Foto: SHUTTERSTOCK

Kā sakārtot savu organismu pēc antibiotiku lietošanas? 2

Elīna Kondrāte, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

Esmu sākusi lietot antibiotikas. Ārsts ieteica papildus lietot arī probiotiķus. Kāpēc tas nepieciešams? DAGNIJA K.

Novērš blakni – caureju

Probiotikas ir dzīvie mikroorganismi, tās tiek dēvētas arī par labajām baktērijām. Tās ir pienskābās un bifidobaktērijas, kas ir zarnu trakta dabiskie iemītnieki jeb daļa no zarnu mikrofloras. “Primitīvi baktērijas iedala labajās un sliktajās. Līdzsvars starp tām labvēlīgi ietekmē gremošanas traktu un veselību kopumā,” stāsta medicīnas centra Fortemed uztura speciāliste Dana Piteronoka.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lietojot antibiotikas, līdzsvars starp labajām un sliktajām baktērijām zarnu traktā var tikt izjaukts. “Ļoti bieži antibiotiku lietošanas laikā vai pēc tam zarnu mikrofloras disbalansa dēļ var sākties caureja. Tāpēc caurejas profilaksei iesaka lietot probiotikas, kas stabilizē un atjauno normālas zarnu mikrofloras darbību, samazina patogēno jeb slikto mikrofloru,” stāsta uztura speciāliste.

Zarnu labsajūtai – fermentēti produkti

“Antibiotiku kursa laikā ieteicams lietot uztura bagātinātājus, jo tie būs efektīvāki. Bet ikdienā, lai uzturētu normālu zarnu mikrofloras darbību, vēlams lietot pārtikas produktus, kas ir bagāti probiotiku avoti,” stāsta uztura speciāliste. Labvēlīgās baktērijas iespējams uzņemt ar fermentētiem jeb skābētiem produktiem:

rūgušpienu, kefīru, jogurtu, paniņām, tīrkultūru un citiem raudzētiem piena produktiem,

skābētiem kāpostiem, gurķiem, burkāniem, bietēm un citiem skābētiem dārzeņiem (nav gatavoti ar etiķi),

kombuču – ar baktērijām un rauga kolonijām fermentētu tēju,

kimči – pikantu korejiešu ēdienu, kura pamatā ir skābēti kāposti,

fermentētiem sojas pupiņu produktiem: miso pastu, tempi un citiem, kas raudzēti ar baktēriju kultūrām.

Ieteicamas ne tikai pēc antibiotikām

Probiotikas iesaka lietot, ja izjaukts zarnu mikrofloras līdzsvars, ko var izraisīt ne tikai antibiotiku terapija. Arī tad, ja piemeklējušas baktēriju un vīrusu izraisītas zarnu infekcijas, kā rotavīruss, ieteicams lietot probiotikas. Tās līdzēs caurejas profilaksei, ja ikdienā ir stress un tiek lietots nepilnvērtīgs uzturs, funkcionālu aizcietējumu novēršanai, kairināto zarnu sindroma gadījumā, ceļojumu laikā, kad organisms saskaras ar svešu vidi un ikdienā neierastu pārtiku.

“Ceļošana palielina risku saslimt ar dažādām gremošanas trakta infekcijas slimībām, tāpēc ieteicams profilaktiski lietot probiotikas,” iesaka Dana Piteronoka. Ja nav indikāciju par zarnu mikrofloras disbalansu, ikdienā profilaksei probiotiku uztura bagātinātājus nevajag lietot, viņa piebilst. Taču ir vērtīgi ēdienkartē regulāri iekļaut pārtikas produktus, kas bagātīgi satur bifidobaktērijas, lai uzturētu zarnu mikrofloras līdzsvaru.

Reklāma
Reklāma

Ielāgo

Foto: SHUTTERSTOCK

Probiotikas saturoši uztura bagātinātāji jālieto līdz ar antibiotiku kursa sākšanu, ievērojot 2–3 stundu starplaiku starp antibiotiku un probiotiku lietošanu. Probiotikas jāturpina uzņemt vēl vismaz 10 dienas pēc antibiotiku kursa beigām.

SHUTTERSTOCK ilustrācija
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.