“Sociālais” spilventiņš – plāns, bet pastāvīgs 19

Jau piešķirto pensiju inflācijas indeksāciju nākamo trīsdesmit gadu laikā neveica ne reizi, tā vietā vidējās pensijas apmēri pakāpeniski aizvien vairāk pietuvojās noteiktajam maksimumam. Tādējādi milzīgs sabiedrības slānis pirmo reizi Latvijas vēsturē bija pārtapis par mazturīgiem, bet pastāvīgiem patērētājiem ar garantētiem ienākumiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Haoss pirms Eirovīzijas lielā fināla: valstis nosoda Nīderlandes pārstāvja diskvalifikāciju, bukmeikeri nosauc pašreizējos favorītus
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 71
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 132
Lasīt citas ziņas

Pretrunā ar visiem oficiālās komunistisko ideju propagandas apgalvojumiem padomju režīms saglabāja gluži kapitālistisku attieksmi pret naudas līdzekļu apgrozību un darba samaksu. Skaidrās naudas rubļi pēc būtības bija preču sadales punktu kartītes, taču vienmēr un visur tika piešķirti kā reāla valūta. Padomju iekārta garantēja tikai apsolītās summas regulāru izmaksu iepriekš noteiktās dienās – fiksēta apmēra algas avansu mēneša beigās un pašu algu mēneša pirmajos datumos, kā arī ar pasta starpniecību piegādātu pensiju vai pabalstu reizi mēnesī.

Saņemtās naudas vai pensijas nejauša nozaudēšana Latvijas iedzīvotāju vairākumam draudēja ar nopietnām problēmām līdz nākamajai izmaksas dienai, jo sociālās palīdzības mehānismi šādām situācijām Padomju Savienībā nekad netika ieviesti. Vēl 80. gadu vidū iztikas pabalsts pensiju nesaņēmušajiem bija 30 rubļu, piemaksa mātei ar bērnu – 20 rubļu un tikpat daudz joprojām pienācās arī “zārka naudā”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.