Foto: Gundega Skagale

Apsver domu par piespiedu izvešanu 0


Olaines novada pašvaldības attīstības nodaļas vadītājs Kristaps Kauliņš zināja teikt, ka būvvaldes speciālisti kopā ar pašvaldības policistiem apsekojuši teritoriju un aizrādījuši par nelegālo atkritumu uzglabāšanu. Pirms diviem mēnešiem zemes īpašnieks vērsies pašvaldībā, lai izgāztuvi legalizētu, bet pašvaldība to darīt atteikusies. “Mēs nevēlamies šādas darbības zem atklātas debess. Gribam, lai šie maisi pazūd!” Ja uzņēmums neveiks nepieciešamās darbības, tad pašvaldība var būt spiesta arī ķerties pie atkritumu piespiedu izvešanas, atzīst K. Kauliņš. “Situāciju zinām un likumā noteiktajā kārtībā to kontrolējam,” pašvaldības pārstāvis piebilst.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Lasīt citas ziņas

Saskaņā ar “firmas.lv” datiem, SIA “Plastex” īpašnieks ir Andris Bože. SIA “Plastex” kā savu nodarbošanos norādījis šķirotu atkritumu pārstrādi un, kā liecina uzņēmuma gada pārskats, ir ļoti rentabls. Uzņēmums 2016. gadā strādājis ar 9269 eiro peļņu, rentabilitātei sasniedzot 14%, bet vēl gadu iepriekš ar 95 tūkst. eiro peļņu (rentabilitāte 229%). Uzņēmums nodarbina trīs cilvēkus.

Kā liecina Valsts vides dienesta dati, SIA “Plastex” saimniecisko darbību bez atkritumu apsaimniekošanas atļaujas veic kopš 2012. gada aprīļa. Taču satelītattēli no “Google Earth” sistēmas liecina, ka atkritumi šajā teritorijā glabājas vismaz kopš 2011. gada.

Atkritumi krājas arī Ozolniekos

CITI ŠOBRĪD LASA

Turpat netālu Ozolnieku novadā ir vēl kāda atkritumu izgāztuve, ar kuru vides inspektori cīnās jau gadiem. Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis par nelikumībām atkritumu apsaimniekošanā Ozolnieku novada “Stigmās” vērsies policijā ar lūgumu sākt kriminālprocesu.

Atšķirībā no situācijas Jūrmalā, kur pēc ugunsgrēka nelegālās atkritumu izgāztuves teritorijā vajadzēja rīkoties nekavējoties, lai novērstu apdraudējumu videi un iedzīvotājiem, nekustamajā īpašumā “Stigmas” Ozolnieku novadā neatbilstoši ilgi glabātie bīstamie atkritumi tiešus, tūlītējus draudus videi nerada, skaidro H. Verbelis. Tie galvenokārt ir krāsas, šķīdinātāji, varbūt lakas, vecas gāzmaskas un vecs militārais inventārs, tukša tara (pudeles it kā tīras un tukšas, bet nav zināms, kas tajās savulaik glabājies), būvgruži ar naftas produktu piemaisījumiem.

Atkritumi atrodas iekštelpās, kurās ir nodrošināts hermētisks grīdas segums. Turklāt pēc tikšanās ar Ozolnieku pašvaldības vadību ir nodrošināta teritorijas norobežošana, novēršot brīvu piekļuvi telpām, kur tiek uzglabāti atkritumi.

Šobrīd ar telpu īpašnieku, SIA “Metarex”, norit sarunas, kā atkritumus apsaimniekot. Uzņēmums esot iegādājies nekustamo īpašumu – padomju laikos celtas novietnes –, nezinot par tur esošajiem atkritumiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.