Foto: SHUTTERSTOCK

Vīrietis mēnesi atsakās no “baltās nāves” un atklāj, ko pieredzējis šī eksperimenta laikā. Vai viņš atteiksies no saldumiem? 44

Kāds vīrietis kopā ar sievu veicis eksperimentu un mēnesi ievērojis diētu bez cukura, lai noskaidrotu, vai atteikšanās no “baltās nāves” patiešām ir tik efektīva, kā apgalvo zinātnieki.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Viņš nolēma, ka vēlas nodzīvot garu un veselīgu mūžu, tāpēc ēšanas paradumu maiņa varētu “dot plusu” šī mērķa sasniegšanai. Izdevums Newsweek aprakstīja visus šīs pieredzes aspektus un izmaiņas, ko mēneša laikā izjuta vīrieša ķermenis.

Eksperimenta ietvaros tika nolemts atteikties no visiem pārtikas produktiem, kas var saturēt cukuru. Pat no stēvijas, dabīgajām augļu sulām utt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vīrietis stāsta, ka pirmajās dienās bija diezgan viegli atteikties no saldumiem, jo viņam nebija paraduma tos ēst.

Maza krīze iestājās 3. dienā – vīrietis jutās “briesmīgi” un pastāvīgi bija sliktā garastāvoklī.

Taču jau 7. dienā pēc atteikšanās no cukura viņš jutās neparasti labi, taču vēlāk viņam atkal iestājās garastāvokļa kritums – viņu vajāja pastāvīga depresijas sajūta.

“Man bija kāpumi un kritumi. Atskatoties atpakaļ, es sapratu, ka ceturtajā dienā mēs bijām pārdzīvojuši abstinences simptomus,” viņš teica.

Devītajā dienā bez saldumiem viņš bija zaudējis trīs kilogramus svara.

“Tas patiešām liecina par milzīgo cukura kaloriju daudzumu, ko es patērēju pirms tam. Atteikšanās no cukura liek cilvēkiem zaudēt svaru,” viņš norādīja.

Pēc viņa teiktā, viens no grūtākajiem šādas diētas aspektiem bija relatīvās neērtības, jo vairs nebija iespējams ik pa laikam iegriezties pa ceļam kādā kafejnīcā, lai ātri kaut ko iekostu.

Pirmajā periodā bijusi arī ļoti spēcīga tieksme pēc saldumiem. Taču līdz eksperimenta beigām vēlme ēst saldumus bija gandrīz izzudusi.

Uzlabojās arī vispārējā organisma veselība. Vēl viens pluss bija uztura maiņa.

“Es pamanīju, ka lielākoties jutos sātīgāk, un tā, iespējams, man bija vissvarīgākā pārmaiņa. Kad jutāmies izsalkuši, ēdām olas, gaļu, makaronus ar mājās gatavotu mērci bez pievienota cukura, augļus un dārzeņus uzkodām,” viņš minēja.

Reklāma
Reklāma

Vīrietis pastāstīja, ka “cukura eksperimenta” beigas pāris nolēma nosvinēt ar nelielu mielastu. Tās kulminācija bija deserts – tumšās šokolādes saldējums, zemenes un zemesrieksti. Tomēr viņa pirmais mēģinājums ēst saldumus pēc mēnesi ilgas atturības ietekmēja viņa pašsajūtu.

“Man sāka pukstēt sirds, un es jutos slikti,” eksperimenta dalībnieks stāstīja.

Pēc viņa teiktā, pāris atgriezies pie iepriekšējā dzīvesveida, taču ar zināmām korekcijām: tagad viņi saldumus vai produktus, kuros ir daudz cukura, ēd vēl retāk, jo vienkārši nekārojas.

“Es atkal esmu atgriezies uz “cukura takas”, bet patērēju mazāk cukura nekā agrāk, un tas ir labi. Es domāju, ka tas ir tā vērts,” apgalvoja vīrietis.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.