Aspazija 1913. gada 4. martā Cīrihē.
Aspazija 1913. gada 4. martā Cīrihē.
C. Rufa foto no Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma

Nežēlīga badošanās – modē inteliģences un turīgu ļaužu aprindās! Purvītis un Aspazija izmēģināja, citi neizdzīvoja 10

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem “Jaunākās Ziņas” vēstīja: “Pirms dažām dienām Baha klīnikā miris zvērinātā advokāta palīgs Aleksandrs Viļumsons. Jaunā, vēl tikai 35 gadus vecā darbinieka mūžs noslēdzās ļoti savādos, traģiskos apstākļos.

Apmēram pirms pusotra gada A. Viļumsons slimoja ar reimatismu un nervu kaitēm. Viņš ārstējās 1. pilsētas slimnīcā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Panākumi bija teicami. Lai pilnībā attīrītu organismu no kaitīgām indēm un samazinātu sava ķermeņa svaru, Viļumsons palika par veģetārieti. Sāka lasīt grāmatas par badošanos.

Tuvākus padomus deva vietējais ārsts, homeopāts Dr. Eižens Eple. Pēc vairākām vizītēm Dr. Eple ieteica Viļumsonam pilnīgu badošanos.”

Viļumsons, kurš bija agrākais Latvijas armijas lidotājs, kapteinis, LU Juridiskās fakultātes absolvents un viens no studentu biedrības “Fraternitas Rusticana” dibinātājiem, stūrgalvīgi pretojoties radinieku lūgumiem, noturējās uz badošanās takas 53 dienas, pārtiekot tikai no ūdens ar citronu sulu un tajā pašā laikā cenšoties saglabāt visas dzīves aktivitātes.

Tomēr 40. dienā sākās veselības problēmas, bet 54. dienā pacients nomira slimnīcā. Šis gadījums ilustrēja 20. gadu beigās un 30. gadu sākumā Eiropā, tostarp Latvijā, vērojamo apsēstību ar badošanos kā universālu veselības uzlabošanas līdzekli.

Nežēlīga badošanās tobrīd bija modē inteliģences un turīgu ļaužu aprindās. Tai bija sekojuši pat gleznotājs Vilhelms Purvītis, dzejniece Aspazija un “kāds valdības ministrs”, taču cilvēki ne vienmēr rīkojās ar mēru.

Viļumsona nāves gadījums nebija pēdējais. Paradoksāli, bet šai apsēstībai sekoja pat mediķi – dažas dienas vēlāk, 3. augustā, 62. badošanās dienā 44 gadu vecumā nomira par talantīgu uzskatītais nervu ārsts Jānis Eiduks.