1

Reāls stāsts

“Iemācīties mīlestību”

Latvijā mātes vidējais vecums, bērnam piedzimstot, ir 29,8 gadi. Rakstniecei Andrai Manfeldei, kura jaunībā ļāvusies dzīves straumēm un arī bīstamiem atvariem, un vēlāk ar literāros darbos ietverto pieredzi brīdināja sabiedrību no atkarību dramatisma, pirmā meitiņa piedzima 34 gados, otrā vēl vēlāk. Viņa precīzi formulē, ka līdz bērna piedzimšanai sieviete dzīvo ar sevi pasaules centrā. Bet bērns šo centra izjūtu maina, tā pārbīdās viņa virzienā, viss tiek pakārtots viņam. “Pēc bērna dzimšanas sieviete nonāk pilnīgi citā statusā, atveras jauna teritorija, cita pasaule,” saka rakstniece. “Bērns ļoti daudz paņem, bet tikpat daudz, varbūt vēl vairāk, atdod atpakaļ.” Viņa salīdzina, ka māte un droši vien arī labs tēvs nav vairs parasta sieviete un vīrietis, bet “viņi ir gluži kā trešais dzimums. No malas to vispār nav iespējams saprast”.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Jūs nekad vairs neēdīsiet šos ēdienus, kad uzzināsiet to sastāvu 38
14 iecienīti produkti, kuru sastāvā ir vielas, kas var veicināt vēža veidošanos 14
Rezerves pulkvedis: “Krievijas armija kā prusaki iet uz visām pusēm. Diemžēl viņi iet diezgan veiksmīgi” 2
Lasīt citas ziņas

Sarunājamies parkā pie Andras māsas mājas. Rakstniece jaunāko meitiņu uz trim dienām atvedusi pie māsas. Radošs darbs un bērna pieskatīšana ir pagrūti savienojamas lietas, jo vajadzīga nedēļām ilga koncentrēšanās, nevis – paraksti divas trīs stundas, pēc tam atkal pievērsies bērnam. Kamēr tapis Andras lielais romāns “Virsnieku sievas”, mazo meitiņu pieskatīt ņēmusies gan mamma, gan vīramāte.

Andra spriež, ka pašreiz sabiedrības “vērtību sistēma ir gluži kā mode”, uz ārēji redzamām lietām balstīta. Vērtība ir nauda, un tās dēļ izšķiršanās veidot karjeru ir pat hipertrofēta. Jaunus cilvēkus mudina uz to, solot – tev būs nauda, cienījams statuss un vieglāka dzīve. Bet tas vien vēl nedara laimīgu, pārliecināta Andra. “Cilvēkam tā pasaule ir jāuzceļ sevī, un bērns var palīdzēt. Mans mērķis dzīvē, un domāju, ka arī citiem var būt – iemācīties mīlestību.”

Fakti

Karjera vai ģimene

CITI ŠOBRĪD LASA

*Gandrīz divām trešdaļām Latvijas iedzīvotāju darbspējas vecumā ģimene ir svarīgāka nekā darbs un karjera. No iedzīvotājiem darbspējas vecumā (18 – 55 gadi) uz jautājumiem, kam viņu dzīvē patlaban ir lielāka nozīme – darbam un karjerai vai ģimenei, 59% atbild, ka būtiskāka ir ģimene, 32% priekšplānā izvirzās darbs un karjera. Vēl 9% aptaujāto nespēja sniegt konkrētu atbildi.

Šogad atkārtoti fiksēts līdz šim augstākais ģimeni kā prioritāti atzinušo iedzīvotāju īpatsvars – 59%. Šāds pats līmenis sasniegts arī 2014. gadā.

Avots: SKDS aptauja

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.