Publicitātes foto

4 brīnišķīgas receptes: veselīgi, kraukšķīgi, garšīgi – sparģeļi! 0

Avots: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Vācijā līksmo ne tikai tāpēc, ka tiek atviegloti pandēmijas dēļ noteiktie ierobežojumi, bet arī tāpēc, ka sācies sparģeļu laiks. Šie dārzeņi ir ļoti sulīgi un gardi, tajos ir daudz vitamīnu.

Mūsu ēdienkartē sparģeļi ienāk palēnām, toties pārliecinoši. Latvijā tos jau audzē vairākās saimniecībās. Taupīgie gan izvēlas ārzemniekus, no Spānijas un Polijas ievestos, bet gardēži pērk vietējos – vakar laukā, šodien uz šķīvja.

Pavasarī ēdam, rudenī – pie gladiolām

CITI ŠOBRĪD LASA

Ir pazīstamas vairāk nekā 100 sparģeļu šķirņu, ieskaitot tās, kas ir dekoratīvas, tiek audzētas dārzos un rudenī lieliski piestāv gladiolu pušķiem. Pavasarī aktuāli ir sparģeļu dzinumi. Kā skaidro viens no Kalnienas sparģelis īpašniekiem Dvaits Spuriņš, šopavasar sparģeļi mostas lēni.

Pavasarī sparģeļus griež, kad tie ir līdz 20–21 cm gari, un ražu vāc līdz laikam, kad tie sāk atplaukt. Dabā sparģeļi ir zaļi, bet dzinumi tiek izbalināti, uzberot augsni. Piemēram, šķirnes, ko Vācijā vai Nīderlandē audzē kā baltos sparģeļus, Zviedrijā audzē kā zaļos. Kalnienas sparģeļus par labiem atzinis pavārs Mārtiņš Rītiņš.

Kā apēst?

“Vislabāk sparģeļus nograuzt tāpat. Garšo kā zaļie zirnīši. Recepšu, kā tos pagatavot, ir miljoniem,” stāsta Dvaits Spuriņš, bet iesaka nekādā gadījumā sparģeļus nepārvārīt. “Pavisam vienkārši un ātri. Uzvāru, pārkaisu ar parmezāna sieru – un gatavi ēšanai.” Sparģeļi var būt kā piedeva galvenajam ēdienam. Tos var izmantot dažādi: ēst mazliet apvārītus un sautētus kā uzkodu, vārīt biezzupās un pievienot salātiem.

“Sparģeļiem jābūt vienāda resnuma. Tievos nevajag ilgi vārīt, pietiek ar 2–3 minūtēm,” padomu dod Dvaits Spuriņš. “Ja ir resnāki, vāra mazliet ilgāk.” Viņa iecienītākā recepte ir ļoti vienkārša: “Aptuveni puskilogramu sparģeļu sagriež mazos gabaliņos. Sasmalcina lielu sīpolu un ķiploka daiviņu. Visu apbrūnina olīv­eļļā vai sviestā dažas minūtes. Pielej apmēram 500 ml dārzeņu buljona un 100 ml baltvīna. Vāra 10 minūtes. Katliņu noņem no uguns un virumu sablendē. Pielej saldo krējumu un atkal sa­blendē. Uzvāra, samaisa un atstāj uz brītiņu. Zupām var izmantot nestandarta sparģeļus, kas maksā lētāk.”

Pērkot sparģeļus, jāskatās, lai tie nav savītuši. Baltie, cietie gali bieži vien nemaz nav ēdami, tie pirms gatavošanas jānogriež, bet svaru gan tie dod.

Reklāma
Reklāma

Padoms!

Ja sparģeļus tur ledusskapī ilgāk par trim dienām, tie zaudē gan garšu, gan C vitamīna daudzumu.

1. Pavasarīgi salāti

Foto: Mikhailava Alesia/SHUTTERSTOCK

• 500 g svaigu, tievu sparģeļu

• 2 apelsīni

• 4 redīsi

Mērcei:

• 1 ēdamkarote svaigi spiestas citrona sulas

• 1 ēdamkarote eļļas

• 1 ēdamkarote šķidra medus

• sāls, baltie pipari

Sparģeļiem nogriež kātu galus (ja nepieciešams) un dārzeņus nomazgā. Var pasniegt svaigus vai viegli novārītus sālsūdenī kopā ar apelsīnu mizām. Atkarībā no kātu resnuma vāra 3–5 minūtes, lai ir nedaudz mīksti. Novārītus atdzesē. Sajauc visas mērces sastāvdaļas. Pievieno apelsīnu šķēlītes un ripiņās sagrieztus redīsus. Pārlej ar pagatavoto mērci un uzbārsta saspiestas linsēklas vai riekstus.

