Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kāpēc tuvākie kaimiņi nevēlas savās valstīs ielaist palestīniešu bēgļus no Gazas joslas? 62

Kopš Izraēlas un “Hamās” kara sākuma 7.oktobrī Ēģipte teju tikai pēc mēneša caur Rafāhas robežpunktu ļāva cilvēkiem no Gazas joslas iekļūt Ēģiptē. Turklāt ne visiem, kas to vēlas, bet tikai ārzemniekiem un dubultpilsoņiem, kā arī slimajiem un ievainotajiem. Kamēr vairākās Eiropas valstīs regulāri notiek atbalsta gājieni palestīniešiem, tuvākie kaimiņi tos savās valstīs nevēlas redzēt. Kāpēc tā?

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

Ēģiptes prezidents Abdels Fatahs al Sisi izteicies, ka pašreizējais karš nav vērsts tikai uz cīņu pret “Hamās”, kas pārvalda Gazas joslu, “bet arī uz mēģinājumu piespiest civiliedzīvotājus … migrēt uz Ēģipti”. Viņš brīdināja, ka tas var sagraut mieru reģionā.

Jordānijas karalis Abdulla II nācis klajā ar līdzīgu vēstījumu: “Nav bēgļu Jordānijā, nav bēgļu Ēģiptē.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņu atteikuma pamatā ir bailes, ka Izraēla vēlas panākt palestīniešu pastāvīgu izraidīšanu uz viņu valstīm un anulēt palestīniešu prasības pēc valstiskuma. Ēģiptes prezidents arī sacīja, ka masveida izceļošana radītu risku, ka Sīnāja pussalā varētu ievest kaujiniekus, no kurienes viņi varētu sākt uzbrukumus Izraēlai, apdraudot abu valstu 40 gadus veco miera līgumu, vēsta aģentūra AP.

Aptuveni 700 000 palestīniešu 1948. gada karā par Izraēlas izveidi tika izraidīti vai aizbēga no tagadējās Izraēlas teritorijas. Kad 1967. gada Tuvo Austrumu karā Izraēla sagrāba Rietumkrastu un Gazas joslu, vēl 300 000 palestīniešu bēga, galvenokārt uz Jordāniju.

Tagad bēgļu un viņu pēcnācēju skaits sasniedz gandrīz 6 miljonus, un lielākā daļa no tiem dzīvo nometnēs un kopienās Rietumkrastā, Gazā, Libānā, Sīrijā un Jordānijā. Diaspora ir izplatījusies vēl plašāk, un daudzi bēgļi veido dzīvi Persijas līča arābu valstīs vai Rietumos.

Pēc tam, kad 1948. gada karā apstājās karadarbība, Izraēla atteicās ļaut bēgļiem atgriezties savās mājās. Kopš tā laika Izraēla ir noraidījusi palestīniešu prasības par bēgļu atgriešanos kā daļu no miera līguma.

Ēģipte baidās, ka vēsture atkārtosies un liela daļa palestīniešu bēgļu no Gazas joslas tur paliks uz visiem laikiem. Daļēji tas ir tāpēc, ka nav skaidra scenārija, kā beigsies šis karš.

Ēģiptes prezidents sacīja, ka kaujas var ilgt gadiem, ja Izraēla uzskatīs, ka tā nav pietiekami apspiedusi kaujiniekus. Viņš ierosināja Izraēlai izmitināt palestīniešus savā Negevas tuksnesī, kas robežojas ar Gazas joslu, līdz brīdim, kad tā izbeigs militārās operācijas.

Ēģipte arī apgalvo, ka masveida bēgšana no Gazas joslas varētu izraisīt “Hamās” vai citu palestīniešu kaujinieku ienākšanu tās teritorijā. Tas varētu destabilizēt situāciju Sīnaja pussalā, kur Ēģiptes militārie spēki gadiem ilgi cīnījās pret islāma kaujiniekiem un vienā brīdī apsūdzēja “Hamās” par to atbalstīšanu.

Reklāma
Reklāma

Tā kā Sinajas nemieri lielā mērā ir apslāpēti, “Kaira nevēlas, lai šajā problemātiskajā reģionā rastos jaunas drošības problēmas”.

Ēģipte ir atbalstījusi Izraēlas veikto Gazas joslas blokādi, kopš “Hamā” 2007. gadā pārņēma varu šajā teritorijā, stingri kontrolējot materiālu ievešanu un civiliedzīvotāju pārvietošanos turp un atpakaļ. Tā arī iznīcināja tuneļu tīklu zem robežas, ko “Hamās un citi palestīnieši izmantoja, lai kontrabandas ceļā ievestu preces Gazā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.