Vitebskas guberņas karte.
Vitebskas guberņas karte.
Arhīva foto

1802. gada 11. martā. Latgale Vitebskas guberņā 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo! 13
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās
TV24
STOPkadri: Kā drīkstēs apsildīt mājokli? Saeimā pieklusināti top izmaiņas likumā, kas ietekmēs jaunu un renovētu privātmāju īpašniekus 83
Lasīt citas ziņas

Pirms 220 gadiem, 27. februārī pēc vecā stila, ar Krievijas cara Aleksandra I pavēli tika izveidota Vitebskas guberņa, kuras sastāvā ietilpa arī Latgales teritorija – Daugavpils (Dinaburgas), Ludzas (Lucinas) un Rēzeknes apriņķi. Tajos dzīvojošos latgaliešus vairāk nekā gadsimta garumā pēc tam pusoficiālā saziņā tā arī sauca – par “Vitebskas latviešiem”.

Latgales, poļu variantā Inflantijas, nonākšana Krievijas impērijas sastāvā bija notikusi 1772. gadā pēc Polijas – Lietuvas karalistes pirmās dalīšanas. Turpmākajos gados sekoja vairākas administratīvā dalījuma reformas, kurās latgaliešus dalīja un pārdalīja, iemetot te vienā, te otrā administratīvā veidojumā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirms Vitebskas guberņas izveidošanas Latgale skaitījās 1796. gadā iedibinātās Baltkrievijas guberņas sastāvdaļa, tomēr cara ierēdņi bija konstatējuši, ka tik lielu administratīvu vienību grūti pārvaldīt un tā jāsadala, kas 1802. gadā arī notika. Jāpiebilst, ka Baltkrievijas guberņas sastāvā Rēzeknei nebija apriņķa centra statusa. Teritorijas, kuras vēlāk Vitebskas guberņā pasludināja par Rēzeknes apriņķi, bija sadalītas starp Daugavpils un Ludzas apriņķiem.

Kā zināms, Latgale skaitījās no pārējām latviešu apdzīvotajām teritorijām atšķelta Vitebskas guberņas sastāvdaļa līdz pat Krievijas impērijas sairumam, kad 1917. gada 9.–10. maijā Pirmais Latgales latviešu kongress Rēzeknē pasludināja Latgales atkalapvienošanu ar citiem Latvijas kultūrvēsturiskajiem novadiem.

SAISTĪTIE RAKSTI