Publicitātes foto

4 brīnišķīgas receptes: veselīgi, kraukšķīgi, garšīgi – sparģeļi! 1

Avots: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Auns – Minhene, Lauva – Parīze: kuru Eiropas pilsētu vajadzētu apmeklēt tavai zodiaka zīmei 4
Krievijas Federācijā beidzas padomju tehnikas krājumi. Putinam ir kāds neticams plāns 133
Kokteilis
FOTO. Daži no viņiem pat neprecēti! Šī gada 10 iekārojamākie Latvijas vīrieši MI skatījumā 52
Lasīt citas ziņas

Vācijā līksmo, jo sācies sparģeļu laiks. Šie dārzeņi ir ļoti sulīgi un gardi, tajos ir daudz vitamīnu.

Mūsu ēdienkartē sparģeļi ienāk palēnām, toties pārliecinoši. Latvijā tos jau audzē vairākās saimniecībās. Taupīgie gan izvēlas ārzemniekus, no Spānijas un Polijas ievestos, bet gardēži pērk vietējos – vakar laukā, šodien uz šķīvja.

Pavasarī ēdam, rudenī – pie gladiolām

CITI ŠOBRĪD LASA

Ir pazīstamas vairāk nekā 100 sparģeļu šķirņu, ieskaitot tās, kas ir dekoratīvas, tiek audzētas dārzos un rudenī lieliski piestāv gladiolu pušķiem. Pavasarī aktuāli ir sparģeļu dzinumi.

Pavasarī sparģeļus griež, kad tie ir līdz 20–21 cm gari, un ražu vāc līdz laikam, kad tie sāk atplaukt. Dabā sparģeļi ir zaļi, bet dzinumi tiek izbalināti, uzberot augsni. Piemēram, šķirnes, ko Vācijā vai Nīderlandē audzē kā baltos sparģeļus, Zviedrijā audzē kā zaļos.

Kā apēst?

“Vislabāk sparģeļus nograuzt tāpat. Garšo kā zaļie zirnīši. Recepšu, kā tos pagatavot, ir miljoniem,” stāsta sparģeļu audzētājs Dvaits Spuriņš, bet iesaka nekādā gadījumā sparģeļus nepārvārīt. “Pavisam vienkārši un ātri. Uzvāru, pārkaisu ar parmezāna sieru – un gatavi ēšanai.” Sparģeļi var būt kā piedeva galvenajam ēdienam. Tos var izmantot dažādi: ēst mazliet apvārītus un sautētus kā uzkodu, vārīt biezzupās un pievienot salātiem.

“Sparģeļiem jābūt vienāda resnuma. Tievos nevajag ilgi vārīt, pietiek ar 2–3 minūtēm,” padomu dod Dvaits Spuriņš. “Ja ir resnāki, vāra mazliet ilgāk.” Viņa iecienītākā recepte ir ļoti vienkārša: “Aptuveni puskilogramu sparģeļu sagriež mazos gabaliņos. Sasmalcina lielu sīpolu un ķiploka daiviņu. Visu apbrūnina olīv­eļļā vai sviestā dažas minūtes. Pielej apmēram 500 ml dārzeņu buljona un 100 ml baltvīna. Vāra 10 minūtes. Katliņu noņem no uguns un virumu sablendē. Pielej saldo krējumu un atkal sa­blendē. Uzvāra, samaisa un atstāj uz brītiņu. Zupām var izmantot nestandarta sparģeļus, kas maksā lētāk.”

Pērkot sparģeļus, jāskatās, lai tie nav savītuši. Baltie, cietie gali bieži vien nemaz nav ēdami, tie pirms gatavošanas jānogriež, bet svaru gan tie dod.

Padoms!

Ja sparģeļus tur ledusskapī ilgāk par trim dienām, tie zaudē gan garšu, gan C vitamīna daudzumu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.