Dekorē ar apelsīnu šķēlītēm.

2. Pastas salāti ar sparģeļiem un zemenēm

Foto: AS Food Studio/SHUTTERSTOCK

• 400 g zaļo sparģeļu

• 200 g svaigu zemeņu

• 200 g makaronu (bantītes vai spirāles)

• 2 saujas iepriekš nomazgātu un nosusinātu rukolas vai spinātu lapu

• 1 avokado

Mērcei:

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 1 ēdamkarote balzametiķa

• 1 ēdamkarote baltvīna etiķa

• 1 tējkarote citrona sulas

• 1 tējkarote medus vai kļavu sīrupa

• ½ tējkarote sāls

• citronpipari pēc garšas

Nomazgā un virtuves dvielī nosusina sparģeļus. Nolauž tiem kātu galus (2–3 cm) un atlikušos sagriež apmēram 3 cm garos gabaliņos. Izvāra makaronus. Tad tos nokāš un noskalo aukstā ūdenī. Uzkarsētā pannā nelielā eļļas daudzumā apcep sparģeļus apmēram 8 minūtes. Pa to laiku bļodiņā sajauc visas sastāvdaļas mērcei un to kārtīgi samaisa.

Lielā bļodā vai ēdiena uzglabāšanas traukā liek apceptos sparģeļus, izvārītos makaronus, sagrieztu avokado, rukolu vai spinātus. Neilgi pirms ēšanas nomazgā zemenes, katru sagriež četrās daļās un pievieno salātiem.

Mērcīti uzlej salātiem pirms ēšanas.

3. Sparģeļu biezzupa

• 25 g sviesta

• augu eļļa

• 350 g sparģeļu ar nogrieztiem kātu galiem (ja nepieciešams) un pumpuriem

• 3 šalotes sīpoli, sagriezti šķēlītēs

• 2 ķiploku galviņas, sadalītas daiviņās

• svaigi spināti

• 700 ml dārzeņu buljona

• olīveļļa pārliešanai

• kraukšķīga maizīte pasniegšanai

Pannā izkausēta sviesta un augu eļļas maisījumā apcep sparģeļu pumpurus, līdz tie kļūst mīksti, un izņem no pannas. Tad šajā traukā liek sparģeļu kātus, pievieno šalotes sīpolus, ķiplokus un cep 5–10 minūtes, līdz tie mīksti, bet nav pārāk apbrūninājušies. Pievieno spinātus, visu pārlej ar buljonu un turpina gatavot. Kad maisījums sāk vārīties, noņem no plīts un sablendē. Pieber garšvielas pēc garšas. Ja šķiet, ka masa ir pārāk bieza, pielej karstu ūdeni.

Pasniedz, pārberot ar apceptajiem sparģeļu pumpuriem un kraukšķīgu maizīti, kas apsmidzināta ar olīveļļu.

4. Cepti sparģeļi

• 500 g sparģeļu

• 70 g sviesta

• sāls, šķipsniņa cukura

• nedaudz citrona sulas

• 100 g saldā krējuma

Sparģeļus nomizo, galus nogriež. Pannā izkausē sviestu un liek tajā sparģeļus, uzkaisa sāli un šķipsniņu cukura. Uz mērenas uguns, bieži apmaisot, cep, kamēr sparģeļi gatavi (15–20 minūtes). Kad cepot sviests kļūst brūnā tonī, pievieno nedaudz citrona sulas. Aptuveni 5 minūtes pirms gatavošanas beigām pielej krējumu.

Padoms!

Foto no privātā arhīva

Žurnālistu Gunti Rozenbergu droši var saukt par feinšmekeru, jo Facebook viņš laiku pa laikam publicē ne tikai ēdienu fotogrāfijas, bet arī komentārus un vērtējumu. “Man domāt, ka Latvijā patlaban nav labāku sparģeļu kā tie, ko izaudzē un piedāvā Kropu ģimene. Vakar pirkti, šodien gatavoti. Gardi, teju karaliskas svētlaimes izjūta,” viņš raksta. Bet pagatavot sparģeļus nebūt nav sarežģīti. “Liek verdošā ūdenī un, ja smuki, resni sparģeļi, vāra 4 minūtes, ja tievāki – 3–4 minūtes. Pēc tam liek ledusaukstā ūdenī, lai sparģeļi strauji atdziest, tad ņem ārā un tālāk dara, ko grib. Likšana ledusaukstā ūdenī piešķir kraukšķīgumu. Var aptīt ar cauraudzi un ielikt cepeškrāsnī līdz 10 minūtēm vai tāpat ar mērcīti. Vislabāk sader ar Holandes mērci.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.