Foto – Marta Purmale

Gan novājēt, gan uzbaroties 0

Belorusija ļoti lepojas ar ēdināšanas bloku. Ja pacientam jānovājē, tiek noteikta speciāla diēta. Pārējiem būtu jāpieņemas svarā. “Ne jau par desmit kilogramiem, bet par kilogramu nedēļā. Tas būtu normāli, jo sanatorijā jāveic visa organisma uzfrišināšana.” Savu ēdienkarti var veidot, izvēloties starp vairākiem piedāvājumiem. “Dažā ziņā tomēr esam kā padomju laika sanatorija. Citur ar pacientu pastrādā rehabilitologs un tiek veikta fizioterapija, bet, kas notiek tālāk, nevienu īpaši neinteresē. Pie mums cilvēks atnāk ar diagnožu paketi, un mēs izvērtējam. Gados vecākiem pacientiem nemēdz būt tikai viena diagnoze, piemēram, saistībā ar kardioloģiju. Lielākoties ir vēl blakussaslimšanas – problēmas ar lieko svaru, locītavām, plaušām. Ārstējam kompleksi.” Sanatorijas medicīniskajā personālā ietilpst ausu, kakla un deguna ārsts, kardiologs, ginekologs, zobārsts, rehabilitologs, dietologs, neirologs, osteopāts, podologs, psihologs. Katrs no viņiem pieejams arī ārpus ārstniecības programmām. Procedūras un pakalpojumus var izmantot jebkurš, piemēram, lai peldētos minerālūdens baseinā, pietiek iegādāties abonementu – nav noteikti jākļūst par sanatorijas iemītnieku. Tāpat iespējams pierakstīties pie zobārsta, otorinolaringologa vai diagnosticējošiem izmeklējumiem, bet topošajām māmiņām pieejama grūtnieču aprūpe pie sanatorijas ginekologa.

Reklāma
Reklāma

Mantojums un tradīcijas

Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

No padomju gadiem vēl saglabājušās dažas ārstēšanas ierīces, piemēram, UVČ aparāts, un interjera elementi – milzīgs plašums un vitrāža vestibilā, daļa mēbeļu, ēdnīcas iekārtojums. Arī internacionālās sabiedrības tradīcijas – sanatorijas viesi labprāt biedrojas sarīkojumos, teiksim, diskotēkās vai tikšanās bibliotēkā, baltkrievu bērni pārējiem par prieku mēdz sarīkot koncertus, labprāt palīdz gados vecākajiem pacientiem – kaut ko pienes, atbalsta, pavada… Bērnu klātbūtne sanatorijas gaisotni padara dzīvīgu. Iespējams, smagāk slimajiem pacientiem tas ir papildu stimuls drīzāk tikt uz kājām.

“Te nav slēgtais režīms! Ja iemītnieki atbrauc ar bērniem, no rīta viņi saņem procedūras, tad paēd, paguļ diendusu un var doties uz jūru. Tepat blakus ir Jūrmalas mežaparks ar dažādām atrakcijām, Dzintaru koncertzāle… Pieaugušajiem nav aizliegts kafejnīcā kādu konjaciņa glāzīti iedzert.”
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.