Mobilā versija
-2.2°C
Baiba, Barbara, Barba
Sestdiena, 3. decembris, 2016
10. aprīlis, 2014
Drukāt

Vai ķīmiskais saldinātājs aspartāms ir nekaitīgs? (2)

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Bezalkoholisko dzērienu ražotāji pagājušajā mēnesī steidza izplatīt Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) paziņojumu, ka tā atkārtoti apstiprinājusi saldinātāja aspartāma nekaitīgumu.

Aspartāms ir ķīmisks saldinātājs, ko izmanto dzērienu un pārtikas ražošanā, aizvietojot cukuru. Tas nopērkams arī kā cukura aizstājējs likšanai pie tējas vai kafijas ikdienā. Aspartāms ir līdz 200 reizēm saldāks par parasto balto cukuru, tāpēc tas jāpievieno pavisam nedaudz. Tajā ir arī mazāk kaloriju. Produkti, kas ražoti ar šo vielu, parasti tiek piedāvāti kā diētiski un veselīgi, tādi, kas nekaitē zobiem, neveicina aptaukošanos.

EFSA vēsta: aspartāms ir viena no visvairāk pētītajām ēdiena sastāvdaļām, un tā nekaitīgumu apstiprina ap 200 pētījumiem 30 gadu laikā. Paralēli visus šos gadus izskanējis viedoklis, ka aspartāms ir “lēnas iedarbības inde”, jo tas ir neirotoksisks (bojā nervu šūnas un smadzenes), kaitē imūnsistēmai un veicina gēnu defektu veidošanos. Parasti tiek uzskaitīti vēl teju vai 100 citi simptomi, ko varot izraisīt aspartāms, sākot ar galvassāpēm un beidzot ar paranoju.


Par pēdējā EFSA atzinuma pamatojumu


Šajā novērtējumā EFSA zinātniskie eksperti izpētīja visu informāciju par aspartāmu, secinot, ka nevar būt nekādu bažu par to, ka aspartāms pašreizējā devas līmenī ir kaitīgs patērētājiem, ieskaitot zīdaiņus, mazus bērnus un grūtnieces.

Pašreizējo pieļaujamo dienas devu (40 miligrami uz ķermeņa masas kilogramu) uzskata par nekaitīgu, turklāt tādā daudzumā aspartāmu nemaz nepatērē. Pieaugušam cilvēkam, kurš sver 60 kilogramus, visu atlikušo mūžu ik dienas būtu jāizdzer 330 mililitri dzēriena, kam saldinātājs pievienots maksimāli pieļaujamā līmenī, paskaidro EFSA.

Šī ir ceturtā reize pēdējo septiņu gadu laikā, kad EFSA ir paudusi pārliecību par aspartāma nekaitīgumu. Līdz ar to EFSA atkal ir apstiprinājusi pārbaužu rezultātus, ko veica tās priekšgājēja – Eiropas Komisijas Pārtikas zinātniskā komiteja 2002., 1988. un 1984. gadā.

Vairāk informācijas par pētījumiem par aspartāmu (svešvalodās) var atrast EFSA mājaslapā: http://www.efsa.europa.eu/

PAR ASPARTĀMU


To plaši izmanto kā saldinātāju ar nelielu kaloriju daudzumu vairāk nekā ceturtdaļgadsimta garumā.

Aspartāmu lieto bezalkoholisko dzērienu, jogurtu, desertu, konditorejas izstrādājumu, košļājamo gumiju, karstās šokolādes dzērienu un galda saldinātāju ražotāji.

Uzskata, ka produkti ar aspartāmu ir noderīgi diabēta pacientiem, kā arī tiem, kuri vēlas nomest svaru: var baudīt saldo garšu, taču cukura līmeni asinīs tas neietekmē nelabvēlīgi.

366_C_logo1

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Man daktere teica ,ka bez vajadzības to lietot nevar. Redze pasliktinās..

  2. Nē- Aspartams ir pat ļoti kaitīgs- Aspartams ir vēža izraisītājs, šis saldinātājs sausina gļotādu, rada slāpes, bojā kuņģa un zarnu sieniņas kā arī samazina insulīnu aizkuņģī.

Draugiem Facebook Twitter Google+