts 12
15. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
VCA gatava iesaistīties papildus plānveida operāciju nodrošināšanā 3
14. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
Vajadzība pēc farmaceita padoma ārkārtējā situācijā ir pieaugusi
13. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
Visbiežāk iedzīvotāji atbalsta sejas aizsargmasku nēsāšanu sabiedriskās vietās 3
8. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Cik nopietna rudens kaite ir noķerta? 3
7. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Bez magnija nav iespējamas vairāk nekā 300 bioķīmiskas reakcijas organismā 1
6. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
6 ieteikumi – lai imunitāte ir tavas veselības miesassargs 11
4. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
“Mēness aptieka” – mīlētākais zīmols farmācijā trešo gadu pēc kārtas 4
30. septembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Muskuļu un locītavu profilakse būtu vērtējama augstāk 1
24. septembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Kā trauksmes sajūtu izmantot par iekšējo resursu
24. septembris, 2021
LA
LA.LV
Veselam
“Kamēr daudzi nevakcinējas pret kovidu, HIV pacienti lūdzas, lai viņiem būtu šāda iespēja,” Ažiņa atklāj, vai būs pieejama arī vakcīna pret HIV 25
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Pavļuts atklāj, cik miljonus “MikroTik” valdes priekšsēdētājs apņēmies ziedot BKUS 27
4 dienas
DB
Dace Baltruma
Ziņas
Lasītāja: Plaisa starp “mēs” un “viņi” plešas platumā. Vai kāds parēķinājis, cik nonākuši kapu kalniņā tikai tādēļ, ka laikus netika pie ārsta? 71
3 dienas
LA
LA.LV
Veselam
Imunitāte iet roku rokā ar psihoemocionālo stāvokli 8
4 dienas
RO
Regīna Olševska
Ziņas
Pieņem jaunus MK noteikumus: tie palīdz cilvēkiem ar invaliditāti, bet rada asas diskusijas 2
6 dienas
ML
Māra Libeka
Veselam
Valdība liek strādājošajiem darbiniekiem testēties, bet kā process notiks – vēl nav skaidrs 69
26. novembris, 2021
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 izplatība Latvijā: nosauc novadus, kuros ir visaugstākais saslimstības līmenis 8
7 stundas
AR
Anda Rožu
kalne
Ziņas
Viņi runā citā valodā? Viņi negrib runāt latviski! Viņi ēd kaut ko citu… Rožukalne vērtē raidījumu “Kāpēc viņi dara tā?”
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Gaidāma aukstākā diena kopš pagājušās ziemas. Laika prognoze svētdienai 2
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Cilvēki pulcējas komponista Mārtiņa Brauna piemiņas pasākumā Rīgas Doma baznīcā 7
9 stundas
Daina Šulca
Stāsti
“Es gribu dzīvot laimīgu dzīvi Latvijā.” Jānis aizbrauca no Latvijas pēc PSRS sabrukuma un tagad atgriezies dzimtenē
12 stundas
DJ
Diāna Jance
Ziņas
“Manuprāt, piedzīvojam ļoti izšķirīgu laiku, kaut kāda laikmeta beigas.” Intervija ar aktrisi Rēziju Kalniņu 32
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Sandra Veinberga: “Tas ir žurnālista pienākums stāvēt “ar šļirci rokā” un veikt savu uzdevumu.” 44
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Par Nacionālās apvienības priekšsēdētāju pārvēlēts Dzintars 36
9 stundas
LA
LA
Ziņas
VIDEO. Pasažieri stumj trolejbusu, vilcieni kavējas, lidojumi atcelti! Ekstremālā snigšana izraisa satiksmes kolapsu 74
1 diena
IK
Ilze Kalve
Ziņas
“Kovids jau nesākas ar iesnām, bet joka pēc uztaisīju testu – pozitīvs!” Ilze dalās pieredzē par iegūto “suvenīru” pēc “Prāta vētras” koncerta 119
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Atlūgumus iesniedz arī gados jauni un arī vakcinēti pedagogi!” LIZDA priekšsēdētāja Vanaga skaidro situāciju 144
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Labāk izslimot nekā potēties pret to, kas nelīp!”: dziedātāja Jolanta Gulbe-Paškeviča uzskata, ka Covid-19 nav draudīga slimība 217
1 diena
LE
LETA
Ziņas
No ārvalstīm saņemta “karsta informācija” par kādas Latvijas politiski nozīmīgas personas iespējamiem pārkāpumiem 80
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. 5 praktiski padomi, kā mājās uzburt Ziemassvētku sajūtu 2
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Man būtu ļoti smagi pamest Latviju tik grūtā brīdī.” Šimkus par sabiedrības sašķeltību, valdības lēmumiem un vakcināciju 183
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Siltie pupiņu salāti: ēdiens, kas piestāv ziemai 3
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Neticama izglābšanās! Fermeris izglābj aitas, izrokot tās no dziļas sniega segas 9
1 diena
AR
Anda Rožu
kalne
Ziņas
Viņi runā citā valodā? Viņi negrib runāt latviski! Viņi ēd kaut ko citu… Rožukalne vērtē raidījumu “Kāpēc viņi dara tā?”
22:42
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 izplatība Latvijā: nosauc novadus, kuros ir visaugstākais saslimstības līmenis 8
21:36
LA
LA.LV
Ziņas
Sandra Veinberga: “Tas ir žurnālista pienākums stāvēt “ar šļirci rokā” un veikt savu uzdevumu.” 44
20:40