Foto – Timurs Subhankulovs

“Projekta izstrādes laikā “Pk 19+93″ mums prasīja, kādi noteikumi jāievēro, un, atsaucoties uz attiecīgajiem MK noteikumiem, norādījām uz prasībām. Tolaik vēl nebija runa par iespējamām imigrantu plūsmām, bet gan par robežas sakārtošanu, lai robežsargi varētu normāli strādāt. Vecumu mežu dabas liegumā atrodas purvi, biotopi, arī īpaši aizsargājamu putnu mikroliegumi,” stāsta Valsts vides dienesta Rēzeknes reģionālās pārvaldes vadītāja vietniece Rita Eiduka. Viņa aicina vērtējumu par to, vai tiešām caurumi žogos nepieciešami, prasīt vides ekspertiem. 11


“Man tas šķiet pārāk dāsni,” saka Latvijas valsts mežzinātnes institūta “Silava” vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš. Viņš uzsver, ka notiekošo uz Latvijas robežas nevar saukt par īstu dzīvnieku migrāciju, bet gan par pārvietošanos, taču dzīvniekiem žoga uzsliešanas gadījumā būs jāmaina savi pārvietošanās ceļi. Kā optimālu variantu viņš min iespēju paredzēt šādus pārrāvumus dzīvniekiem ik pēc pieciem vai desmit kilometriem. “Žogs faktiski varētu ietekmēt vilkus, lūšus, lāčus, aļņus. Tad būs jautājums, cik daudz mēs Latvijā vēlamies īstenot vilku un lūšu medības, jo Latvijā tie vairs nevarēs ienākt tik lielā skaitā kā iepriekš. Lāči arī var ienākt no Krievijas, taču tie galvenokārt pārvietojas starp Latvijas un Igaunijas robežu. Protams, pārrāvums uz katru kilometru ir pārspīlēta ideja,” piebilda J. Ozoliņš.

Reklāma
Reklāma

Nav “iecirsts akmenī”

Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Vai esi pārliecināts, ka tavā noīrētajā miteklītī nav slēptās kameras? Lūk, kā pārbaudīt!
Lasīt citas ziņas
Projektētāju – SIA “PK 19+93” – valdes priekšsēdētājs Guntars Lapainis “LA” uzsver, ka tehniskajā projektā minētie pārrāvumi nav “iecirsti akmenī” un par to izvietojumu un skaitu Valsts robežsardze projekta būvniecības laikā varēs spriest – kur šādus pārrāvumus pieļaut. “Ne jau žogs būs tas, kas pasargās Latvijas robežu no pārkāpējiem, jo tas ir domāts kā palīgelements, lai atvieglotu patrulēšanas procesu robežsargiem. Žogs jau nebūs kā mūris. Gar to vijas pēdu kontroles zona. Žogs nav nepārvarams šķērslis, bet gan apgrūtinošs elements, kas nevis pasargā, bet novirza un aizkavē nelegālos robežšķērsotājus. Tāpat atcerēsimies, ka puse no apmēram 270 kilometru garās Latvijas–Krievijas robežas atrodas purvainā vidē,” skaidroja G. Lapainis.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.