Foto – LETA

Vārnas atceras labos un sliktos draugus 7


Savus konkrētos sugas brāļus vārnas spēj atcerēties vismaz trīs gadus. Turklāt runa nav tikai par ārējo izskatu vai “balsi”, bet arī par savulaik nodibināto savstarpējo attiecību raksturu. Pētnieki konstatējuši, ka pat pēc salīdzinoši ilgas nošķirtības ar pazīstamu vārnu cita vārna to nekavējoties atpazīs un atsauksies vai reaģēs uz tās uzrašanos atbilstoši agrāk izveidotajām attiecībām. Novērots, ka atsaukšanās uz paziņas aicinājumu vārnām allaž izskan citādi nekā tad, ja uzrodas kāds cits, pilnībā nepazīstams lidonis.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Lasīt citas ziņas

Atsaucoties jau pazīstama sugas brāļa sveicienam, vārnas parasti palielina savu saucienu (ķērcienu) skaitu, turklāt tās vārnas, kas savulaik bijusi ienaidnieks, virzienā aizlido tonāli rupjāki un zemāki saucieni. Tas kalpo kā sava veida brīdinājums, jo līdzīgas, tikai vēl krietni zemākas skaņas vārna nosūta jebkura nepazīstamā virzienā.

Jāpiebilst, šāds efekts agrāk novērots arī citiem dzīvniekiem. Katrā ziņā zems balss tembrs rada ilūziju par krietni vien lielāku fizisko ķermeni, tādējādi padarot tā “autoru” draudīgāku.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.