Stirnāža un staltbrieža trofejas tiek svērtas, tāpēc ir svarīgi, kā tiek veikts zāģējums, it īpaši stirnāzim, jo svars šajā gadījumā būtiski ietekmē trofejas vērtējumu.
Stirnāža un staltbrieža trofejas tiek svērtas, tāpēc ir svarīgi, kā tiek veikts zāģējums, it īpaši stirnāzim, jo svars šajā gadījumā būtiski ietekmē trofejas vērtējumu.
Foto: Linda Dombrovska

Kā rīkoties, apstrādājot trofejas? 0

Mēģinot novērtēt to pašam, pat izmantojot aprakstus, kā to darīt, var pieļaut kļūdas un gūt maldīgu priekšstatu par trofejas patieso vērtību. Ir divi varianti – vai nu samēra Latvijas un pasaules rekordus, vai arī izcilas trofejas novērtē pārāk zemu un pat neaizved uz izstādi. Ja cilvēks nav guvis kaut minimālu apmācību trofeju novērtēšanā, labāk uzticēties pieredzējušam speciālistam. Izstādēs ekspertu sastapt ir visvieglāk, turklāt novērtēšana visbiežāk ir bez maksas vai par simbolisku atlīdzību.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 133
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

“Visvienkāršāk ir ar aļņa galvas rotu. Pats galvenais ir trofeju nepārvārīt vai kā citādi mehāniski nesabojāt. Aļņa trofeju nesver, tāpēc tas, kā tiek nozāģēts galvaskausa kauls, nav tik būtiski. Tāpat aļņa ragiem nevērtē krāsu,” atgādina Latvijas Mednieku savienības valdes priekšsēdētājs, CIC trofeju eksperts Jānis Baumanis.

Stirnāža un staltbrieža trofejas tiek svērtas, tāpēc ir svarīgi, kā tiek veikts zāģējums, it īpaši stirnāzim, jo svars šajā gadījumā trofejas vērtējumu ietekmē ļoti būtiski. Iesaka galvaskausu nezāģēt, vien atdalīt no tā apakšžokli. Arī staltbrieža galvaskausu labāk nezāģēt, lai gan šajā gadījumā svars trofejas vērtējumu ietekmē mazāk. Jāuzmanās arī, lai vārot tvaiks neietekmētu ragu krāsu. Mākslīgi pēc tam neko piekrāsot nevar. Ja to konstatē, tad par krāsu vērtējumu nepiešķir.

CITI ŠOBRĪD LASA

Abas šīs trofejas līdz vērtēšanai nevajadzētu glabāt sausās telpās, īpaši tādās, kur siltumu nodrošina centrālapkure. Ragi izkalst un zaudē svaru, savukārt staltbrieža ragi pat mēdz sarukt izmērā. Šīs trofejas līdz vērtēšanai labāk novietot vēsās, neapkurinātās telpās.

Jāatceras, ka staltbriedim un stirnāzim trofeju nevar novērtēt, ja ir izgatavots izbāznis. Ja to vēlas darīt, galvaskauss un ragi jānovērtē vispirms un tikai pēc tam jāmeklē taksidermists. Tām jābūt viegli noņemamām un piestiprināmām pie trofeju medaljona.

Mežakuiļa ilkņi ir tā trofeja, kuru visgrūtāk saglabāt. Ilkņi plaisā. Arī tiem netīk centrālapkures radītais mikroklimats. Ir dažādi profesionālie materiāli, ar ko piepildīt ilkņus. Speci­ālās pastas var iegādāties mednieku preču veikalos. Latvijā tādas neražo. Vienkāršs un efektīvs risinājums ir ilkņus piepildīt ar PVA līmi. Var izmantot arī silikonu. Vēl viens tautas līdzeklis ir sveču parafīns.

Veicot pirmapstrādi, jāatceras, ka apakšējiem ilkņiem puse vai pat divas trešdaļas atrodas žokļa kaula iekšienē, tāpēc žokļi no pārējās galvas jāatdala līdz ar pēdējiem zobiem. Pretējā gadījumā trofeju neglābjami var sabojāt. Jāatceras arī, ka jaunākiem mežakuiļiem ilkņi pie pamatnes ir platāki. Lai tos izvilktu, jācenšas uzmanīgi sadrupināt pašu žokļa kaulu un ilkņi jāstumj atpakaļ.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.