Foto – Shutterstock

Kura ir labākā Latvijas apiņu šķirne? Atbild eksperts 0

Pēc bioloģijas doktora Alfreda Ripas teiktā, Latvijas klimata apstākļos drošāk audzēt agrīnās šķirnes, piemēram, ‘Smoļistij’ (sarkano stīgu šķirne, ko izmanto alus darīšanā), kas tehnisko gatavību sasniedz aptuveni 124 dienās. Tām rogas pagūst ienākties katru gadu – augusta beigās, septembra sākumā. Nogatavošanās laiks atkarīgs no šķirnes. Vēlākām šķirnēm augļkopas nogatavojas tikai ap 10.–15. septembri.

Reklāma
Reklāma
Satelītattēlos paveras nelāga aina: Krievija koncentrē karaspēku vien 56 kilometrus no NATO robežas
Veselam
11 drošas pazīmes, ka ar jūsu veselību viss ir kārtībā
Cik pelna Romas pāvests? Tiek atklāti Vatikāna finanšu noslēpumi
Lasīt citas ziņas

Apiņu augļkopas ir vācamas, kad tās kļūst zeltainas, čauganas. Šādā tehniskajā gatavībā apiņu rogās ir vislielākais lupulīna daudzums. Rogas noplūc, atstājot līdz 1,5 cm garu kātiņu. Pēc sala apiņi kļūst brūni, tie vairs nav lietojami pārstrādei.

Pēc novākšanas apiņu rogas nekavējoties žāvē labi vēdinātās vietās, pasargājot no tiešiem saules stariem (piemēram, bēniņos, šķūņos). Rogas kopā ar lupulīnu glabā sausā, vēsā telpā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Apiņu rogu sausnā ir apmēram 15% rūgtvielu, kuru sastāvā ietilpst ap 6,5% lupulīna jeb apiņu miltu (dzeltens pulveris) un citas vielas.

Alus darīšanā liela nozīme ir apiņu rūgtvielām, ēteriskajām eļļām un miecvielām, kas piedod dzērienam garšu, aromātu, tajā skaitā veicina putošanu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.