Foto – Shutterstock

Kā palīdzēt 1


* Tālos braucienos iespēju robežās jācenšas izvingrināt kājas, pacelt uz augšu pirkstgalus, izapļot pēdas, lai darbotos apakšstilba muskulis un uzlabotos venozā attece.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns 32
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

* Ja, ilgstoši sēžot satiksmes līdzeklī, veidojas tūska, ieteicams valkāt kompresijas zeķes, kas mazinās liekā šķidruma uzkrāšanos. Pat siltā laikā labāka sajūta būs zeķēs nekā ar pietūkušām kājām.

* Kājas jāpatur augstāk par galvu un jāveic viegla pašmasāža no pirkstgaliem uz augšu, lai uzlabotu limfas atteci.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Ja pēc garas ekskursijas jādodas uz balli, bet tūskas dēļ nav iespējams uzvilkt kurpes, īslaicīgs risinājums būs limfodrenāžas masāža.

* Sēdoša darba darītājiem zem galda vēlams turēt ķeblīti, lai ik pa laikam kājas paceltu uz augšu, kā arī izvingrinātu pēdas.

* Novērst sāļu disbalansu, mazināt krampjus un smaguma sajūtu kājās palīdz magnija preparāti.

* Medikamentus venozās atteces uzlabošanai vēlams lietot vismaz mēnesi pirms tāla lidojuma.

2. Sirdij trūkst spēka

Ja sirds nespēj pārsūknēt organismā plūstošo asiņu daudzumu, daļa no tā saglabājas vēnās. Sirds un asinsvadu slimību gadījumā piepampst kājas, it sevišķi pie potītēm. Jo augstāk ķermenī tūska uzkāpj, jo lielāks sirds vājums. Tad šķidrums mēdz uzkrāties ne tikai zemādā, bet arī vēdera dobumā, plaušās, sirds somiņā. Tomēr smagi slimiem guļošiem sirds mazspējas pacientiem ar izteiktu elpas trūkumu kājas nav pietūkušas. Tad tūska redzama, pieceļot sirdzēju gultā sēdus vai pagriežot uz sāna un uzspiežot uz krustu daļas.

Naktī, kad sirdij vieglāk strādāt, šķidruma izvade no organisma uzlabojas, tāpēc bieži jāapmeklē tualete. Ja ķermenis stipri uzblīdis, sirdij ir lielāka slodze. No ļoti liela šķidruma daudzuma, kas apgrūtina elpošanu, palīdz atbrīvoties slimnīcā, to atsūcot. Izteiktas sirds mazspējas gadījumā iespējams mazināt tikai simptomus.

Reklāma
Reklāma

Reizēm potīšu tūsku izraisa pret augstu asinsspiedienu lietotie medikamenti, kas paplašina asinsvadus. Var parādīties arī sejas pietūkums un izteikts apsarkums.

Kā palīdzēt

* Jāierobežo sāls daudzums, jo tas uzkrājas audos, piesaistot lieko šķidrumu.

* Izteiktas sirds mazspējas gadījumā jāsamazina šķidruma daudzums, taču vienu līdz pusotru litru diennaktī vajadzētu izdzert katram.

* Sirdij darbu atvieglo urīndzenoši medikamenti, kas palīdz izvadīt lieko šķidrumu. Noder arī bērzu pumpuru, ortosifona lapu un citas urīndzenošas tējas.

* Nepieciešamības gadījumā lieto uztura bagātinātājus ar kāliju un magniju. Kālijs darbojas kā nātrija antagonists, bet magnijs uzlabo šūnu enerģētiskos procesus un venozo asinsvadu stāvokli.

3. Nieru mazspēja

Gandrīz katrs ir dzirdējis, ka par nieru kaitēm var liecināt plakstiņu tūska, taču tā var būt arī kājās, bet smagos gadījumos – vēdera un plaušu dobumā. Ja nieru kamoliņi pilnībā neveic savu funkciju, organisms zaudē daudz olbaltumu, tāpēc asinīs mainās osmotiskais spiediens, šķidrums no tām nokļūst apkārtējos audos un veidojas tūska.

Šāda izpausme piemīt visām nieru slimībām, kas izraisa to mazspēju, kā arī dažādas reimatiskas saslimšanas un cukura diabētu, kas bojā šo orgānu. Līdzīgi ķermenis pietūkst badojoties, jo nesaņem olbaltumvielas.

Lai laikus atklātu nieru mazspēju, reizi gadā vēlams veikt urīna analīzi, lai noskaidrotu, vai tajā nav olbaltuma, kā arī noteikt uzņemtā un izvadītā šķidruma attiecību.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.