
Garšīgi, bet jābauda piesardzīgi: rabarberus nedrīkst ēst pārāk daudz 0
Rabarberi ir viens no pavasara un vasaras sākuma sezonas gardumiem, ko daudzi ar prieku izmanto ievārījumos, kūkās, ķīseļos un plātsmaizēs. Ar savu atsvaidzinošo saldskābo garšu šie kāti šķiet lielisks veids, kā papildināt ēdienkarti ar ko garšīgu un, šķietami, veselīgu. Tomēr eksperti brīdina – ar rabarberiem nevajadzētu aizrauties pārāk daudz. Un tam ir labi pamatoti iemesli.
Lai arī mērenos daudzumos rabarberi ir nekaitīgi un sniedz vērtīgas uzturvielas, to sastāvā ir ievērojams daudzums skābeņskābes – vielas, kas lielās devās var kaitēt veselībai. Jo vēlāk sezonā rabarberi tiek novākti, jo augstāks tajos skābeņskābes saturs. Tāpēc tradicionāli to ražas laiks noslēdzas jau jūnijā.
Skābeņskābe kavē organisma spēju uzņemt minerālvielas, īpaši kalciju, un, ja tā tiek uzņemta pārmērīgi, var izraisīt nelabumu, vājumu vai pat asinsrites traucējumus. Īpaši augsts skābeņskābes līmenis ir rabarberu lapās – tās ir toksiskas un nav ēdamas. Kātiņos skābes daudzums sasniedz pat 460 mg uz 100 gramiem.
Rabarberu lietošana pārmērīgos daudzumos nav ieteicama cilvēkiem ar:
– nieru vai žultspūšļa problēmām;
– reimatismu;
– podagru;
– kalcija deficītu.
Tāpat piesardzība jāievēro grūtniecēm, bērniem un senioriem. Veseli pieaugušie, kas rabarberus lieto saprātīgos daudzumos un termiski apstrādātā veidā, var turpināt tos iekļaut uzturā bez bažām.