Mērķis attaisno līdzekļus – ar tādu pārliecību trenējas daudzi spēka sporta veidu pārstāvji.
Mērķis attaisno līdzekļus – ar tādu pārliecību trenējas daudzi spēka sporta veidu pārstāvji.
Foto no Pētera Isajeva arhīva

Letāls iznākums 8

Pērnajā pavasarī 23 gadu vecumā mūžībā aizgāja pauerliftinga talants Reinis Kindzulis. Pirms došanās uz Arnolda Švarcenegera spēka sporta festivālu “Arnold Classic” Austrālijā viņam pēkšņi kļuva slikti, un pēc pāris dienām viņš nomira. Ļoti spēcīgs puisis, taču savā karjerā startēja faktiski tikai neatzītajās sacensībās. Reiņa tēvs Ainārs nevēlējās runāt par notikušo un saistīt dēla vārdu ar aizliegtajām vielām, taču no īsas telefonsarunas kļūst skaidrs, ka taisnības meklējumi nav beigušies: “Viens kriminālprocess pret treneri un vēl vienu otru personu tika izbeigts, bet būs vēl viens. Tika sagrozīti eksperta dati par nāves slēdzienu, tajā norādīts, ka cēlonis bijusi pneimonija, bet tas nebija tiešais. Kā jūs domājat, kam tur vajadzēja būt, ja apstājas visi iekšējie orgāni?”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Kokteilis
10 iemesli, kāpēc japāņi “nenoresnē” 7
Lasīt citas ziņas

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis atcerējās, ka šo neparasto apstākļu dēļ Kindzuļa gadījums izskatīts ārstu kongresā, tomēr sīkākus komentārus nevarēja sniegt. Pauerliftinga sabiedrībā par Kindzuli ir dažādi uzskati. Vieni nešaubās, ka letāls iznākums bijis aizliegto vielu ilgas lietošanas dēļ, citi – ka tās ir muļķības. Taču jāpiebilst, ka alternatīvā organizācija “WPC-WP Omonstergym” desmit dienas pēc sportista nāves savā mājas lapā ievietoja paziņojumu, ka sāk projektu “Esi stilīgs, sporto bez dopinga”, kurā bija paredzēts veikt plašus antidopinga pasākumus. Nez vai to var uzskatīt par sakritību. Tiesa, labie nodomi faktiski netika īstenoti. “Viņi gribēja veikt izglītojošus pasākumus, bet tie notika tikai vienu reizi,” atminas Gatis Berķis. “Turklāt vērsām uzmanību uz to, ka izplatītā informācija neatbilst antidopinga kodeksam.” Tajā bija norādīts, ka pārbaudes veiks sportistiem līdz 20 gadu vecumam un tamlīdzīgi.

Pērn deviņas pozitīvas analīzes

Latvijas Antidopinga nodaļa par valsts finansējumu gadā var veikt apmēram 150 analīzes, kopā ar Latvijas Olimpiskās komitejas un sporta federāciju pasūtījumiem – ap divsimt. Optimāli nepieciešams piecas reizes vairāk.

CITI ŠOBRĪD LASA

2016. gadā pozitīvas analīzes uzrādītas deviņiem Latvijas sportistiem – pauerliftingā (4), bodibildingā (3), vieglatlētikā (1) un peldēšanā (1).

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.